Annonce
Debat

Regionens samarbejde med kommunen er livsvigtigt på det psykiatriske område

Læserbrev: For os i KD er det psykiatriske område et hjertebarn, fordi det igennem årene har været underfinansieret og ikke haft den fornødne fokus og opmærksomhed. Det skyldes blandt andet, at borgere med psykiske lidelser ikke orker at råbe op og har mere end nok i at klare dagen og vejen. I KD ligger det os meget på sinde at være vore psykisk syge medborgeres tavse stemme, og vi vil arbejde for, at al psykisk sygdom skal og må blive ligestillet med somatisk (fysisk) sygdom.

Mange undersøgelser viser, at borgere med psykisk sygdom lever mellem 7 og 10 år kortere end befolkningen som helhed. Derfor er det livsvigtigt, at der bliver taget hånd om vore psykisk syge medborgere, og her spiller samarbejdet mellem kommunerne og Region Midt en nøglerolle. Regionens indsats og kommunen må og skal af borgeren opleves som én indsats.

Omsorgen ved udskrivning er vigtig, så borgeren oplever, at der en person, man kan støtte sig til.

Her kunne det komme på tale, at der sker ændringer på de regionale, psykiatriske afdelinger, således at det indarbejdes i allerede eksisterende systemer, at blandt andet kommunale støttepersoner altid kontaktes ved indlæggelse og altid inviteres med til udskrivningen. En sådan støtteperson er afgørende vigtig, måske i særlig grad når borgeren udskrives fra regionen, således at borgeren ikke oplever at blive udskrevet til en ”kold” lejlighed eller botilbud. Omsorgen ved udskrivning er vigtig, så borgeren oplever, at der en person, man kan støtte sig til, og som er med til, at borgeren kan ”komme sig”.

Annonce

En sådan ændring for de kommunale støttepersoner bør efter KD’s opfattelse gøres obligatorisk, at støttepersoner tilbyder deres tilknyttede borgere besøg under indlæggelser og i særlig grad ved udskrivninger.

Kommunernes og regionens ansatte på det psykiatriske område bør efter KD’s opfattelse også sparre meget mere med hinanden og måske også modtage fælles undervisning og lære af hinandens oplevelser. Dette for at den enkelte borger må opleve både regionens og kommunernes indsats som én indsats. Noget af det værste, en psykisk syg sårbar borger kan komme ud for er at opleve en region/kommune som et system og som et nummer i systemet. Derfor handler det om at ”menneskeliggøre” regionens/kommunens indsats mere overfor den psykisk syge, som er i en sårbar situation.

I KD foreslår vi, at der oprettes et samordningsudvalg mellem de enkelte kommuner i regionen og regionen, således at kommunerne og regionen får afstemt deres indsatser med hinanden og ikke mindst sådan, at den enkelte psykisk syge sårbare borger må opleve én indsats. På den måde tror vi i KD, at samarbejdet mellem kommunerne og regionen kan styrkes. På regionshospitalet vil emnet 14. september 2021 klokken 16.30 blive nærmere belyst ved et debatmøde mellem medlem af regionsrådet for KD i Region Midt Marianne Karlsmose og byrådsmedlem for Venstre i Randers Louise Høeg.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce