Annonce
Østjylland

Rygestopforløb gik ikke som ventet: Det kræver ro og vilje at kvitte nikotinen

Et rygestop kræver foruden rådgivning og opbakning også vilje og ro til at gennemføre projektet. Genrefoto: Jens Thaysen
Kun to ud af syv ansatte fra FGU Østjylland kvittede cigaretterne efter endt deltagelse i gratis rygestopforløb. Men åbenheden overfor at kvitte smøgerne er blevet større, vurderer rygestoprådgiver.
Annonce

Randers: - Hvis I ryger, som I plejer, så bliver det, som det plejer.

Sådan lød ordene fra rygestoprådgiver Janne Nellemann Pedersen i begyndelsen af januar, da hun for første gang mødtes med en lille flok lærere fra FGU Østjylland på Brusgårdsvej i det sydøstlige Randers.

Målet var dengang at give lærerne redskaber til at komme igennem hverdagen og i særdeleshed arbejdsdagen uden cigaretter, da deres arbejdsplads FGU Østjylland fra årsskiftet indførte et pædagogisk rygeforbud på uddannelsesinstitutionens seks lokationer, hvilket betyder, at samtlige 150 ansatte i Randers, Hadsted, Grenå og Ryomgård ikke må ryge i undervisningstiden.

Men her seks måneder efter rygestopforløbet er resultatet nedslående.

- Der er kun to, der er blevet røgfri efter forløbet. Så det er lidt færre, end det plejer at være. Men jeg tror det handler om, at den organisation, de er i, var under store forandringer i perioden, som skabte pres for medarbejderne. For når man er under stort pres, kan det godt være svært at stoppe, forklarer Janne Nellemann Pedersen.

Annonce

Svært at stoppe

Netop den udlægning er direktøren for FGU Østjylland, Kim Kabat, helt enig i. For det sidste år har budt på mange forandringer for lærerstaben, der til august har været en del af samme arbejdsplads i et år.

- FGU (den forberedende grunduddannelse, red.) blev startet ved lov 1. august sidste år. Så den dag samlede vi medarbejderne fra 10 forskellige institutioner i én fælles institution, forklarer Kim Kabat.

Han lægger ikke skjul på, at processen med at samle elever og lærere fra tre forskellige almene voksenuddannelser på VUC, to afdelinger med ordblindeundervisning på AOF og fem forskellige produktionsskoler i Østjylland under en ny skoleform med ny lovgivning, ny ledelse, nye rammer, ny overenskomst og nye opgaver har lagt medarbejderne under pres i en længere periode.

- Jeg kan godt sætte mig ind i, at det som ryger må have været svært at holde op i den periode. Men jeg havde selvfølgelig håbet på, at flere ville blive røgfri, særligt set i forhold til, at vi næste år, skal være en røgfri skole, siger Kim Kabat.


Jeg kan godt sætte mig ind i, at det som ryger må have været svært at holde op i den periode. Men jeg havde selvfølgelig håbet på, at flere ville blive røgfri, særligt set i forhold til, at vi næste år, skal være en røgfri skole

Kim Kabat, direktør på FGU Østjylland


Selvom kun to lærere kvittede cigaretterne helt, mener rygestoprådgiveren dog ikke, at slaget er tabt.

- Det positive har været, at deltagerne efterfølgende har givet udtryk for, at de har været tilfredse med kurset og rådgivningen. Og for nogle af dem er det lykkedes at blive røgfri i arbejdstiden, også selvom de ikke er blevet helt røgfri, siger Janne Nellemann Pedersen, der tror på, at flere vil kunne få succes med rygestoppet, hvis arbejdspladsen vælger at gentage kurset på et senere tidspunkt.

Annonce

Nyt rygestop i vente

- Kurset og rådgivningen har de jo været tilfredse med, og hvis det først er på plads, så er jeg ret overbevist om, at vi kan få en højere grad, der stopper, understreger hun.

Det samme mener Kim Kabat, som derfor har planer om at gentage forsøget.

- I og med, at vi har et total rygestop til næste sommer, så er vi ved at lave en strategi for, hvordan vi gør. Og der har vi både et rygestopkursus på tegnebrættet til eleverne, og vi vil også tilbyde vores lærere det igen, fortæller han.

Gratis hjælp til røgfri arbejdsplads

Det er i dag muligt for langt de fleste private virksomheder at få gratis hjælp til rygestopindsatsen på arbejdspladsen gennem oplæg og kurser udbudt af kommunen.

Det gælder i flere andre kommuner som eksempelvis Randers, Odense, Esbjerg, Kolding og Aarhus. Du kan finde en oversigt over de tilbud, der er i din kommune på: www.stoplinien.dk/find-rygestoptilbud-naer-dig

Derfor bør arbejdspladsen involvere sig

Rygestoprådgiver Janne Nellemann Pedersen er ikke i tvivl om, at netop det, at arbejdspladsen tilbyder de ansatte et rygestopkursus, har en stor værdi for de ansatte.

- Rigtig mange mennesker bruger jo en stor del af deres tid på arbejdspladsen. Så derfor er det en god hjælp for dem, når arbejdspladsen stiller kurset gratis til rådighed for deres medarbejdere. Og så er det da god stil fra arbejdsgiverens side af at tilbyde sine medarbejdere den hjælp, ikke mindst set i lyset af, at flere og flere arbejdspladser bliver røgfri, siger hun.

Derudover kan det også være lettere for de ansatte at stoppe i fællesskab frem for alene, da de kan støtte hinanden i rygestoppet.

- Det gør faktisk, at der er fem gange så stor chance for, at man stopper, som hvis ikke man havde andre. Så det betyder bare sindssygt meget, understreger Janne Nellemann Pedersen.

Tre trin til en røgfri hverdag

  1. Forbered dig på stoppet. Overvej, om du vil være røgfri og hvorfor. Forbered hvordan du vil gøre det, og undersøg, hvor du kan få hjælp til dit rygestop.
  2. Gå i gang med dit rygestop. Beslut dig for en stopdag og find de hjælpemidler frem, du vil bruge.
  3. Hold fast i din beslutning. Læg en plan for, hvad du vil gøre, når du får abstinenser og er i situationer, hvor du plejer at ryge. Hvis det lykkes dig at komme sikkert hertil, har du nået målet... Og lykkedes det ikke første gang, så prøv igen. Erfaringerne fra dit første forsøg kan med fordel bruges i dit næste.
Rygestopkurset hos FGU Østjylland i Randers fik ikke helt det resultat, som rygestoprådgiver Janne Nellemann Pedersen havde håbet på. For to ud af syv lykkedes det i denne omgang at kvitte smøgerne. Foto: Annelene Petersen


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Aktivist snød sig ind til corona-pressemøde: - Journalisterne er bare mikrofonholdere - de stiller jo ingen kritiske spørgsmål

Randers FC For abonnenter

Landsholdsaktuel og varmt navn i transfermøllen: - Det er vist ikke i mine hænder lige nu

CORONAVIRUS

Live: Kæmpe smitteudbrud på populær Aarhus-bar - Genbrug af drikkeglas og ingen afspritning

Danmark

Forbrugerøkonom: Tag feriepengene, hvis du skal bruge dem

Annonce