Annonce
Randers

Regnskoven har udklækket international prisvinder

Julie Strand har forsket hos Randers Regnskov de seneste fem år og har nu vundet anerkendelse i form af en international pris. Foto: Randers Regnskov
Randers Regnskovs biolog Julie Strand har modtaget en fornem pris for sin banebrydende forskning. Hun håber, at prisen kan hjælpe med til at bane vejen for en national genbank med hjemsted i Randers.
Annonce

Randers: Byens førende turistattraktion Randers Regnskov er andet og mere end tre kupler med tropiske temperaturer og et mangfoldigt dyreliv med alt fra små bladskærermyrer til store jaguarer.

Randers Regnskov forsker også i arts- og naturbevarelse og har nu opnået international anerkendelse, idet den 29-årige forsker, biologen Julie Strand, har modtaget en fornem pris for sin banebrydende forskning.

Gennem de seneste fem år har Randers Regnskov arbejdet med at udvikle en biobank, hvor levende celler af truede dyrearter kan bevares nedfrosset.

Det har vakt opmærksomhed ude i den store verden, og derfor tilfalder prisen French Institute Nordic Award (FINA), der hylder unge forskere inden for grøn innovation og biodiversitet, nu Regnskovens Julie Strand.

Annonce

Nye veje

Direktør for Randers Regnskov, Henrik Herold, er stolt over prisen og kan ikke lovprise Julie Strands arbejde nok.

- Randers Regnskov har i årtier gået nye veje for at sætte fokus på arts- og naturbevarelse. At redningsaktionen for den sortbrogede, jyske malkeko skulle føre os ned ad en vej, hvor en genbank åbenbarede sig, havde vi ikke drømt om, siger Henrik Herold.


Det, jeg kan bruge prisen til, er at promovere det arbejde, vi laver, og bidrage med ny viden og nye metoder til bevaringsarbejdet af både sjældne dyr og planter.

Julie Strand, prisvindende forsker


- Da der ikke var nok viden på området, måtte vi finansiere en Ph.d., og vores held var ansættelsen af en ung lovende biolog, Julie Strand, der nu har indfriet alle vores vildeste drømme med den internationale forskerpris. Hun har med ægte interesse, en stålsat dedikation og et innovativt gå-på-mod udlevet vores vision og drøm om, hvad dette specielle biologiske felt kunne blive til, tilføjer Henrik Herold.

Annonce

Superbeæret

Julie Strand er "superbeæret" over, at hendes arbejde bliver anerkendt på globalt plan.

- Det, jeg kan bruge prisen til, er at promovere det arbejde, vi laver, og bidrage med ny viden og nye metoder til bevaringsarbejdet af både sjældne dyr og planter, siger Julie Strand, der samtidig håber, at prisen kan være med til at være løftestang for etableringen af en national genbank.

FINA-prisen

Hvert fjerde år afholder den Internationale Union for Naturbevarelse (IUCN) verdens største konference for naturbevarelse, hvor regeringsledere, organisationer, virksomheder og forskningsverdenen mødes for at adressere de mest presserende emner indenfor bevarelse af natur og biodiversitet i verden.

I år afholdes konferencen i Marseille i Frankrig, og det er de fire franske institutter i de nordiske regioner (Danmark, Sverige, Norge og Finland), der er gået sammen om at uddele prisen French Institute Nordic Award (FINA), der hylder unge forskere, grøn innovation og biodiversitet.

- Vi arbejder på at få finansieret en national genbank, forhåbentlig med lokation i Randers, hvor vi kan samle alle de kompetencer, der er inden for området. Vi har desværre virkelig behov for det, når vi kigger på dansk natur og biodiversitet. Det er frygteligt, men sandt, siger Julie Strand.

Annonce

Vigtige redskaber

Henrik Herold glæder sig over, at den nyvundne pris viser, at Regnskovens ideer og indsatser globalt kan blive vigtige redskaber i fremtidigt bevaringsarbejde.

- Natur og biodiversitet er efterhånden under pres overalt på kloden. Den tid, vi lever i nu, betegnes som den sjette masseudryddelse af arter på kloden. For at sætte det i perspektiv var den femte masseudryddelse, da dinosaurerne blev udryddet for 65 millioner år siden. Så vi må alle gøre noget, der hvor vi kan, siger Henrik Herold.

Annonce

Levende cellelinjer

Julie Strand har i løbet af sit forskningsprojekt nedfrosset vævsprøver og cellelinjer fra mange forskellige arter af dyr fra Randers Regnskov og andre danske zoologiske haver.

Hun har forsket i hvirvelløse dyr, fisk, krybdyr, fugle og pattedyr, men i særdeleshed i levende cellelinjer fra padder, der globalt set er en meget sårbar dyregruppe, hvor mange arter er stærkt truede eller ligefrem forsvundet.

Blandt andet har Julie Strand under et ophold i Australien arbejdet med at etablere levende cellelinjer af den truede australske løvfrø.

Cellelinjer er levende genetisk materiale fra dyr eller planter, der på et laboratorie kan dyrkes og høstes til forskellige formål - herunder bevaringsarbejde.

Annonce

Store muligheder

Arbejdet med at nedfryse levende genetisk materiale fra truede dyr og planter rummer ifølge Regnskovens udviklingschef Ole Bach mange og store forsknings- og udviklingsmuligheder i forhold til bevaringsarbejde, hvor teknikken i yderste instans kan bidrage til at bringe uddøde arter tilbage.

Men der er også et kæmpe potentiale i forhold til fødevareproduktion, hvor genetisk diversitet er en forudsætning for fødevaresikkerheden, og i forhold til bedre dyrevelfærd, hvor cellelinjer i mange tilfælde vil kunne erstatte forsøgsdyr.

De mange anvendelsesmuligheder har da også resulteret i stor opbakning fra både Aarhus- og Aalborg Universitet, der begge indgår i samarbejdet.

Annonce

Nyt og specielt

- Perspektiverne med Julies arbejde er mange og kæmpestore, siger Ole Bach, der i mere end 10 år har arbejdet på at få etableret en genbank ved Randers Regnskov.

- At etablere en genbank med levende cellelinjer af udryddelsestruede dyr er jo ikke noget, man bare lige kan gøre. Det kræver særlige faglige kompetencer, og dem fik vi tilført, da Julie som nyuddannet biolog startede i Randers Regnskov. Til gengæld oplevede vi også, at Julies forskningsområde var så nyt og specielt, at det ikke var muligt for os at rejse midler fra de gængse forskningsfonde, der jo ikke lige havde specifikke puljer målrettet projekter som Julies.

Enden på det blev derfor, at Randers Regnskov finansierede Julie Strands Ph.d. og etablerede en genbank med økonomisk støtte fra Randers Kommune.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre bilister røg i politiets net

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én kom med brystkassen forrest

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Randers FC

Så lykkedes det på hjemmebane: Randers FC kontrollerede mod fynboer

Annonce