Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Michael Aastrup Jensen er klar over, at han har skuffet sine trofaste vælgere og vil nu kæmpe for at vinde deres tillid tilbage. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Den randrusianske Venstre-ordfører beklager rejse til Dubai, som han erkender var unødvendig. Han vil nu lægge alle kræfter i at vinde den tabte tillid tilbage hos sine vælgere. To eksperter mener nok, det skal lykkes, men er ikke helt enige om, hvor let det bliver.
Annonce

Randers: Venstres udenrigspolitiske ordfører Michael Aastrup Jensen, der bor i Randers, hvor han også er valgt, har som tidligere omtalt med en rejse til Dubai i starten af januar bragt sig selv ud i lidt af et morads.

Kritikken er haglet ned over den ellers pletfrie politiker, efter at Ekstra Bladet fredag i sidste uge afslørede, at han havde været i Dubai sammen med sin kæreste fra 4. til 9. januar. De kritiske røster er dels gået på selve rejsen, der som bekendt blev foretaget i en tid, hvor alle andre på det kraftigste opfordres til at aflyse alle ikke strengt nødvendige rejser, dels på den efterfølgende tackling af sagen.

Først insisterede Aastrup nemlig både overfor Ekstra Bladet og overfor Amtsavisen på, at der havde været tale om en arbejdsrejse, som derfor ikke var omfattet at restriktioner og anbefalinger. Kæresten var ifølge Michael Aastrup Jensen taget med, så parret kunne hygge sig sammen om aftenen, når dagens mange møder var overstået.

Annonce

Vendte på en tallerken

Den forklaring købte dog hverken de politiske modstandere eller Michael Aastrups egne partifæller imidlertid, og lørdag formiddag var Aastrup vendt på en tallerken og erkendte i et opslag på Facebook, at det var en forkert beslutning at tage afsted.

"Og jeg skulle heller ikke have taget min kæreste med. Jeg beklager dybt, for jeg er faktisk helt enig i, at vi politikere skal ikke bare overholde loven, men også gå foran med det gode eksempel. Noget som jeg normalt altid har sat mig for i det daglige arbejde", skrev han blandt andet.

Senest har Jyllands-Posten så tirsdag rejst tvivl om, hvorvidt der overhovedet var tale om en arbejdsrejse. Inden rejsen havde avisen nemlig forsøgt at få et interview med Michael Aastrup Jensen, hvilket var blevet afvist af hans politiske konsulent med den begrundelse, at Michael Aastrup Jensen var på ferie hele ugen.

Annonce

Fastholder arbejdsdel

Michael Aastrup Jensen fastholder dog, at det var en kombineret arbejds- og ferietur,

- Jeg var i Dubai i fire dage, og i den tid nåede jeg blandt andet at lave fem interviews, holde møde med to organisationer samt med den danske generalkonsul, siger han og tilføjer:

- Men ingen af delene var af en karakter, så de ikke kunne have været udskudt. Der er ingen tvivl om, at jeg burde være blevet hjemme. Men jeg vil gerne slå fast, at jeg ikke som antydet fra flere sider har fået rejsen betalt af offentlige midler. Den er betalt af egen lomme, og udgifterne til den kan ikke trækkes fra i skat.

Den randrusianske politiker lægger ikke skjul på, at dagene siden fredag har været hårde, og han er helt klar over, at han har skuffet flere af sine vælgere. Han kalder selv rejsen et tillidsbrud og den største fejl, han har begået i sine foreløbig 30 år som aktiv i Venstre.

- Jeg kan ikke gøre andet end at undskylde samt kæmpe for at vinde den tabte tillid tilbage. Og det vil jeg lægge alle kræfter i, siger Michael Aastrup Jensen.

Annonce

Bagland er videre

Og noget tyder, at det lokale politiske bagland allerede er kommet videre. Således siger formanden for kommuneforeningen i Venstre, Knud Pedersen, om sagen:

- Den Dubai-tur har fået den omtale, den kan tåle. Jeg har lige talt med kredsformanden i Michaels kreds, Uffe Færch, og vi er enige om, at der ikke kan koges mere suppe på den sag. Derfor ingen yderligere kommentarer.

Heller ikke Roger Buch, der er forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at Michael Aastrup Jensen behøver at frygte for sin politiske fremtid.


Er der noget, vælgere ikke kan lide, er det, når politikere sætter én standard for befolkningen, og en anden for sig selv.

Thomas Funding, politisk redaktør, Avisen Danmark


- Han har fået en ridse i lakken. Men Dubai-turen er ikke det, der bør bekymre ham mest. Det bør i stedet hans partis situation. Venstre står med monumentale problemer, og vi skal tilbage til 1980'erne for at finde meningsmålinger og dermed udfordringer af samme kaliber, siger Roger Buch.

Han minder om, at omkring 2014 havde partiet en vælgertilslutning på over 30 procent, mens det i dag kæmper for at holde sig over 10 procent.

Annonce

Lille sag

- Dubai-sagen er meget lille i sammenligning med de øvrige problemer, partiet slås med, og som i virkeligheden rækker helt tilbage til sagerne om Lars Løkkes tøj og dyre rejser. Aastrup må nok i nogen tid fremover leve med spydige bemærkninger, sideblikke og politiske drillerier fra både partifæller og modstandere. Men jeg tror ikke, det vil få betydning for hans videre karriere i politik.

- Mange har set ham som en mulig udenrigsminister i en eventuel Venstre-ledet regering. Og den mulighed ligger der stadig, vurderer Roger Buch.

Heller ikke Avisen Danmarks politiske redaktør Thomas Funding mener, at Michael Aastrup behøver frygte sanktioner internt i partiet.

- Men han bør nok - og det gør han jo tydeligvis allerede - bekymre sig om, hvad vælgerne vil sige. Det er en sindssygt farlig sag, fordi den er så let at at forstå og dermed let at huske.

- Er der noget, vælgere ikke kan lide, er det, når politikere sætter én standard for befolkningen, og en anden for sig selv, siger Thomas Funding og tilføjer:

- Når det går galt i denne type sager, skyldes det som regel ikke så meget selve sagen som den efterfølgende håndtering af den, Og da har Michael Aastrup måske trukket plasteret lige lovlig langsomt af. Vist har han lagt sig fladt ned og beklaget, men ikke fra starten. Han gennemskuede lidt for sent, hvor alvorlig en sag han stod med.

På positivsiden tæller ifølge Funding den kendsgerning, at Venstre-ordføreren ikke har andre trælse sager i bagagen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Kenneth var spilleafhængig: Jeg lavede regninger på 5.000–6.000 kroner om måneden

Annonce