Annonce
Østjylland

René blev tilbageholdt for ikke at gå med mundbind: Hvor går grænsen for vagternes beføjelser?

René Tellisen blev tilbageholdt af vagterne ved banegården i Aarhus, fordi han ikke havde mundbind på. Foto: Jens Thaysen
Søndag udviklede et juicestop på banegården i Aarhus sig dramatisk, da René Tellisen nægtede at tage mundbind på. Det kom til tumult med vagterne, og politiet blev tilkaldt. Nu rejser spørgsmålet sig: Hvor går grænsen for vagternes beføjelser, når folk ikke vil følge de gældende krav?
Annonce

AARHUS: På grund af nye og øgede restriktioner i hele landet står der vagter klar ved indgangen til hovedbanegården i Aarhus. Deres opgave er at minde folk om, at de også skal have mundbind på, og hvis folk ikke har det, bliver de mindet om det.

Men ikke alle er lige nemme at overtale, og dermed rejser spørgsmålet sig. Hvor går vagternes grænse?

Spørgsmålet er aktuelt efter en episode i sidste uge, hvor René Tellisen føler, han blev frihedsberøvet.

Han nægtede nemlig at tage mundbind på, da han skulle ind i Joe & The Juice i banegårdshallen for at købe en sandwich og en juice. Men han blev mod sin vilje tilbageholdt af vagterne ved banegården i Aarhus.

- Jeg havde godt set vagterne i deres gule veste, men jeg vidste ikke, de havde lukket af for adgang til banegården uden mundbind, fortæller René Tellisen.


Hvorfor fanden har de vagter ret til at stå der og lege politibetjente? Jeg kan slet ikke forestille mig, at de har bemyndigelse til at tage fat i mig og holde mig tilbage

René Tellisen


På vej ind antaster vagterne ham.

- En af vagterne siger "du skal lige have mundbind på", siger René Tellisen.

Han ved godt, mundbind er påkrævet i offentlig transport, men han skulle jo ikke ud at rejse. Det meddeler han vagten og forsætter ind i banegårdshallen.

- Vagten griber fat i min arm. Jeg siger meget klart og tydeligt, at det skal han ikke, jeg vrider mig løs, og så sker der ikke mere ved det, fortæller René Tellisen.

Tror han da. For da René Tellisen vil forlade banegården igen med sin juice og sandwich, beslutter han sig for at spørge vagterne, hvad der foregår.

Annonce

Tumult i banegårdshallen

Vagterne fortæller, at de har ringet til politiet, og at René Tellisen skal blive, hvor han er.

- Jeg troede, de lavede fis med mig. Men da jeg ville gå ud til min bil, stillede de sig i vejen.

Der opstår tumult.

- Vagterne tager fat i mig. Jeg bliver meget vred. Jeg ville ikke finde mig i det, fortæller René Tellisen.

Han besinder sig og indvilliger i at vente på politiet.

- Jeg kunne have gjort modstand. Men de var tre mod en, og var det endt i en slåskamp, ville jeg blive sigtet for vold, og jeg aldrig kunne vinde den sag i retten, uanset hvor uretfærdigt det var. Men det var frihedsberøvelse, og på den baggrund, synes jeg, det er grotesk, mener han.

På hovedbanegården i Aarhus er der krav om mundbind. Der står vagter, der minder folk om det, når de går ind. Vagterne på billedet har ikke noget med Renés oplevelse at gøre. Foto: Jens Thaysen

Ifølge advokaturchef ved Østjyllands Politi, Anne-Mette Wiese, skal man have mundbind på, når man opholder sig på et offentligt transportmiddel, på en banegård eller en busstation. Men man kan ikke få en bøde for ikke at have det på. Man kan blive bortvist for ikke at bære mundbind, og hvis man nægter, kan man få en bøde for det.

Men da politiet kommer, får René Tellisen ikke en bøde.

- Betjentenes vurdering er, at han ikke er bekendt med de gældende regler. Derfor får han en formaning af betjentene, siger Janni Lundager, kommunikationsrådgiver for Østjyllands Politi.

Annonce

Vagternes beføjelser

Da René Tellisen er kommet hjem til sig selv og får tænkt situationen igennem, bliver han endnu mere oprørt.

- Hvorfor fanden har de vagter ret til at stå der og lege politibetjente? Jeg kan slet ikke forestille mig, at de har bemyndigelse til at tage fat i mig og holde mig tilbage - og slet ikke på den baggrund, siger han.

Det er et godt spørgsmål og grunden til, han er gået til Århus Stiftstidende.

- Private vagtværn har de samme beføjelser som politiet. I retsplejeloven står der "samme beføjelse som politiet har enhver, der træffer nogen under, eller i umiddelbar tilknytning til udøvelse af strafbart forhold", siger Anne-Mette Wiese.

René Tellisen overvejer at klage over vagterne, der søndag tilbageholdte ham, for ikke at have mundbind på. Vagterne på billedet er ikke de pågældende vagter. Foto: Jens Thaysen

Men der skal være proportionalitet. Det betyder, at forbrydelsen skal stå i rimeligt forhold til den sanktion, der benyttes. Man må ikke foretage en civil anholdelse af en person, der går over for rødt eller spytter på fortovet. Men man må godt tage fat fysisk fat i, og tilbageholde en indbrudstyv.

- Anholdelsen må ikke foretages, hvis frihedsberøvelsen vil være et uforholdsmæssigt indgreb. Om det er i orden, at DSB tager fat i folk på banegårde afhænger af den konkrete situation - hvorfor de gør det, siger hun.

Anne-Mette Wiese understreger, at hun ikke kan udtale sig om den konkrete sag.

Annonce

Ens for alle

Hos DSB har de også evalueret episoden søndag.

- En person nægtede at bære mundbind, da han ville ind til en butik på stationsområdet. Trods beskeden om, at han skulle bære mundbind for at gå ind, valgte han alligevel at skaffe sig adgang, siger Jørgen Rasmussen, der er regionschef for DSB Stationsservice.

René Tellisen er ikke den eneste, der ikke vil bruge mundbind.

-  I Aarhus har vi sat vagter på stationen for netop at huske vores kunder og gæster på, at de skal overholde kravet, når de befinder sig på vores station. Det medfører indimellem diskussioner med enkelte personer, der ikke ønsker at overholde reglerne. Men reglerne er ens for alle – uanset hvad man må synes om dem, siger Jørgen Rasmussen.

Det er ikke DSBs eget personale, der står vagt for hovedbanegården i Aarhus, men folk fra vagtselskabet Securitas.

- I det her tilfælde har vi et eksternt firma til at hjælpe os, og dem er vi løbende i kontakt med for at sikre, at alle regler bliver overholdt. Og vi vil naturligvis også vende denne episode med dem, siger regionschefen.

Annonce

En principsag

René Tellisen har ringet til politistationen.

- Jeg får at vide, at det er politisk bestemt, og at de ikke har tid til at diskutere det med mig. Jeg kan skrive en klage, siger han.

Man skal have mundbind på, når man opholder sig på et offentligt transportmiddel, på en banegård eller en busstation. Men man kan ikke få en bøde for ikke at have det på. Man kan blive bortvist for ikke at bære mundbind, og hvis man nægter, kan man få en bøde for det. Foto: Jens Thaysen

Det ærgrer ham, at han ikke fik en bøde. Så havde han nemlig kunnet tage sagen i retten.

- Jeg havde lidt håbet på det, for så havde jeg fået lov til at afgive min forklaring i retten, siger han.

Men hvorfor tager du ikke bare et mundbind på? Er det fordi du af princip er imod at gå med det?

- Ja, jeg tror ikke, det virker, og der var stopfyldt med mennesker inde i Bruuns Galleri uden mundbind, mens der var under 30 mennesker i hele banegårdshallen. For mig giver det ingen mening, at man skal have mundbind på der, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Alarm 112

Peter Madsens flugtforsøg: Truede med bombeattrap og hoppede ind i hvid varevogn

Annonce