Annonce
Danmark

Regioner og læger er klar til at fortsætte videokonsultationer efter coronakrisen

Danske Regioner og PLO regner med at fortsætte med videokonsultationer efter coronakrisen. Videokonsultationerne blev indført for at mindske risikoen for coronasmitte. Arkivfoto: Morten Germund/Ritzau Scanpix
Det skal stadig være muligt at klare besøget hos din praktiserende læge over video, når coronaepidemien er ovre, mener Danske Regioner. Lægernes interesseorganisation er også åben for at fortsætte videokonsultationerne, mens fremtrædende læge advarer mod, at brugen af video kan have alvorlige konsekvenser for patienterne.

Lægebesøg: Siden coronakrisen ramte Danmark har en række besøg hos de praktiserende læger været erstattet af møder over video. Sådan vil det sandsynligvis også være i fremtiden. Danske Regioner ser ingen grund til at afskaffe muligheden for at blive tjekket af lægen over video og håber derfor, at videokonsultationerne fortsætter efter coronakrisen.

- Videokonsultationer bør spille en større rolle. Det bør det også efter coronakrisen, siger Danske Regioners formand, Stephanie Lose (V).

Også hos de praktiserende lægers organisation, PLO, mener man, at konsultationerne over video vil fortsætte, når coronakrisen er ovre.

- Jeg har svært ved at forestille mig, at det bliver afskaffet, siger næstformand Mireille Lacroix.

De praktiserende læger begyndte i marts at tage videokonsultationer i brug for at undgå spredning af coronavirus. I den forgangne uge er der fra mandag til fredag foretaget 10.466 videokonsultationer hos lægerne gennem appen "Min læge", viser tal fra PLO.

Stephanie Lose (V), formand for Danske Regioner, mener ligesom lægerne, at det skal undersøges nøjes, hvornår videokonsultationerne giver mening. Men man kan sagtens bruge videokonsultationer, før der er forskning, mener hun. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Nemt i travl hverdag

Selvom PLO er positivt stemt over for at lade videomøderne fortsætte i et vist omfang, når coronaepidemien er ovre, understreger Mireille Lacroix, at det nøje skal undersøges, i hvilke tilfælde videokonsultationer giver mening.

Det samme mener Stephanie Lose, der også peger på, at det i mange tilfælde vil være nødvendigt med en fysisk konsultation.

- Det kan sagtens være, at man har gjort lidt flere ting over video, end man bør gøre i fremtiden, siger Lose og understreger, at man eksempelvis ikke bør bruge video, hvis patienter skal røres eller måles under behandlingen.

Hun peger på flere fordele ved at afløse det fysiske besøg i lægepraksis med videomøder.

- Det er nemmere at få passet ind i en travl hverdag. Nogle arbejder eksempelvis langt væk fra hjemmet og har derfor lang vej til egen læge. Og så kan det være muligheden for at gå på arbejde, og så lige gå ind i et mødelokale og have en videokonsultation med sin læge, når man har fået tid til det, siger hun.

Annonce

Læge advarer

Men ikke alle er lige positive over for videomøderne. Formanden for Dansk selskab for Almen Medicin, Anders Beich, mener, at videokonsultationerne skal neddrosles, så snart det er muligt. Konsekvenserne ved at klare lægebesøget over en video er ikke ordentligt belyst, mener han.

- Lige nu laver vi arbejde, vi ikke kender kvaliteten af. Vi ved ikke, om vi overser alvorlig sygdom eller diagnosticerer forkert, siger han.

Anders Beich, der selv er praktiserende læge i København, mener, at der kan rejses så mange spørgsmål i forbindelse med brugen af videokonsultationerne, at det er "hovedløst" at lade det fortsætte, når det engang ikke længere er nødvendigt for at mindske smitte i coronakrisen. Der må laves forskning, inden man eventuelt genoptager videokonsultationerne i stort omfang og sikre, at brugen af video ikke går ud over patientsikkerheden, mener han.

- Du kan ikke fornemme, hvordan patienten har det. Du bruger alle dine sanser som læge. Det er tusind små signaler, som patienten sender undervejs i konsultationen, og ting du lægger mærke til i det fysiske møde. Videokonsultationen lægger op til fokuseret samtale på ét fokuseret problem. Det bliver vanskeligere at opdage ting, der dukker op, fordi du ikke har mennesket ved siden af, siger han.

Mireille Lacroix, næstformand i PLO og praktiserende læge på Sydfyn, har svært ved at se, at videokonsultationerne ikke skulle fortsætte som et tilbud hos de praktiserende læge efter coronakrisen. Arkivfoto: Andreas Bastiansen
Annonce

Kan have overset sygdomme

Ifølge en knap to uger gammel rapport fra Sundhedsstyrelsen havde coronakrisen medført en halvering i antallet af henvisninger til behandlingsforløb for kræft den seneste måned. Og sundhedsvæsenet udførte 35 procent færre undersøgelser af hjertepatienter, mens 60 procent færre blev henvist til udredning i psykiatrien. Ifølge myndighederne hænger det sammen med, at patienter ikke dukker op hos lægerne. Men Anders Beich mener ikke, at det nødvendigvis er hele forklaringen.

- Vi har antaget, at det har handlet om, at patienter ikke har henvendt sig. Måske har de henvendt sig, og så er det blevet en konkret delmængde af deres problemstilling, der er blevet fokuseret på, og vi så slet ikke har opdaget, at de ser helt anderledes ud eller bevæger sig anderledes, end de plejede. Det er ikke sikkert, man kan registrere det på en skærm.

- En af vores fremmeste opgaver er at finde zebraen i hesteflokken. Og der ved vi ikke, om en videokonsultation er god nok til det, siger han.

Anders Beich, formand for Dansk Selskab for Almen Medicin, advarer mod, at man bruger videokonsultationer i for stort omfang, før man har undersøgt eventuelle konsekvenser: Pressefoto.
Annonce

Skal gøres klogt

Stephanie Lose afviser, at videokonsultation kan være en del af forklaringen på de færre henvisninger til eksempelvis kræftbehandlinger på sygehusene.

- Vi ved, der er sket stor nedgang i aktiviteten, og videokonsultation kun har erstattet en brøkdel af det, der blev gjort ved fremmøde, siger regionernes formand.

Mireille Lacroix afviser også sammenhængen mellem de manglende henvisninger og videomøder. Men hun erkender, at læger kan overse alvorlige diagnoser, hvis man overforbruger videokonsultationerne.

- Hvis vi ikke gør det klogt, vil jeg mene, at det kan ske. Vi skal gøre det klogt og ikke bare bruge video til alt og alle, siger Mireille Lacroix.

Annonce

Forhandlinger

Hun mener ikke, at det er nødvendigt med forskning på forhånd, men håber at der kan laves forskning sideløbende med, at video tages i brug. Stephanie Lose er enig.

- Jeg er ikke enig i, at man kun kan lave video, hvis man har stort forskningsevidens bag sig. Både læger og patienter er fornuftige tænktende mennesker, som også i forvejen bruger telefonen til konsultationer. Video skal bruges, når det giver mening, og det mener jeg, både læge og patienter vil finde gode bud på, siger hun.

Det er PLO og Danske Regioner som skal lave en aftale, hvis videokonsultationerne skal fortsætte efter coronakrisen. Brugen af videokonsultation er allerede en del af regionerne og lægernes forhandlinger om en overenskomst for 2021, som forventes afsluttet senest på den anden side af sommerferien.

En række syddanske læger har allerede inden coronaepidemien brugt videokonsultation i en forsøgsordning. Ifølge Mireille Lacroix uden den store succes på grund af tekniske problemer. Men under coronaepidemien har der været stor tilfredshed med videoløsningen hos flere læger, fortæller hun.

Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

For abonnenter

Fynbo med fem robotfirmaer: Søren Juul køber op og skyder mange flere penge ind i robotterne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Ministerium vil sælge bolig i New York på 353 kvadratmeter

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Annonce