Annonce
Randers

Regnskovsdirektøren drømmer stort: Bjørne, uddannelse og overnatning på Hvidemølleområdet

Når Henrik Herold spejder ud i fremtiden, drømmer han om, at regnskoven i høj grad vokser videre udenfor de tre karakteristiske kupler. Arkivfoto: Annelene Petersen
Med Tidsrejsen tager Randers Regnskov hul på et nyt kapitel i attraktionens historie. Projektet, der er planlagt til åbning i 2021, betyder, at andre drømme for fremtidens regnskov også er rykket tættere på.

Randers: Klonk. Metaldøren i hegnet, der adskiller Randers Regnskov og DanmarksParken fra resten af Hvidemølleområdet, går i bag os. Regnskovsdirektør Henrik Herold fører an, peger og fortæller, mens vi bevæger os ned ad grusstien i det tætbevoksede område ved Åbo.

- Med Tidsrejsen, som bliver vores fremadrettede koncept, vil vi kunne trække en linje her, og udvide parken. Der sker også det, at de veje, som fører herned, på et tidspunkt bliver ændret. Og så kan vi egentlig lave et lukket vejsystem for os selv hernede, fortæller han.

Udviklingsudvalget har for nylig drøftet fremtidige scenarier for Hvidemølleområdet, herunder hvor stor en andel af arealet, men kan sætte af til udvidelser af Randers Regnskov, og hvor meget der skal reserveres til byudvikling.

Intet er fastlagt endnu, men tilsyneladende får den populære turistattraktion god plads at boltre sig på, hvis alt flasker sig. Og det bliver der såmænd også brug for, understreger Henrik Herold.

- Det er alfa og omega. Vi startede Randers Regnskov med to små kupler, og heldigvis sagde kommunen også dengang, at det godt kunne lade sig gøre at udvide. Vi er hele tiden afhængige af at kunne tilbyde vores gæster noget nyt.

For godt en måneds tid siden præsenterede direktøren næste kapitel i regnskovens historie, nemlig Tidsrejsen, der kommer til at fylde det meste af det areal, som nu udgør DanmarksParken. Henrik Herold så dog gerne, at han også får mulighed for at flytte hegnspælene.

Vi passerer en formentlig stjålet, skrællet knallert, der ligger halvvejs gemt inde i en busk, og Henrik Herold kigger opgivende på den.

- Det her er i hvert nok et sted, som ikke altid bliver brugt lige hensigtsmæssigt. Det er en del af Randers’ fortid, og nu håber vi så, at vi kan aktivere det ind i fremtiden, siger han.

Annonce
Det her kunne godt bygges om til en tidsrejseafgangshal, hvor vores gæster kan rejse i tiden. Og så kunne jeg forestille mig, at man gjorde det muligt at gå fra togstationen og herover. Altså under jorden.

Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov

Under åben himmel

Det danske sommervejr viser sig fra sin gode side, mens vi trasker rundt i Hvidemølleområdet og inspicerer forladte bygninger. Dejligt for de fleste, men ikke for Henrik Herold. Det kniber nemlig med at trække feriefolket ind i regnskovens varme og fugtige glaskupler, når solen bager udenfor.

Og det er netop en af årsagerne til, at regnskovsdirektøren ønsker at udvide med et endnu større område under åben himmel. Som en slags helgardering mod en sommer, som den 2018 bød på, og som resulterede i røde tal på bundlinjen for den 25 år gamle attraktion.

Henrik Herold finder endnu en nøgle frem fra lommen, og låser lågen op til Åbo-hytterne.

- Jeg forestiller mig, at vi overtager det her, og renoverer de hytter, som vi kan. Vi har en idé om, at vi gerne vil lave noget uddannelse. Hytterne her kunne måske blive til det, vi i første omgang har kaldt et conservation college, fortæller han med sin karakteristiske entusiasme.

- Det vil give mening at bruge det som uddannelse udenfor sæson, og når det så bliver sommer, jamen så kan gæsterne da flytte ind, være midt i naturen, og få en anderledes oplevelse i en zoologisk have. Vi står jo sådan set midt i Randers, men det har man slet ikke fornemmelsen af.

Fra depot til afgangshal

Randers Regnskov har til kommunen skitseret en masterplan, som strækker sig frem til 2035. Langt det meste af indholdet er ikke konkrete planer, men en opgørelse over det fremtidige arealbehov. På baggrund af masterplanen besluttede udviklingsudvalget, at forvaltningen kan arbejde videre med et scenarie, som afsætter cirka halvdelen af området mellem DanmarksParken og Randers Naturcenter til regnskovens fremtidige udvikling.

Præcist hvad området, og de bygninger som allerede står der, skal bruges til, er endnu langt fra fastlagt. Men idéer og drømme er der nok af.

- Det her kunne godt bygges om til en tidsrejse-afgangshal, hvor vores gæster kan rejse i tiden. Og så kunne jeg forestille mig, at man gjorde det muligt at gå fra togstationen og herover. Altså under jorden. Muligheden er der faktisk allerede, men den er blokeret, fortæller Henrik Herold og kigger rundt i den store hal, der engang agerede Thors depot.

- Så ville vi jo blive helt fantastisk placeret, for transport er noget af det, som altid er en hæmsko for gæster. Men hvis de kan tage toget, gå herhen, og vi så lavede en sekundær indgang her, så bliver placeringen ikke meget bedre.

Henrik Herold forklarer, at de bygninger, som regnskoven måtte få overdraget, i udgangspunktet tænkes anvendt næsten som de er, ombyggede og renoverede. Områderne vil være essentielle for regnskovens fremtid, hvor der skal kunne tiltrækkes gæster uanset hvordan vejret er.

Regnskovens historie i korte træk

1996: Randers Regnskov slår dørene op for offentligheden 13. juni.

2003: Regnskovens største kuppel på 2000 kvadratmeter indvies.

2012: Der åbnes op for DanmarksParken, et stort udendørsområde.

2014: Amfiteaterscenen i DanmarksParken tages i brug til det populære show Naturtalent.

2015: To særdeles velvoksne katte flytter ind i regnskovens nye udendørs jaguaranlæg.

2017: Det store udendørsanlæg til tapirerne tages i brug.

2021: Regnskovens nye store satsning, Tidsrejsen, går efter planen i luften.

Store dyr kræver plads

Randers Regnskov lejer allerede nu en del af Thordepotet ved kommunen. I dag fungerer bygningen som logistikcenter. Blandt andet bor der i øjeblikket et par gribbe, der dog er raget uklare med hinanden og derfor holder til i hver deres bur.

Behovet for stalde og plads til opbevaring af dyr og andet materiel vil i fremtiden også bliver større, både i kraft af projektet Tidsrejsen, men også hvis de yderligere tanker om udvidelse bliver en realitet. Flere og større dyrearter kræver helt enkelt også mere plads. I masterplanen står beskrevet, at en del af området ønskes afsat til ”store dyr”.

- Med det mener vi store dyr. Jeg ved ikke præcist hvilke, siger Henrik Herold.

- Museum Østjylland har lige haft en fin udstilling i Grenaa, om den bjørnekult, der har været derude. Med det samarbejde, vi har med dem, kunne vi trække den europæiske brunbjørn ind i fortællingen om området her.

Han forklarer, at udgangspunktet vil være dyr, som på en eller anden vis kan knyttes til lokalområdet, men påpeger også, at man jo ikke skal ret langt ned i Tyskland, før man kan finde rester fra krokodiller, flodheste og alt muligt andet.

- Og hvis de har været i Kassel, så har de jo nok også været i Randers, siger Henrik Herold.

Tidsrejsen

Store dele af det, som nu er DanmarksParken, bliver frem mod 2021 forvandlet til en ny udendørsattraktion.

Attraktionen tager gæsterne med på opdagelse gennem fem landskaber med dyr og planter, der repræsenterer henholdsvis urtiden, istiden, skovtiden, historisk tid og fremtiden.

Med en samlet pris på 23 millioner kroner bliver Tidsrejsen den største satsning siden Sydamerikakuplen blev indviet i 2003.

Tidsrejsen bliver til i samarbejde med Randers Kommune, Museum Østjylland samt Nordea-fonden, der støtter med cirka 16 millioner kroner.

Udvikle i udviklingen

På vejen tilbage til direktørens kontor går vi mod en strøm af gæster, der alle iler mod scenen i DanmarksParken og den friske luft. Henrik Herold stopper op ved det store udendørsområde, hvor to tapirer de sidste par år har gået og mæsket sig i blade og grene som del af et naturplejeprojekt.

Før tapirerne flyttede ind, var området helt vokset til. Det eneste, personalet i regnskoven gjorde for at lave det om til tapir-hjem, var at samle skrald ind og sætte hegn op.

- Randers Kommune er sgu modige med de her ting og åbne for at prøve noget nyt. I stedet for bare at lukke en flok geder ud, udnytter vi det som en del af oplevelsen. Tanken bag de idéer, vi går og snakker om, er lidt den samme. At vi udnytter de muligheder, som området giver, forklarer Henrik Herold.

Det betyder blandt andet også, at regnskoven har indgået et samarbejde med Vandmiljø Randers om udformningen af et kommende regnvandsbassin, der skal laves i Hvidemølleområdet, og som jo passende kunne agere kulisse for regnskovens måske kommende udvidelser.

- I Hvidemølleområdet, både indenfor og udenfor Randers Regnskovs områder, skal der være plads til regnvandsbassiner. Uanset hvad må områderne gerne være designet, så de skaber rum, hvor man gerne vil være, siger Henrik Herold.

Han fortsætter med begejstret at snakke om planerne for Byen Til Vandet, og de mange ting, som lige nu foregår rundt omkring i byen. Regnskoven og Hvidemølleområdet har som sådan ikke noget med Byen Til Vandet at gøre, men Henrik Herold forklarer, at han ser attraktionen som en stor del af den udvikling, som foregår i Randers for tiden.

Efter en guidet tur rundt i hvad der måske engang bliver Randers Regnskovs kæmpe udendørsarealer, er vi nu ved at være ved vejs ende – direktørens kontor. På bordet ligger masterplanen i tekstformat, men den virker ikke til at interessere Henrik Herold særligt meget. Indholdet er primært årstal, matrikelnumre og den slags, men dem skal man ikke hæfte sig for meget ved.

- Det er ikke en eksakt videnskab det her, så vi må mærke efter i maven undervejs. Og de her tanker og idéer kommer helt sikkert til at ændre sig, som tiden skrider frem.

Det er dette scenarie for Hvidemølleområdet, udviklingsudvalget lod forvaltningen arbejde videre med. Det orange område afsættes til byudvikling, mens det blå kan komme på Randers Regnskovs hænder. Illustration: Randers Kommune
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Konsulentfirma skal løse krisestemning i 'galehuset': Byrødder indkaldt til fortrolige samtaler

Danmark

Betjentsøn bragede ind i Diana: - Politiet skjulte sandheden og jeg blev dømt

Annonce