Annonce
Norddjurs

Regn truer høsten - lokale bønder kæmper for at få afgrøderne i hus

Landmændene udnytter lige nu de tørre dage til at få så meget som muligt af høsten i hus. Men det kan være svært, for jorden er blød at køre i efter de store mængder regn, der er kommet. Foto: Djursland Landboforening
I øjeblikket knokler landmændene på Djursland og i Randers-området med at få så meget som muligt af høsten i hus. Men det er ikke let, for regnen har gjort det svært at køre i den bløde jord med store maskiner. Og nu er der mere vand på vej.

Djursland: Den gode nyhed er, at der er masser at høste i år. Både kerner og halm. Men det kniber med at få høsten i hus, blandt andet på Djursland. Det fortæller Djursland Landboforening i en pressemeddelelse.

Rigtig mange landmænd på Djursland har de sidste 14 dage oplevet et utal af spildtimer. Timer, som kunne have været brugt på at bjerge årets høst, som i år står stort og godt. Men vejret driller. Djursland har fået rigtig meget vand henover kort tid, og formand for Udvalget for Planter og Natur i Djursland Landboforening, Peter A. Poulsen, som selv kun er halvvejs med sin høst, begynder at blive bekymret for, om årets efterafgrøder kan nå at blive sået til fristen 20. august.

- For en måned siden så alt fint og tørt ud, men så begyndte det at regne. Vi har i år en stor høst, som vi har glædet os meget over, men nu har vi udfordringer med at få hentet den hjem, forklarer han i pressemeddelelsen.

Sidste år var høsten allerede i hus 1. august. Den var ganske vist lille, men nem at hente hjem, og uden at landmændene havde store omkostninger til tørring. Sådan bliver det ikke i år.

- Vi har en stor og god avl, som i år bliver dyr at få hjem, for vi skal også have det tørret. Samtidig har vi oplevet rigtig mange spildte timer, hvor vi er kørt i marken, men måtte vende om grundet regnen, lyder det fra Peter A. Poulsen.

Stabilt vejr, tak

Regnen har flere steder gjort det svært at køre på markerne, som er meget bløde. Det giver risiko for at køre fast og ødelægge jordstrukturen. Når høsten kommer i hus, bliver næste udfordring at få bjerget halmen. For i modsætning til sidste år, så er der i år masser af halm, men med mindre der kommer et par dage med solskin, når den ikke at tørre ordentligt.

Vejrudsigten melder lige nu om et par dage med tørvejr. Dem vil Peter A. Poulsen, og de mange andre landmænd på Djursland, udnytte til fulde.

Også i Randers-området har landmændene haft problemer på grund af det våde vejr.

- Vi har jo haft en lang pause, fra vi høstede vinterbyg og frøgræs og raps. Der har været 14 dage, hvor vi bare har gået og kigget på hinanden. Det har været hårdt og frustrerende, siger Poul Jakob Bønløkke, der er formand for Planteavl i Kronjyllands Landboforening.

Lige nu er der travlhed, for flere dage med tørvejr har gjort det muligt at få bjærget en del af høsten. Og det er på høje tid, for kornet er modent og klar til høst.

- For hver dag, det regner, bliver udbyttet af kornet mindre, siger Poul Jakob Bønlykke.

14 dage med stabilt vejr står højt på ønskesedlen hos landmændene.

- Så ville der ikke være noget tilbage. Men når man kun kan høste tre-fire timer sidst på dagen, tager det lang tid, siger Poul Jakob Bønlykke.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Agesen fra Gråkjær Arena: Gode hold vinder også på dage under niveau

Annonce