Annonce
Østjylland

Rekordmange vil gerne i regionsrådet

Der bliver masser af navne at vælge i mellem, når krydset skal sættes til regionsrådsvalget 21. november. Arkivfoto

Der er 64 flere kandidater, end det var tilfældet ved det seneste regionsrådsvalg i Region Nordjylland. Derfor bliver der også øget kamp om nordjydernes stemmer.

Nordjylland: Når nordjyderne 21. november skal udpege det næste regionsråd, bliver stemmesedlen længere end nogensinde.

I alt kæmper 246 kandidater - fordelt på 15 lister - om de 41 pladser i rådet. Ved valget i 2013, som havde det hidtil største kandidatfelt, var der 182 kandidater, altså 64 færre end nu. Og antallet af lister var dengang 11.

De otte partier, der sidst opnåede valg, stiller alle op igen. Det gør også to af de lister, der sidst ikke blev valgt, nemlig Kristendemokraterne og Kommunisterne, som for fire år siden kaldte sig Kommunistisk Parti i Danmark. Til gengæld er Danskernes Parti - De nationale ikke at finde på dette års stemmeseddel i Nordjylland.

I forhold til 2013-valget er der kommet fem nye partier og lister på stemmesedlen. De fem er: Nye Borgerlige, Retsforbundet, Social Fælles Liste, Nationalpartiet og Alternativet.

Nye Borgerlige har Erling Pedersen-Bach fra Rebild Kommune i front blandt sine 12 kandidater, Retsforbundets øverste kandidat af i alt tre er Martin Sørensen fra Ranum. På den sociale fællesliste er Anne-Dorte Krog fra Vodskov spidskandidat, mens det hos Kristendemokraterne er Peter Øhrstrøm, der står først. Nationalpartiet har kun én kandidat, Tahim Parwani, mens Kommunisterne har tre kandidater, hvoraf Jonathan Zacho Bruun fra Aalborg står øverst.

Louise Ursell-Smith fra Hjortdal er spidskandidat hos Alternativet.

Regionsrådskandidater fra Mariagerfjord

Pia Ravnsbæk Bjærge, Hobro (S)Lis Mancini, Hadsund (S)Ivan Astrup Girsel, Mariager (S)Casper Hedegaard, Hadsund (R)Jens-Henrik Kirk, Mariager (K)Karsten Elkjær, Hadsund (K)Janni Platz Sthyr, Hadsund (SF)Peder Larsen, Mariager (SF)Bo Ritterbusch Hadsund (LA)Piratheep Krishnapalan, Hobro (KD)Robert Thomsen, Mariager (KD)Jørgen Hammer Sørensen, Hobro (DF)Lone Sondrup, Hobro (V)Jess V. Laursen, Skelund (V)Lasse Madsen, Møgelholt (V)Mogens Krogh, Mariager (V)Mads Arv Lunau, Hobro (V)Torsten Ringgaard, Hobro (Ø)Miguel J. Valentine, Hobro (Ø)Per Værum Mikkelsen, Skelund (Ø)Christian Johnson, Hobro (Å)

Nye folk i front

I seks af de otte partier, der allerede har en plads i regionsrådet, er spidskandidaten allerede medlem af regionsrådet. Det gælder Ulla Astman (S), Per Larsen (K), Lene Linnemann (SF), Agnethe Benedikt Mørch (LA), Lone Sondrup (V) og Susanne Flydtkjær (EL).

Til gengæld møder to af de andre partier i rådet med nye folk i front, fordi spidskandidaten ved sidste valg ikke genopstiller. Det gælder hos Radikale Venstre, hvor Gitte Lopdrup fra Vesthimmerlands Kommune nu er spidskandidat i stedet for Ninni Lodahl Gjessing, og hos Dansk Folkeparti, der har Ib Madsen fra Brovst i front. Ved sidste valg mødte DF med Rikke Karlsson som spidskandidat.

Tilsammen prøver 31 af regionsrådets 41 medlemmer at få en ny periode i det nordjyske regionsråd. I regionsrådet i dag er der omtrent lige mange mænd og kvinder. Blandt kandidaterne er en tredjedel kvinder, men halvdelen af spidskandidaterne er af hunkøn. 26 procent af kandidaterne er under 40 år, og 13 procent er under 30 år.

Annonce

S uden for valgforbund

12 af de 15 partier, der stiller op i år, har indgået valgforbund. Det måske mest bemærkelsesværdige er, at rådets største parti, Socialdemokratiet, modsat de foregående valg ikke er med i nogle af de fem valgforbund.

De fem valgforbund, der p.t. er indgået, er ifølge Region Nordjylland:

Radikale Venstre og Alternativet. Det Konservative Folkeparti og Kristendemokraterne. Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti. SF, Enhedslisten, Kommunisterne og Social Fællesliste. Og sidst men ikke mindst Liberal Alliance og Venstre.

Annonce
Randers

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Randers For abonnenter

Nye planer kan måske redde p-pladser i Trangstræde og bevare busterminalen: Her er status på planerne for populær parkeringsplads

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: For syvende dag i træk er der flere end 1000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne

Den hårdtslående skønhedsdronning fra Randers fylder 50

Randers FC For abonnenter

Seneste trupnyt: Randers FC-anfører glipper pokalopgør mod barndomsklub - Graves ude af topopgør

Kultur

’Pretty Woman – The musical’ kommer til Værket i efteråret 2022

Randers For abonnenter

Smitten i Randers-forstad tredoblet siden fredag - også i kommunen er der vækst i coronasmitte: Sådan skal du forholde dig til tallene

Leder

Der skal otte nye i Randers Byråd. Mindst. Sådan kan din stemme skabe den nødvendige fornyelse og stoppe den dumme fnidderfnadder.

Navne For abonnenter

'Brødrene' har løst et utal af opgaver under og over jorden - blandt andet pipelinen med øl til Storegade

Randers

To unge mænd anholdt efter overfald på 17-årig: Sparkede ham flere gange i ansigtet og på kroppen

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Forsvarsministeriet kendte til forurening og trussel mod grundvand: Ordførere kritiserer manglende orientering

Debat

Sofie Østergaard: Lader du din partner styre økonomien for dig?

Randers

50 år med Randers Lille Skole: En skole der tog afstand fra "den sorte skole"

Randers For abonnenter

Randers Amtsavis analyserer: Derfor mister Dansk Folkeparti magt i Randers

Erhverv

Rundspørge: Hvordan får du byrådsarbejde og fuldtidsjob i det private til at hænge sammen?

Annonce