Annonce
Danmark

Claus fandt de to små hittebørn i Aarhus: - Vi gjorde som enhver anden ville have gjort

De to børn, som Claus Vitved og hans ven fandt på Park Alle i Aarhus lørdag aften. Foto: Østjyllands Politi
En mørklødet dreng på cirka to et halvt år går rundt om en klapvogn med en cirka et år gammel pige i. De har rent tøj på, og deres mørke hår ser nyvasket ud. De befinder sig midt i juletumulten i et af Aarhus knudepunkter, Park Allé. Her får du en rekonstruktion af, hvad der skete, da to børn blev fundet efterladt lørdag aften omkring klokken 18.30 i den fire grader varme decemberluft.

Rekonstruktion: Det er lørdag aften omkring 18.30 på Park Allé i Aarhus. Flokke af vinterklædte mennesker vrimler ind og ud af busserne, der konstant passerer vejen, der ligger lige op ad byens hovedbanegård.

56-årige Claus Vitved og hans ven er på vej til en restaurant i nærheden, da han ser børnene midt i travlheden på fortovet.

Den mindste ligger i en klapvogn, og den ældste, en cirka to et halvt år gammel, mørklødet dreng går rundt om klapvognen i den fire grader kolde decemberluft. Børnene græder eller larmer ikke, men alligevel lægger Claus Vitved mærke til dem.

Mens han går forbi børnene sammen med sin ven, tænker han, at den ældste af børnene er lidt for tæt på vejen. Lidt efter vender de to mænd om. Claus Vitved har fået en fornemmelse af, at der er noget galt. Ved nærmere eftertanke kunne han ikke se nogle forældre omkring børnene.

Det kan han heller ikke, da han tilbage ved børnene spejder efter forældrene i nærheden. Han bliver tiltagende utryg ved, at de to børn står så tæt ved en trafikeret vej uden opsyn. Men forældrene kan ikke være langt væk, tænker han. Børnene virker rolige, deres tøj er rent, og deres hår ser nyvasket ud.

Den mindste af børnene er for lille til at kunne have et sprog, så Claus Vitved og hans ven henvender sig til den ældste.

- Hvor er din mor?

- Hvor er jeres forældre?

Den mørkhårede dreng med den mørke "Cars"-jakke på holder øjenkontakt og smiler. Men han svarer dem ikke. I hvert fald ikke på et sprog, de kan forstå.

Annonce

Vi gjorde som enhver anden ville have gjort. Det var tilfældigvis bare os, der var der

Claus Vitved

Den varme hud

Modsat kontakten til to fremmede glider drengens kommunikation med den lille pige i den blå, prikkede jakke i klapvognen problemfrit. Da hun taber sin sut i klapvognen, er han hurtig til at sætte den tilbage i hendes mund. Han veksler mellem at gå rundt om hendes klapvogn og holde fast i den med sin ene hånd.

Ved busstoppestederne og på fortovet er der stadig mange mennesker. Venneparret begynder at spørge forbipasserende og ventende buspassagerer om nogle har set forældrene eller ved, hvem børnene er. Ingen har svaret. De tjekker også de nærliggende butikker, som er lukket mere end en time forinden. Der er kun medarbejdere at se bag de lukkede butiksfacader.

Til sidst ringer Claus Vitveds ven til politiet. Han fortæller, at de har fundet to børn på Park Allé i Aarhus, og at de ikke kan finde forældrene.

De to venner bliver hos børnene, mens de venter på politiet. Deres forældre er stadig ikke dukket op. Men børnenes hud er stadig varm, og det betrykker de to venner i, at børnene ikke har været efterladt alene længe.

30 til 40 minutter efter venneparret først så børnene, dukker politiet op. Samme aften overdrager politiet børnene til de sociale myndigheder. De går i gang med at finde en plejefamilie til børnene, mens politiet leder efter flere spor i sagen.

Ingen helt

Claus Vitved og hans vens roller var udspillet i det øjeblik, politiet kom. Men den 56-årige århusianer kan ikke sådan lige glemme de to mørklødede børn, han mod sin forventning kom til at tilbringe en del af sin lørdag aften sammen med.

- Jeg synes, det er frygteligt, at nogle har efterladt dem. Det kom da til at fylde hele aftenen. Da jeg vågnede næste dag, var de det første, jeg tænkte på, og jeg skyndte mig ind og se, om der var nyt i sagen, siger han.

Claus Vitved er langt fra den eneste, der følger intenst med i sagen. Østjyllands Politi har oplyst, at medier både fra ind- og udland har kontaktet politikredsen, mens borgere har kimet politistationen ned og tilbudt at tage sig af børnene.

På de sociale medier er der hundredevis af kommentarer på artikler, der omhandler de efterladte børn. I flere af dem er der ros til Claus Vitved og hans ven, som fandt børnene. Selv ser Claus Vitved sig ikke som nogen helt.

- Vi gjorde som enhver anden ville have gjort. Det var tilfældigvis bare os, der var der, siger han.

Park Allé i Aarhus. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Danmark

Liveblog: Politiet opfordrer til at sprede påskehandlen ud over flere dage

Annonce