Annonce
Erhverv

Roed kæmper for at gøre alle byer grønnere

- Naturligvis vil det ikke ligefem skade en forretning som min, hvis der blev etableret flere grønne områder i byerne. Men det vil være godt for os alle, mener Henning Roed. Foto: Jakob Lerche
Den randrusianske planteskole-ejer har påtaget sig hvervet som tovholder på den danske del af projekt Green Cities, som den fælleseuropæiske forening for planteskoler, ENA, står bag, og som har aktiv deltagelse af brancheforeninger i syv europæiske lande, nemlig udover Danmark Belgien, Bulgarien, Frankrig, Tyskland, Holland og Storbritannien.

Randers: Selv om Henning Roed egentlig har rigeligt at se til med sin egen forretning samt formandsposten i Danske Planteskoler, fylder et andet projekt i øjeblikket også en stor del af hans hverdag, nemlig det EU-støttede projekt Green Cities. Brancheorganisationer i syv europæiske arbejder sammen om at gøre byerne grønnere til fordel for både mennesker og dyr, og Henning Roed har taget rollen som tovholder på den danske del af projektet på sig.

Udover Danske Planteskoler er også Danske Anlægsgartnere, Danske Landskabsarkitekter, Landskabsrådet og Park- og Naturforvalterne i kommunerne med i projektet.

- Selvfølgelig ser vi nogle forretningsmuligheder i projektet, men set med alle andres øjne er der også mange gode argumenter for grønnere byer, påpeger Henning Roed.

Målet for Green Cities er at skabe større bevidsthed generelt i befolkningen om vigtigheden af, at der levnes plads til grønne arealer i byerne, omkring arbejdspladser og i boligkvarterer. Konkret arbejder man på, at der overalt i Danmark lokalt udstikkes retningslinjer for, hvor meget grønt der skal være i et givent område, og hvilke typer af vegetation, der bør være.

Annonce

Sundere for borgerne

- Parker og haver er velegnede levesteder for fugle, insekter og små pattedyr, men de er i høj grad også med til at fremme sundheden blandt os mennesker. Dels fordi erfaringen viser, at jo flere og større grønne områder der er, jo mere motion dyrker de mennesker, som bor i nærheden. Men også fordi man ved, at natur og grønne områder virker dæmpende på stress. Det rå bybillede og larmen kræver modsat naturen meget af den menneskelige psyke. Forskning har vist, at når man ser naturfilm, så falder puls og blodtryk, mens begge dele stiger, når man ser nyhedsudsendelser.

- Dertil kommer, at man styrker den sociale sammenhængskraft, fordi børn, unge og ældre i højere grad mødes, når der er let tilgængelige grønne områder, siger Henning Roed.

Han erkender, at det naturligvis ikke er gratis at reservere dyre by-arealer og beplante dem.

- Det koster da noget, men til gengæld ligger der store besparelser og indtægter i at have en sundere befolkning, siger han.

Projektet har kørt cirka halvandet års tid og er ifølge Henning Roed kommet rigtig godt fra start.

- Formentlig godt hjulpet på vej af den igangværende klimadebat, mener han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Randers FC-chef om imponerende målsnit: Vi ligger måske lidt over, hvad der er realistisk

Annonce