Annonce
Randers

Regionens udgifter til sundhed steg i 2021 med næsten tre kvart milliard kroner - men staten betaler merforbruget

Blandt andet udgifter til test har givet Region Midtjylland en ekstra regning i 2021 på knap trekvart milliard kroner. Arkivfoto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Covid-19 har sat sit præg på Region Midtjyllands årsregnskab for 2021. Men efter aftale med regeringen dækker staten alle ekstraudgifterne.

Regionen: Selv om covid-19-pandemien har betydet store ekstra udgifter for Region Midtjylland på sundhedsområdet, er der ingen grund til bekymring. Det var ventet, og der er taget højde for det.

Merforbruget, der er på 731,8 millioner kroner, ligger nemlig inden for de særlige rammer, som regionerne har været underlagt i løbet af året for at håndtere covid-19. I forbindelse med økonomiaftalerne for 2021 og 2022 aftalte regionerne med regeringen, at nettoudgifter forbundet med pandemien ville blive dækket af staten.

Merudgifterne dækker eksempelvis over vaccinationsindsatsen, PCR-test og hospitalernes merudgifter til ekstra personale, rengøring, værnemidler med videre.

Annonce

Herudover har Region Midtjylland i 2021 afholdt nationale udgifter til covid-19 for i alt 7,8 milliarder kroner til især hurtigtest, antigenselvtest, indkøb af værnemidler og tilvalgsordningen for vaccinationer.

- De meget store udgifter understreger både det store pres, pandemien lagde først og fremmest på hospitalerne, men også de omfattende opgaver hospitaler og administration i fællesskab har løst for staten i årets løb, siger regionsrådsformand Anders Kühnau (S).

Overskud på socialområdet

Sundhedsområdet udgør hovedparten af regionens aktiviteter, men ikke alle. Regnskabsmæssigt er regionens aktiviteter, som loven kræver, opdelt i tre områder, og udover sundhed er det socialområdet og regional udvikling.

Socialområdet kommer ud af 2021 med et overskud på 26,9 millioner kroner. Det består af et underskud på 9,2 millioner kroner i 2021, men når det akkumulerede resultat fra tidligere år medregnes, ender området med et samlet overskud.

Regional udvikling ender tæt på balance.

Ifølge gældende regler skal regionerne aflægge to slags regnskaber, et udgiftsbaseret, hvor kort fortalt årets løbende driftsudgifter, investeringer og indtægter indgår. Og et såkaldt omkostningsbaseret regnskab.

Det samlede omkostningsbaserede regnskabsresultat i 2021 for Region Midtjylland blev et overskud på 839,4 millioner kroner.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kunne ikke fordrage den slags musik som barn: Nu scorer han endnu en pris

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers Kommune: Tre lejligheder er blevet solgt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Endnu en havørn fundet død med hagl i kroppen, men ingen ved, hvorfor eller hvem der gør det: - Det er noget forbandet svineri

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Annonce