Annonce
Debat

Regeringen giver håndsrækning til byer som Randers

Nex

Læserbrev: Unges fremtidsmuligheder må ikke være afgjort af, om de vokser op i provinsen eller København. Med udspillet ”Tættere På”, som blev præsenteret i sidste uge, vil regeringen sikre gode muligheder for uddannelse i hele Danmark.

Derfor kom det bag på mig, da jeg 28. maj her i avisen kunne læse, hvordan Michael Aastrup Jensen (V) kritiserer regeringen for at have ”glemt Randers” i sit udspil. For det er netop byer som Randers, som regeringen nu giver en håndsrækning.

Med udspillet vil regeringen sikre bedre økonomiske rammer til uddannelser uden for København, Århus, Odense og Aalborg - blandt andet ved at øge taxametertilskuddet til os.

Annonce

De seneste år er mange uddannelser blevet koncentreret i de større byer. Den udvikling ønsker Socialdemokratiet at vende. Derfor foreslår regeringen, at 60 procent af pladserne på de fire store velfærdsuddannelser – pædagog, lærer, sygeplejerske og socialrådgiver – skal ligge uden for storbyerne. I praksis betyder det udflytning af 1300 pladser og 1000 nye pladser uden for de største byer. Det kan både være i byer som Randers, hvor der allerede er mulighed for at uddanne sig til pædagog, sygeplejerske og lærer, eller helt nye steder, hvor regeringen tror på, at der er et behov.

Jeg har ikke set en udflytningsplan for de videregående uddannelser, som er i nærheden af det, regeringen har fremlagt. To milliarder kroner over de kommende fem år. Til sammenligning foreslår Venstre at afsætte 100 millioner kroner.


Jeg har ikke set en udflytningsplan for de videregående uddannelser, som er i nærheden af det, regeringen har fremlagt.


Endnu mere forbløffet var jeg over Michael Aastrup Jensens kritik af regeringens finansieringsplan. Han kalder det ”fuldstændig uholdbart”, at regeringen vil begrænse tilgangen til de engelsksprogede uddannelser. Det må jeg sige er en ejendommelig udmelding, når man ved, at hans partifælle Ulla Tørnæs under sin tid som minister reducerede antallet af engelsksprogede uddannelsespladser på professionshøjskoler og erhvervsakademier, og at hendes efterfølger Tommy Ahlers senere lavede samme manøvre på universiteterne. Det er svært at blive klog på, hvad Venstre egentlig mener. Imens Jensen skriver, at Venstre vil gøre, hvad de kan for ikke at fjerne fundamentet for de engelsksprogede uddannelser, tordner Tørnæs mod det nuværende flertal, som hun frygter vil afskaffe loftet over de engelsksprogede uddannelser.

I Socialdemokratiet er vi optaget af at sikre et Danmark i bedre balance – også når det gælder uddannelse, og vi er også enige om, hvordan det skal finansieres.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Aktivitetscenter Tirsdalen skaber glæde i Kristrup: Nu skal der pustes nyt liv i det oprindelige millionprojekt

Sport

Fra Mariager Fjord til OL i japansk farvand: Fie Udby har lagt smerter og tvivl bag sig i ny ambitiøs konstellation

Annonce