Annonce
Kultur

Restauratør og maler: Nyt makkerpar på den lokale kunstscene slår til

Dorthe Bjørn kan andet end lave business med restauranter. Hun har også en anden kreativ side, der hedder billedkunst. Den har hun udnyttet i tiden under corona-nedlukning. For hun kan ikke holde ud at lave ingenting. Hendes arbejder hælder til den rå side. Sådan lidt storbyagtigt. Foto: Annelene Petersen
Dorthe Bjørn er kendt for at drive restauranter i Randers. Men hun har også en anden kreativ side. Den handler om farver på lærred. Corona-nedlukningen har sendt hende på overarbejde. Det kan man se mere til i en tom butik i Brødregade, hvor hun sammen med Randers-maleren Hanne Koch åbner pop-up-galleri.

Randers: Både restauratøren og maleren har fået noget positivt ud af corona-nedlukningen.

Dorthe Bjørn, der er med til at drive restauranterne Sejlklubben og Jens Otto samt streetfood-bygningen Mokajen, har af gode grunde ligget brak, hvad restaurations-virksomhed angår. Men hun er ikke typen, der kan holde ud at sidde med hænderne i skødet. Derfor hev hun en gammel syssel frem. Hun har malet. Og har omdannet en opholdsstue til værksted.

- Jeg har altid lavet noget med mine hænder. Både da jeg var ung og boede i Randers, og da jeg sammen med min mand Mike boede i København, hvor jeg havde en lille butik. Her solgte jeg små souvenirs, havfruer, garderfigurer og meget andet. Jeg har altid været i nærheden af det kreative, siger Dorthe Bjørn, og tilføjer, at hun som kørestolsbruger har begrænsede muligheder for at foretage sig noget.

Annonce

- Men jeg fandt jo ud af, at jeg kunne bruge tiden på at male. Og det har moret mig rigtig meget, siger Dorthe Bjørn, der glæder sig over det nye samarbejde med en dreven rotte i faget, Randers-maleren Hanne Koch.

Heller ikke her har coronaen smadret tilværelsen. Selvom hun som selvstændig kunstner ikke er omfattet af nogen hjælpepakke, så er det gået strygende. For det gælder om at tænke nyt og tænke kreativt.

Hanne Koch tænker altid ud af posen og er aldrig bange for at prøve nyt. Her handler det om pop-up-butik sammen med Dorthe Bjørn. Foto: Annelene Petersen

- Man så da nok lige verden vælte, da det hele startede. Men jeg havde jo ingen anden udvej end at begynde at tænke anderledes. Og det har givet pote. Jeg har aldrig haft så travlt og omsat så meget som under coronaen, konstaterer Hanne Koch, der med held har givet mange af sine arbejder et ord med på vejen.

Livlig midtby

Selvom hun har langet mange værker over disken, så har hun nu malet så mange værker, at der er mere end rigeligt i kollektionen til at lave udstilling med den nye makker, Dorthe Bjørn.

De to åbner deres pop-up-galleri i en tom butik i Brødregade 5. Her kan vi finde dem og deres værker de næste to måneder.

De er begge opsat på at tage initiativer til at gøre midtbyen mere livlig.

- Det piner os med de tomme butikker. Og jeg har da masser af ideer til, hvordan man kunne skabe mere liv, erklærer Hanne Koch vel vidende, at det er initiativer, der altså også koster penge.

Dorthe Bjørn og Hanne Koch byder velkommen til deres pop-up-galleri, Brødregade 5, hvor Hannes puddel Mok altså også opholder sig i åbningstiden. Foto: Annelene Petersen

Endnu er der ikke sat pris på værkerne i deres nye butik.

- Jeg har den holdning, at mine billeder ikke må være for dyre. Alle skal kunne være med, konstaterer Dorthe Bjørn, der kører en rå, halv-abstrakt storbystil i grå og mørke nuncer, mens makkeren Hanne Koch betjner sig af de muntre og lette farver på paletten.

- Og nu kaster jeg mig også ud i helt store lærreder, supplerer Hanne Koch, der også driver  galleri i Vester Kirkestræde.

En tredje person kommer også ind i billedet. Det er Kim Bødtker, der har en fortid som skiltemaler i Langå. I dag arbejder han i den kommunale genbrugsvirksomheden  Finderiet, der også mærker travlhed under coronaen.

Men der er også tid til at eksperimentere med fade og skåle i beton sammen med Dorthe Bjørn.

- Det er arbejder, der passer til Dorthes billeder. Den rå stil, siger Kim Bødtker, der også er manden, der har lavet scenografien til Café Jens Otto og til Mokajen.

Åbningstiden i pop-up'en er kl. 11-17. Lørdag lukkes der et par timer tidligere, mens der er helt lukket søndag og mandag. Og flere tiltag er i støbeskeen, når vi nærmer os påsken.

- Det er bare så dejligt, at byen igen er vågnet op. At butikkerne holder åbent, og der er masser af mennesker på gaden, siger Hanne Koch.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Randers FC For abonnenter

Tre pokaltitler, DM-sølv og 15 år på førsteholdet i Freja: Bankmanden fyldte trofækontoen helt op

Annonce