Annonce
Kultur

Rosa, Onkel Reje og Hr. Skæg underholder børn: Man skal ikke undervurdere dem

Rosa fra Rouladegade er kendt fra Ramasjang og fra Cirkus Summarum, hvor hun optræder med sang, kagebagning og flødeskumspiskning. Det er sangerinden Rosa Gjerluff Nyholm, der står bag den populære figur. Foto: Cirkus Summarum
Rosa Gjerluff Nyholm, Mads Geertsen og Mikkel Lomborg er verdensstjerner i børnenes øjne. De kender dem fra Ramasjang i tv og på Ipad'en, men tv-værterne og sangerne holder også koncerter, der fylder sale med opslugte og syngende børn og deres voksne. Hver dag kan de tre, der måske er bedre kendt som Rosa fra Rouladegade, Onkel Reje og Hr. Skæg, opleves i Ramasjangs univers.
Annonce

De har hver især fundet deres egen vej til børns hjerter og hjerner. Onkel Reje tryller og trykker den af som heavystjerne. Hr. Skæg undersøger og udfordrer, mens han lærer fra sig. Og Rosa fra Rouladegade pisker flødeskum og synger som den storesøster, alle gerne ville have.

Selv om deres tre karakterer er meget forskellige, er artisterne bag enige om en ting: Kultur er lige så vigtigt for børn, som alle andre mennesker. Og når børnekultur er rigtig godt, transcenderer det og bliver relevant for alle.

- Hvorfor er det vigtigt at lave kulturoplevelser til børn?

- Vi laver kultur i menneskehøjde. Det er det samme, der er vigtigt, om det er kultur til børn eller voksne. Og det er, at det beriger vores liv. Vi er ikke altid i vores egne huse og ikke kun os selv. Kultur er noget, man gør sammen med andre. Man deler det, man sidder måske endda ved siden af et menneske, og ens arme rører hinanden. Kultur stimulerer, gør, at vi blander os som mennesker, og gør vores samfund rigere. Det er i hvert fald berigende for børn og for voksne at se hinanden have det sjovt. Når børnene står på stolene og kaster heavytegn, så bliver forældre og bedsteforældre glade for at se den entusiasme, siger Mads Geertsen alias sømanden Onkel Reje, der sammen med sit sidekick, Brille, holder heavykoncerter med gigantiske trylletricks.

- Børn får løbende masser af underholdning og udfordring gennem diverse medier, men den deltagelse, der fordres og helt naturligt opstår, når de selv sidder i rummet, hvor tingene sker, er unik og kan ikke byttes ud med nogen skærm. At være del af en flok mennesker, der deler den samme oplevelse, stimulerer udviklingen på flere parametre, siger Mikkel Lomborg, der i rødt tøj og med enormt langt sort skæg i 13 år har optrådt som Hr. Skæg i tv-progammer og ved koncerter.

Hr. Skægs mission har altid været at gøre det spændende og sjovt at lære nye ting.

Om det handler om små eller store ting, tal og bogstaver, død og ulykker, går den langskæggede børnevært til det med en smittende nysgerrighed.

Rosa fra Rouladegade viser også vejen for børns fantasi. Som en slags storesøster finder hun hverdagsmagi eller skaber små inspirerende eventyr - som at bage kager som gaver til andre. Det er sangeren og børneværten Rosa Gjerluff Nyholm, der står bag flødeskumspiskeren fra Rouladegade.

- Børn er et vidunderligt og forpligtende publikum. Børn har ikke brug for at dømme indholdet med det samme og møder op uden fordomme. Modsat mange voksne går de ikke i panik, hvis de ikke med det samme forstår indholdet, og giver generelt underholdningen langt flere chancer end voksne. Det betyder, at man kan komme uhensigtsmæssigt langt med middelmådigt indhold til børn, men det betyder også, at man i børnefjernsyn og børneoptræden har mulighed for at eksperimentere og tænke uden for boksen og præsentere dem for ting, som voksne vil synes er for langt ude, urealistisk eller for syret. Der går nok nogen tid endnu, før en B&U-klassiker som "Forlæns og Baglæns" dukker op i ”Vild med dans”, siger hun.

- Hvordan skaber I kulturoplevelser til børn?

- Man tager opgaven uhyre alvorligt og starter med at kende sin målgruppe grundigt. Det er utroligt let at komme til at haste af sted på scenen, at larme og lave store armbevægelser, fordi man er bange for at komme til at kede sit publikum. Men resultatet er oftest, at hastværket smitter af på publikum, og børnene bliver ufokuserede og distræte. Børns opmærksomhed vågner i virkeligheden først rigtigt, når der bliver helt stille. Jo mere hemmeligt, jo større ører. Til en vis grænse. Det er en meget levende oplevelse at skulle dosere action og fordybelse foran et så skamløst deltagende publikum. Det gør hver forestilling speciel, at vi aldrig får lov til at hvile på laurbærrene, siger Mikkel Lomborg.

Og den rocksyngende Mads Geertsen er enig: Børn skal tages seriøst.

- Vi kører rundt med en lastbil på størrelse med popsangeren Christophers. Det er en stor rockproduktion med scenografi og lys og for mange 100.000 kroners trylletricks. Normalt er børneunderholdning et hurtigt baggrundstæppe og musik fra en Iphone. Det er et stort setup, og det er skidedyrt. Det er os, der bærer risikoen ved det, for børnekultur er mange steder sat i fastlagte rammer, som også dikterer, hvor meget en billet må koste. Men det er også skidesjovt. Vi morer os, mens vi gør det. Det er tæt beslægtet med at lege, og når voksne går til stålet og leger på scenen, viser det børnene, hvor langt man kan komme med fantasi, siger han.

Og heller ikke Rosa Gjerluff Nyholm mener, man skal tage for let på underholdningen af børn.

- Man skal præsentere dem for noget, man selv tror på, og lade være med at undervurdere dem. Og hvis man er heldig at ramme rigtigt, så transcenderer stoffet og bliver lige relevant for børn og voksne. Som hos Astrid Lindgren eller H.C. Andersen, siger hun.

Hr. Skæg, Rosa fra Rouladegade og Onkel Reje

Hr. Skæg turnerer med forestillingen "Hr. Skægs Hotel". Hotellet er et sted, hvor mange mennesker fra hele verden mødes. Hr Skæg får brug for hjælp fra sin ven Vinter og fra Danmarks klogeste publikum til at finde ud af, hvad gæsterne vil. Gennem koncerten lærer man lidt om sprog og andre kulturer. Showet kommer blandt andet til Skive, Viborg og Kolding. Se mere om tidspunkter og priser på www.facebook.com/hrskaeg.

Rosa fra Rouladegade holder lagkagekoncert hver dag fra 10. til 18. oktober i Tivoli Friheden i Aarhus. Koncerten varer cirka en halv time og begynder klokken 14. Se mere på friheden.dk/det-sker.

Onkel Reje turnerer med sit Mega Heavy Trylleshow igen fra februar næste år. Sammen med sin ven Brille tryller han og trykker den af på scenen. Showet kommer blandt andet til Musikhuset i Aarhus og Jysk Musikteater i Silkeborg. Se mere på onkelreje.dk.

Alle tre er kendte fra Ramasjang-universet og har tidligere optrådt i Cirkus Summarum. Du kan allerede nu se sommerens turneplan for Cirkus Summarum 2021 på cirkussummarum.dk. Holdet af optrædende er dog endnu ikke offentliggjort.

Corona-restriktionerne ændrer sig fra uge til uge - koncerterne, der er nævnt i denne artikel var planlagt, da den blev skrevet. Men husk selv at tjekke, om der er ændringer eller restriktioner at tage højde for.

Onkel Reje er politisk ukorrekt og fyrer den af på scenen i sådan en grad, at ungerne kaster håndtegn og får latterkramper. Det er Mads Geertsen, der er bag figuren, som er kendt fra både Ramasjang og Cirkus Summarum. Foto: Cirkus Summarum
Onkel Reje er politisk ukorrekt og fyrer den af på scenen i sådan en grad, at ungerne kaster håndtegn og får latterkramper. Det er Mads Geertsen, der er bag figuren, som er kendt fra både Ramasjang og Cirkus Summarum. Foto: Cirkus Summarum
Hr. Skæg synger sange, der får børnene til at lære en masse både om tal, bogstaver og sprog. Mikkel Lomborg, der gemmer sig bag det sorte skæg, har en evne til at lade børnene lege sig til viden. Mød ham på Ramasjang på dr.dk eller på landevejen, hvor han turnerer med koncerten "Hr. Skægs Hotel". Foto: Cirkus Summarum
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce