Annonce
Østjylland

Rengjort fra kælder til kvist: Åby Børnehave er klar til børnene

Der er travlhed ude som inde i Åby Børnehave, der gør klar til, at institutionens 40 børn kan komme tilbage onsdag. Pædagog Mette Holm laver nye skilte til børnenes garderober. Foto: Flemming Krogh
Der venter børnehavebørnene en ny hverdag i Åby Børnehave. Personalet har arbejdet på højtryk for at skabe en tryg og velkendt stemning på trods af hyppig håndvask og mindre børnegrupper.
Annonce

ÅBYHØJ: Dørene til Åby Børnehave står på vid gab så den friske forårsluft kan suse igennem huset. Indenfor er personalet i gang med at pakke legetøj væk, flytte rundt på møbler og gøre rent.

Ja, selv på legepladsen får skovle og spande en ordentlig skrubbetur.

Børnehaven har normalt 40 børn, og da man forventer at de 30 af dem starter onsdag morgen, skal hele huset være klar til at tage imod dem.

- Og det er vi også, understreger Henny Lynggaard, der er pædagogisk leder hér og i den integrerede institution Solsikken i Åbyhøj.

En af hendes store opgaver har været at skaffe flere medarbejdere til de to institutioner. For med børn fordelt på flere, små grupper, langtidssyge blandt personalet og en barsel på vej, er der brug for flere hænder.

- Jeg har ansat 15 hen over påsken. Det har været lidt specielt at ansætte folk over telefonen, men jeg er ikke blevet skuffet, nu hvor jeg har mødt dem. Det er unge mennesker, fyldt med god energi, siger Henny Lynggaard.

Sådan åbner daginstitutionerne

Lige som skolerne åbner også kommunens dagtilbud (inklusive selvejende) i denne uge.

Onsdag 15. april:
3-5-årige børn (børnehavebørn).
Alle børn i specialtilbud (specialbørnehaver).
Der er fortsat nødpasning for 0-2-årige børn – men i den afdeling eller dagpleje, hvor barnet plejer at gå.

Torsdag 16. april:
0-2-årige børn (vuggestuebørn).
Dagplejen åbner for alle børn.

Annonce

Faste rammer

Hun har været optaget af at lave en plan for institutionen som lever op til myndighedernes krav, men som også er bæredygtig, for som hun siger: - Vi ved ikke hvor længe det her varer.

Børnehavens 'gamle' børnegrupper er blevet delt op i mindre grupper med faste medarbejdere tilknyttet hver gruppe.

- Vi har kigget meget på relationerne i forhold til, hvem der leger godt med hvem og forholdet til de voksne, fortæller Henny Lynggaard.

Hver børnegruppe skal være i bestemte lokaler i huset og får også et bestemt område at være på, når de er på legepladsen.

- Det er en meget detaljeret plan, som pædagogerne her har fået, men det giver også en tryghed for personalet, at der er en god ramme at arbejde inden for, mener Henny Lynggaard.

Hun og personalet begyndte dagen med at gennemgå de nye retningslinjer og hygiejneregler, og der blev holdt 'vaske-hænder-kursus'. Bagefter blev der taget billeder af alle de ansatte - nye som gamle, som er blevet sendt til forældrene, så de kan se, hvem der skal være sammen med deres børn i den nye struktur.

Annonce

Tipi og kolonihave

Når de første børn møder ind onsdag morgen, vil der stå en medarbejder og tage imod dem ved lågen. For at undgå smittespredning må forældrene ikke komme med ind i institutionen.

Indenfor er der skruet op for rengøringen, som varetages af dele af personalet. For eksempel skal der ofte sprittes toiletter af, og hver gang en ny gruppe skal på legepladsen, skal der findes 'nyt', rengjort legetøj frem.

Henny Lynggaard arbejder på at få lov til at rejse en tipi ved naboen Åby Stadion, hvor de børn, som skal på tur i løbet af dagen, kan møde ind.

- En forælder har tilbudt, at vi kan låne deres kolonihave i nærheden som udflugtsmål, og det er også noget, vi overvejer, siger Henny Lynggaard, der har måttet tænke alternativt under de nye forhold.

- Jeg synes, vi er ret godt forberedt og er tryg ved, at der er styr på det. I morgen (onsdag, red.) skal forberedelserne stå sin prøve, og er der behov for det, må vi justere lidt undervejs.

Flere, små børnegrupper kræver flere hænder. Jonas Carstensen (grå trøje) har første dag på job som pædagogmedhjælper. Han vasker legetøj sammen med David Mehlsen. Foto: Flemming Krogh
Karen Rostbøll, pædagogmedhjælper, fjerner pap-robotter, som børnene selv har lavet. De kan ikke sprittes af på grund af materialet og må derfor sættes højt udenfor rækkevidde. Foto: Flemming Krogh
Det har krævet grundige forberedelser at kunne åbne daginstitutionerne op igen. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce