Annonce
Østjylland

Regionsformand vil bruge alle ekstra penge på Aarhus-sygehus - ingen andre sygehuse skal forvente noget

Blandt andre Regionshospitalet Randers skal ikke regne med flere penge end dem, det i forvejen er blevet lovet, selv om den nye økonomiaftale øger regionens budget med ikke mindre end 320 millioner kroner. Arkivfoto: Annelene Petersen
Den netop indgåede økonomiaftale mellem regionerne og regeringen giver Region Midtjylland et varigt budgetløft på 320 millioner kroner samt et engangsbeløb på 100 millioner til flytteomkostninger i Aarhus. Udover Aarhus Universitetshospital skal ingen af regionens sygehuse dog forvente flere penge.

Regionen: Med den netop indgåede økonomiaftale mellem regeringen og regionerne får Region Midtjylland et permanent løft på 320 millioner kroner til det årlige budget samt et engangsbeløb på 100 millioner kroner som hjælp til at betale de store omkostninger, der har været i forbindelse med, at fire Aarhus-hospitaler er flyttet sammen i Skejby. Og står det til regionsrådsformand Anders Kühnau (S), vil alle de ekstra penge gå til at sikre Aarhus Universitetshospital (AUH) mod yderligere besparelser.

Med andre ord skal ingen af Region Midtjyllands øvrige sygehuse regne med, at der også falder ekstra penge af til dem, trods det ellers pæne løft på det samlede sundhedsbudget.

- Nej, det er korrekt. Min indstilling, når vi tager fat på forhandlingerne om næste års budget, vil være, at vi bruger alle pengene på at give AUH et varigt løft, siger Anders Kühnau og minder om, at det kommer borgere i hele regionen til gode.

- Dertil kommer, at vi jo allerede har besluttet at tilføre flere penge til blandt andet Regionshospitalet Randers ved at give hospitalet et løft, der bringer dets budget i balance. De budgetpunkter, som der allerede er opnået enighed om, bliver der ikke ændret ved, siger Anders Kühnau.

Tilfreds formand

Rådsformanden erklærer sig tilfreds med resultatet af økonomiforhandlingerne med regeringen.

- Vores nødråb er hørt. Økonomiaftalen prioriterer sundhedsvæsenet i højere grad end i de seneste år, og Region Midtjylland har med engangsbeløbet fået en særlig håndsrækning fra regeringen. I stedet for at afvikle kan vi nu se frem og udvikle et stærkt universitetshospital i Aarhus. Det er mit håb, at der nu kommer mere ro på for både patienter og personale, siger Anders Kühnau.

Det har tidligere været meldt ud, at de ekstraordinære udgifter, som Aarhus Universitetshospital har haft i forbindelse med flytningen, beløber sig til ikke mindre end en milliard kroner. Region Midtjylland erklærede sig i foråret parat til selv at finde de 400 millioner kroner, men Anders Kühnau gav dengang udtryk for, at de resterende 600 millioner måtte det være statens opgave at betale. I dag siger han:

- De 100 millioner falder naturligvis på et tørt sted, for så skal vi ikke ud at låne. Men vigtigst i aftalen er det varige løft til hele sundhedsområdet.

Annonce

Bred opbakning?

Anders Kühnau siger, at hans umiddelbare forventning til de kommende drøftelser af budgettet for 2020 vil være en bred opbakning til hans indstilling om at anvende alle de ekstra kroner fra økonomiaftalen til at give AUH et løft - blandt andet ved at annullere de bebudede besparelser på i alt 275 millioner kroner over de kommende tre år.

Og i hvert fald kan han regne med sin partifælle, Henrik Gottlieb Hansen, der er formand for hospitalsudvalget.

- Ja, jeg er helt enig, og generelt synes jeg, det er en rigtig god aftale, der er kommet i hus. Først og fremmest, fordi den indeholder et markant løft i de varige midler til sundhedsområdet. Desuden fjernes også de såkaldte omprioriteringsbidrag, som pålægger såvel uddannelses- som trafikområdet årlige to procent besparelser, siger Henrik Gottlieb Hansen.

Heller ikke 1. næstformand i Regionsrådet, Hanne Roed (R), vil formentlig give Anders Kühnau nævneværdige problemer med at få sin vilje igennem.

- Jeg er overordnet set meget enig. AUH er et fyrtårn, som vi er nødt til at sikre en ordentlig fremtid. Ellers risikerer vi at miste vigtig viden, fordi personalet flygter. Det vil på længere sigt være katastrofalt for hele regionen. Men når det er sagt, skal vi også sikre, at ingen af de øvrige sygehuse i regionen pålægges nye besparelser, ligesom der kan opstå behov for justeringer i bevillingerne af mange forskellige årsager, siger Hanne Roed og tilføjer:

- Økonomiaftalen er god også af den årsag, at regeringen med teksten i den signalerer, at den tager lokalpolitikken alvorligt, mens vi nogle år nu har været vant til en udvikling i retning af øget centralisering.

Annonce

Ikke helt tilfreds

Det er ikke lykkedes at træffe Carsten Kissmeyer, der er 2. næstformand og repræsenterer regionsrådets næststørste parti Venstre. Men hans partifælle Jørgen Winther glæder sig over den nye økonomiaftale, som han dog ikke er helt tilfreds med.

- Socialdemokraterne lovede i valgkampen at give regionerne to millioner kroner, og vi har fået halvanden. Men det glæder mig, at der er givet et engangsbeløb på 100 millioner til AUH. Ligesom landmændene skal have tørkehjælp, skal nødlidende sygehuse også hjælpes, siger Jørgen Winther og tilføjer, at uanset det øgede budget vil regionens sygehuse fortsat være under pres, blandt andet fordi, der hele tiden kommer ny medicin og udvikles nye behandlingsmetoder, som koster penge.

Hvordan, det kommende budget skal skrues sammen, vil han først vende med sin gruppeformand og så lade denne udtale sig om Venstres bud på et budget.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten her

Randers For abonnenter

Daniel og Mads springer ud i et verdenseventyr - det har kostet blod, sved, tårer og masser af mad

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Lørdagens coronatal: Igen over 1200 testet positiv

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Få overblikket og bliv klædt på til byrådsvalget: Hvem vil gøre Randers grønnest?

Randers FC For abonnenter

Odey-aftale er øverst på sportsdirektørens to do-liste: Klubberne er enige – nu skal den 23-årige målmaskine og hans agent overbevises

Randers FC

Status på skader og bud på opstillingen til kampen om Østjylland: Profiler vender tilbage mod rivalerne

Randers

Randers Julehjælp søger samarbejdspartnere: Hjælp med at give trængte randrusianske familier en god jul

Randers

Pludselig smadrede bils forrude på motorvejen: Politiet efterforsker muligt stenkast fra bro

Randers For abonnenter

Fra kaptajn i skyerne til træ-transport i asfalthøjde: Da pilotjobbet røg, var Kresten ikke for fin til at slæbe kloakrør

Østjylland For abonnenter

Dorthe fik kørt benene over af en lastbil: Jeg kan huske det hele, men angsten fyldte mere end smerten

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Handskefabrikkens vilde udvikling: Randers er blevet til Rhanders og vil være Danmarks Gucci

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Sport

Mormor fik Oliver i gang - tre år senere vandt han DM: Nu sigter Randers-talentet efter de internationale mesterskaber

Sport For abonnenter

Kampbanen forvandler Kristrup-keeper til en brølende bjørn: - Jeg tror ikke, at der findes mange seriespillere i Randers, der ikke har været i verbal krig med Jeppe

Norddjurs For abonnenter

Lige lovlig liberal: Østjysk LA-formand snød statskassen for 500.000 kroner

Annonce