Annonce
Alarm 112

Reglen de færreste kender: Her må du cykle videre selv om der er rødt lys

Det ser helt galt ud, men cyklisten her kører faktisk 100 procent efter reglerne, selv om lyset er rødt. Han er nemlig i gang med at fuldføre et venstresving i et lyskryds.  Foto: Morten Dueholm
Når du skal til venstre på cykel i et lyskryds, må du gerne fortsætte over for rødt. Men måske skal du lade være, for manøvren risikerer at komme bag på dine medtrafikanter, og det kan være svært at overskue forholdene særligt i større lyskryds.

AARHUS: Forleden bragte vi en artikel om, hvordan man som cyklist skal placere sig i store lyskryds.

Flere læsere har i den forbindelse spurgt, om vi ikke også kan lave en historie om, hvordan man foretager korrekt venstresving?

Jo da! Sådan en har vi faktisk allerede på lager. Den blev første gang bragt i 2018, men reglerne har ikke ændret sig siden - og de vil måske komme bag på mange, idet de på en måde giver cyklister lov til at køre over for rødt.

Annonce

LÆS OGSÅ: Fordømmelsen osede ud af sideruden: - Er du i tvivl om, hvor du skal placere dig, hr. cyklist?

Vi starter med at vente for rødt

Foto: Morten Dueholm

Okay, lad os sige, det er dig der holder her på din tohjulede og skal til venstre i lyskrydset - hvordan fortsætter du herfra?

Hvis dit svar er, at du kører over til modsatte side og venter, til der bliver grønt den anden vej, så gør du lige som de fleste.

Men faktisk må man ovre på den anden side gerne køre videre, før lyset skifter. Rent teknisk er man nemlig i gang med et venstresving, som må fuldføres, så snart der ikke kommer biler eller anden trafik, som man kan være til gene for.

Herunder har vi sammensat en lille billedserie, der viser, hvorfor det er fuldt lovligt at dreje til venstre, selv om man dermed ender med at køre over for rødt lys.

Sådan laver du et korrekt venstresving

Illustration: Jens Nex

Sådan ser et korrekt venstresving i et lyskryds ud fra oven. Der er tale om et stort sving med et 90 graders knæk, hvor man skal standse og orientere sig, inden man fuldfører sit venstresving.

1. Først lige over

Foto: Morten Dueholm

Sådan ser det ud live. Cyklisten her skal til venstre og starter med at køre over på modsatte hjørne.

2. Stop og orienter dig

Foto: Morten Dueholm

Fremme ved modsatte hjørne foretager cyklisten et såkaldt orienteringsstop. Han vender cyklen i den nye kørselsretning og kigger efter, om der er fri for trafik.

Bemærk, at der kan holde cyklister og biler bagved, som ikke må køre frem, fordi de har rødt lys.

3. Kør over "for rødt"

Foto: Morten Dueholm

Fri bane - så kører vi.

Læg mærke til trafiklyset. Cyklisten har rødt lys i den retning, han cykler, men da der ikke kommer nogen trafik, må han gerne fuldføre sit venstresving.

Der skal være fri bane

Det er Færdselslovens paragraf 49, stk. tre, der specifikt beskriver, hvordan man som cyklist foretager et venstresving i et lyskryds, og her står der sort på hvidt, at svinget må fuldføres, når det kan ske uden at genere øvrige trafikanter:

Cyklist, der ønsker at svinge til venstre, skal fortsætte gennem krydset til dets modsatte side og må først foretage svingningen, når det kan ske uden ulempe for den øvrige færdsel. Dette gælder uanset afmærkning, medmindre det fremgår af denne, at den gælder for cyklister.

Paragraffen er helt klar. Man må gerne foretage et venstresving på den oven for beskrevne måde, men det er samtidig vigtigt at holde sig for øje, at det ikke er en rettighed, man kan bruge uanset hvad. Det skal ske uden gener for den øvrige trafik.

Hvorfor må man fortsætte frem for rødt?

Illustration: Jens Nex

Når man fuldfører sit venstresving, ser det umiddelbart ud som om, man kører over for rødt. Ikke mindst for de bilister og cyklister, der pænt holder og venter for det samme røde lys bag spærrelinjen.

Netop spærrelinjen - den fuldt optrukne, hvide streg, der viser, hvor man skal standse, når der er rødt lys - er central.

Når man laver sit orienteringsstop i den modsatte side af krydset, kommer man typisk til at holde foran den hvide streg. Man er således allerede ude i krydset og i gang med et stort 90 graders sving, modsat de ventende cyklister og biler, som holder bag linjen.

Faktisk vil det være i strid med reglerne, hvis man krydser om bagved den hvide linje, da fuldt optrukne streger ikke må overskrides.

I tvivl - så vent til det bliver grønt

I udgangspunktet skal man altid køre efter Færdselsloven. Dog kan det ikke understreges nok, at man i forhold til denne specifikke paragraf altid bør vurdere situationen meget nøje, før man fuldfører sit venstresving.

I mindre lyskryds, hvor oversigtsforholdene er gode, er det ofte muligt at fuldføre sit venstresving, mens alle andre holder og venter på rødt lys, uden at det skaber farlige situationer.

Men særligt i store lyskryds med mange vognbaner kan det være næsten umuligt at vurdere, om man kan smutte over uden at genere den øvrige trafik - særligt hvis en række venstresvingende bilister pludselig får grøn pil.

Hvis man er det mindste i tvivl, så vent til lyset rent faktisk bliver grønt i den nye køreretning. Ingen dør af at vente - men det modsatte kan være tilfældet.

Annonce
Randers For abonnenter

Mæglere ser lys fremtid for Randers: - Befolkningstilvækst er et godt salgsargument, så væksten bliver selvforstærkende

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Så er den gal igen: Slagter fortsætter med at sælge kød, selv om hans butik er lukket af myndighederne

Randers For abonnenter

Randers fik ingen puljepenge, men: Formand er klar til at kæmpe for mindre teams i hjemmeplejen

Randers FC

Snart går jagten på de sidste billetter til Leicester-braget ind: - Det overstiger langt, hvad vi oplever mod AGF eller Brøndby

Debat For abonnenter

Her tænker man kun på penge og ikke anstændighed: Derfor er Facebook ikke et medie

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Leder For abonnenter

Skidt og skrald: Sådan skaber vi et større Randers ved en lille indsats

Kultur

Dronningens liv dramatiseres: Ny musical hylder Margrethe

Randers For abonnenter

Nangcy oplever en strøm af fremmede i hjemmet: Alle undrer sig over det store gennemtræk af personale

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Randers For abonnenter

Jacob er ikke som de fleste. Han samler det skrald, vi andre smider overalt – også de brugte mundbind

Leder For abonnenter

Bussen mellem Randers og Aarhus: Et skridt i en rigtig retning, men Midttrafik er på ingen måde i mål

Randers

Mølballe har købt polstermøbel-fabrik: - Det er et nyt ben i vores produktion, men det har alt andet også været engang

Annonce