Annonce
Miljø

Risiko for usynlig gift i drikkevandet: Syddjurs vil undersøge 37 private brønde og boringer ved Tirstrup

Der er utrolig smukt i Korup Ådal. Men fordi den ligger tæt på brandslukningspladsen i Aarhus Airport skal 37 private lodsejere tilbydes en vandprøve af deres private brønde og boringer. Formålet er at undersøge, om der er spor af det farlige og usynlige stof PFOS. Syddjurs Kommune står for at tage prøverne, og det er gratis for lodsejerne. Foto: Asbjørn With
En række naboer til Aarhus Airport bliver nu tilbudt at få deres vand testet for indhold af det farlige og usynlige stof PFOS. Syddjurs Kommune betaler og krydser fingre for, at vandet ikke fejler noget.

Tirstrup: I løbet af kort tid modtager 37 ejere af private brønde eller boringer tæt på lufthavnen i Tirstrup et brev fra Syddjurs Kommunen.

- Vi tilbyder at tage en prøve af deres vandboring og få indholdet testet for PFOS, fortæller kommunens afdelingsleder for miljø og klima, Morten Hundahl til det nye, lokale medie SyddjursLIV.

Der er en del ejendomme nedstrøms, som nu bliver tilbudt at få taget prøver af vandet i deres vandboringer eller brønde, så vi kan få undersøgt, om der er et problem.

Morten Hundahl

- Aarhus Airport har fået et påbud om at undersøge lufthavnens brandslukningsplads, og det er de ved at gøre. Derudover ved vi, at der er en del ejendomme nedstrøms, som nu bliver tilbudt at få taget prøver af vandet i deres vandboringer eller brønde, så vi kan få undersøgt, om der er et problem, siger Morten Hundahl.

Annonce

Når Morten Hundahl siger "nedstrøms", så skyldes det, at en eventuel forurening med PFOS i grundvandet primært vil sprede sig i den retning, som grundvandet naturligt strømmer.

Da Miljøstyrelsen sidst undersøgte for PFOS-forurening undersøgte de nord for lufthavnen, hvilket ikke er den vej, grundvandet naturligt strømmer. Derfor har den undersøgelse ikke meget værdi. Nu vil kommunen undersøge i den rigtige retning, altså vest for lufthavnen ned mod Korup Å.

Hvad er PFOS?

PFOS er ét ud af en række flourstoffer, der går under den fælles betegnelse PFAS.

PFOS blev udviklet af en amerikansk virksomhed i 1949. Stoffet er vand- og fedtafvisende, og er derfor tidligere blevet brugt i et hav af ting, vi bruger i hverdagen - blandt andet regntøj, stegepander, tandtråd, pizzabakker og brandskum.

I starten af 2000'erne fandt man ud af, at stoffet er sundhedsskadeligt. Forskning fra EU og USA peger på, at høje værdier af PFAS kan øge risikoen for forhøjet kolesteroltal, påvirkning i leveren, forhøjet blodtryk og stofskiftesygdomme samt påvirkning af immunsystemet med nedsat effekt af vacciner hos børn.

Ved graviditet kan høje værdier af PFAS medføre let nedsat fødselsvægt samt let øget risiko for forhøjet blodtryk og svangerskabsforgiftning.

Flere studier har desuden vist sammenhæng mellem høje PFOS-værdier og en øget forekomst af nyrekræft og testikelkræft.

PFOS er meget svært at nedbryde. Det har været forbudt at bruge PFOS siden 2011. Allerede i 2006 blev stoffet forbudt i brandskum i Danmark, men det var tilladt at bruge restlagre frem til midt i 2011.

I alt drejer det sig altså om 37 private boringer og brønde i en radius af op til en kilometer vest for lufthavnen.

Også lup på Femmøller

- Jeg tænker ikke, at folk skal være nervøse. Men vi må også konstatere, at der næsten fra dag til dag kommer nye oplysninger frem om steder, hvor der er fundet PFOS, og det overrasker mig faktisk lidt. PFOS er blevet brugt i alt muligt siden anden verdenskrig, og det opfører sig desværre på en måde i jorden, som det er meget svært at gøre noget ved, siger Morten Hundahl til SyddjursLIV.

Allerede i denne uge, tager kommunens folk ud til bække og vandløb, hvor der også vil blive taget prøver i bestræbelserne på at få be- eller afkræftet, om der er spor af PFOS.

Ud over de 37 lodsejere vest for Aarhus Airport, som nu får tilbudt at få vandet testet, så skal der også foretages undersøgelser af mulig PFOS-forurening i Femmøller omkring tankanlægget i forbindelse med det tidligere Nato-anlæg.

Her er det forsvarets opgave at undersøge, hvorvidt der er sket forurening med PFOS.

Her tilbyder kommunen én privat lodsejer i området en test af vandet i den private boring.

Artiklen er tidligere blevet bragt i SyddjursLIV, der er et nyt hyperlokalt nyhedsbrevsmedie, som du kan skrive dig op til her. Det er ganske gratis.

Annonce
Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Se de flotte dronebilleder af vores by: Jul over Randers

Randers For abonnenter

10 Randers-virksomheder har fået mange millioner kroner i lønkompensation: - Det har betydet alt for vores forretning

Randers FC

Karakterer fra pokalskuffelse: Bedste mand blev skiftet ud i pausen

Randers

Snart er der igen gang i de spektakulære auktioner: Campen Auktioner er blevet moderniseret og står rustet til en lysere fremtid

Invitation til tredje vaccinestik er på vej til 375.000 borgere

Leder For abonnenter

Det nytter ikke bare at skære - Randers HK skal ud at have fat i de store kanoner

Randers FC

Liveblog og videoanalyse: Randers FC's pokalforsvar hænger i en tynd tråd efter uskarp omgang

Randers

Frank Nørgaard langer ud efter sin egen afdeling: Der er ingen undskyldning for dårlig snerydning

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Randers

Kabinefabrik kræver ikke, at medarbejdere viser coronapas, men alternativet er krav om mundbind

Randers For abonnenter

Få det fulde overblik: Sådan er knap 250 millioner lønkompensationskroner blevet fordelt mellem 556 virksomheder i Randers

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Annonce