Annonce
Randers

Regionshospitalet Randers beklager: Har målt forkert på modermærker

Fejl i et mikroskop på Regionshospitalet Randers har fået betydning for 23 patienter med modermærkekræft. Den seneste udredning viser, at ingen af de 23 patienter har synlig spredning af kræften. Modelfoto: Iris/Scanpix
Fejl i kalibreringen af et mikroskop, brugt til målinger af modermærkekræft, har givet anledning til opfølgning af 23 patienters forløb, den seneste udredning viser, at ingen af de 23 har synlig spredning af kræften. Hospitalsdirektøren beklager, at det er sket og er ked af, at nogle har følt sig utrygge.
Annonce

Randers: Der er fundet fejl i kalibreringen af et mikroskop, som er brugt til måling af modermærkekræft på Regionshospitalet Randers. Fejlen berører 23 patienter, der alle er kontaktet, og alle har fået gennemgået deres forløb. Gennemgangen viser, at fejlmålingen har haft betydning for otte patienter, der har fået ny opfølgning og behandling. Den seneste udredning viser, at ingen af de 23 patienter har synlig spredning af kræften, lyder det fra hospitalet.

- Det er bare sådan noget, der ikke må ske. Det er dybt beklageligt og vi er kede af, at nogle af patienterne undervejs har følt sig utrygge ved at blive ringet op omkring det her, siger hospitalsdirektør Jonas Dahl, Regionshospitalet Randers.

Hvordan fejlen er opstået i det ene mikroskop, ved ingen. Der kan hverken påvises tekniske eller menneskelige fejl. Så det står indtil videre hen i det uvisse, hvordan der kunne måles forkert.

- Vi ved det simpelthen ikke, men det bliver selvfølgelig undersøgt nærmere af både it-afdelingen hos regionen, og vi er også i kontakt med producenten, ligesom vi har skrevet til samtlige patologiske afdelinger i landet og til Lægemiddelstyrelsen og orienteret om fejlen, siger Jonas Dahl.

Han fortæller, at der er indført en procedure til at undgå lignende fejl fremover.

Annonce

30 procent forkert

Mikroskopet anvendes af patologer til vurdering af tykkelsen af modermærkekræft hos patienter. Den præcise tykkelse er vigtig for videre behandling og kontrol af den enkelte patient.

Mikroskopet har målt 30 procent forkert hos 23 patienter i perioden november 2019 til oktober 2020.

Hospitalet har været i gang med at gennemse alle 23 patienters forløb, som er blevet gennemgået i et samarbejde mellem patologer på Regionshospitalet Randers og plastikkirurger på Aarhus Universitetshospital.

For 15 af patienterne har fejlmålingen ikke haft betydning for behandling eller opfølgning. For otte patienter har fejlmålingen betydet, at de i første omgang har fået en anden undersøgelse eller behandling end anbefalet. Der er på nuværende tidspunkt foretaget individuel opfølgning med scanning og samtale for de otte patienter.

Den seneste udredning viser, at ingen af de 23 patienter har synlig spredning af modermærkekræften.

Annonce

Alvorlig fejl

- Det er en alvorlig fejl, der er sket. Vi beklager, at patienternes forløb og behandling er blevet forsinket. Alle berørte patienter er blevet kontaktet direkte om denne fejl og otte patienter har fået en ny individuel opfølgning og behandling. For at dette ikke skal ske igen, har vi nu indført en ny procedure i Patologi, der sikrer, at fejl i kalibrering af et mikroskop vil blive opdaget hurtigt, siger Lone Winther Jensen, lægefaglig direktør på Regionshospitalet Randers.


Det er en alvorlig fejl, der er sket. Vi beklager, at patienternes forløb og behandling er blevet forsinket.

Lone Winther Jensen, lægefaglig direktør på Regionshospitalet Randers


Alle patienter er blevet orienteret om deres klagerettigheder.

Det fejlkalibrerede mikroskop i Patologi på Regionshospitalet Randers er nu taget ud af funktion. Der er iværksat yderligere undersøgelse af udstyret via Lægemiddelstyrelsen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Falck lukker sine lyntestcentre fra februar

Annonce