Annonce
forside

»Rent« tøj fyldt med farlige bakterier

Størstedelen af danskerne vasker deres undertøj sammen med resten af tøjet ved lave temperaturer. Det efterlader farlige bakterier i tøjet.

Dit nyvaskede tøj dufter godt og ser rent ud, men det vrimler potentielt med sygdomsfremkaldende colibakterier.

Annonce

I en undersøgelse blandt 2.000 danskere foretaget af analyseinstituttet YouGov for Søndagsavisen svarer godt 70 procent, at de vasker deres undertøj med resten af tøjet, og 76 procent af dem svarer, at de vasker det ved enten 30 eller 40 grader.

Dermed slår vi ikke bakterierne på underbukserne ihjel, og det betyder, at vi har en film af fækaliebakterier siddende på bluser og bukser.

»Temperaturen skal op på mindst 60 grader for at slå bakterierne ihjel. Ellers kan du blive syg af nogle af de her farlige colibakterier,« siger tekstiltekniker ved Teknologisk Institut Charlotte Fischer til Søndagsavisen.

Danskerne er hoppet med på en trend, hvor vi vasker ved lavere og lavere temperaturer og bruger mildere vaskepulvere for at skåne miljøet. Men tendensen udgør en reel sundhedsrisiko.

En britisk undersøgelse har vist, at der er 0,1 gram fækaliebakterier fra afføring på ethvert par angiveligt renvaskede underbukser. Og de kravler fra dit undertøj over i resten af dit tøj.

»Hvis du kommer noget fyldt med bakterier i vaskemaskinen, vil du simpelthen hvirvle krybene rundt og skabe en bakteriesuppe med mindre du slår dem ihjel,« siger ph.d. Lisa Ackerly, en førende britisk ekspert i hygiejne, til avisen Daily Mail.

Hvis du aldrig vasker ved 90 grader, risikerer du ydermere at skabe en kronisk bakteriegrød i maskinen, der også smitter af på dit tøj. Der ophober sig nemlig bakterie- og sæberester inde i vaskemaskinen. I bare to skefulde vand fra en ældre vaskemaskine er der fundet en million bakterier.

Bakteriemylderet kan gøre dig syg, forklarer lektor Michael René fra Det Sundhedsfaglige og Teknologiske Fakultet på professionshøjskolen Metropol.

»Risikoen er, at fækaliebakterier overlever vasken, og så kan du få diarré, opkast og hovedpine,« siger han til Søndagsavisen.

BNB

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hallo. Må vi så være her?

Ægtepar består ikke af en mand og en kvinde, men af to personer, der er gift med hinanden. Det fremgår af den opdaterede udgave af Den Danske Ordbog. Samme ordbog kan dog godt acceptere, at man kan tale om et brudepar, selvom der ikke er nogen brud til stede, når to mænd bliver gift. Sproget udvikler sig. Forandrer sig. Hvad det også skal. Men i denne tid affyres der geværsalver af krav om rettelser fra minoritetsgrupper, der føler sig forurettede. Og naturligvis skal det korrekte sprog ikke støde mennesker. Omvendt er der mange, der er godt trætte af, at sproget er blevet en politisk kampplads, orkestreret af vakse krænkelsesparate mennesker. Så må man ikke lave indianerfest på Københavns Universitet, fordi det virker krænkende. Pippis far er forlængst blevet konverteret til bovlam konge i Sydhavet. Det svenske ord hen, der bruges om begge køn, lurer lige om hjørnet. For det bliver vel løsningen, hvis der er en pige, der ikke vil kaldes hun, eller en dreng, der ikke vil kaldes han. Det er bare synd for det store flertal af piger og drenge, der hellere end gerne vil være en hun og en han. De samme børn skal også forholde sig til kønsneutrale toiletter og baderum. De bliver nærmest tvunget til at reflektere over deres køn, fordi der er nogle få ulykkelige børn, der har et problem med deres kønsorientering. De skal naturligvis hjælpes og have al den støtte, de har brug for. Hvad mon Den Danske Ordbog vil sige til en henvendelse fra vestjyder, der ikke føler sig inkluderet i det danske samfund, medmindre vi får genindført ordet a i stedet for jeg. Deres bedsteforældre sagde a derhjemme, men ifølge dansk retskrivning skulle de lære at skrive jeg i skolen. Måske de føler sig krænkede. Måske de vil have en rettelse føjet ind i ordbogen ved næste opdatering, så jeg også kan udtales a og betyde det samme. Og mens vi går og tænker over, hvad det næste nye sproglige påfund bliver, køber ganske almindelige praktiserende muslimer boller i Føtex. Revnende ligeglade med, om det hedder juleboller eller vinterboller - bare kvaliteten er i orden.

Annonce