Annonce
Udland

Rystelser på vulkanø i New Zealand hindrer bjærgningsarbejde

Ho/Ritzau Scanpix
Redningsarbejdere kan ikke nå frem til de omkomne fra mandagens vulkanudbrud. I alt er ni meldt savnet.
Annonce

Aktiviteten på vulkanøen White Island i New Zealand er øget, og det forsinker arbejdet med at bjærge de personer, der formodes at være omkommet på øen efter mandagens vulkanudbrud.

Det oplyser myndighederne på et pressemøde sent onsdag eftermiddag lokal tid.

- Miljøet på øen har ændret sig. Siden i morges er aktiviteten øget, så lige nu står vi standby, siger vicepolitikommissær John Tims på pressemødet.

- Så snart vi er sikre på, at der ikke er nogen risiko, vender vi tilbage, siger han om arbejdet med bjærgningen.

Seks personer er allerede bekræftet døde.

På et efterfølgende pressemøde har politiet opjusteret antallet af personer, der er meldt savnet, fra otte til ni. Der er tale om syv australiere og to fra New Zealand.

- Dette er ikke en fuldstændig liste med savnede, da vi ikke har haft mulighed for at tale med alle pårørende, skriver politiet i en meddelelse.

Derudover er der 30 kvæstede. 25 af disse er i kritisk tilstand med forbrændinger på over 70 procent af kroppen.

Graham Leonard, en vulkansk geolog ved forskningsinstituttet GNS Science i New Zealand, fortæller onsdag eftermiddag, at der er mellem 40 og 60 procent sandsynlighed for et nyt udbrud inden for de næste 24 timer.

- I går var der en høj risiko for et udbrud. I dag er der en endnu større risiko.

- Og i øjeblikket forværres parametrene, siger han til de fremmødte journalister i Wellington.

Politiet oplyser, at redningsarbejdernes sikkerhed har højeste prioritet.

Det sker, efter at myndighederne er blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at bjærge de savnede, som allerede tirsdag blev formodet døde.

- Vi kan ikke sætte andre mennesker i fare. Vi er nødt til at vente, indtil øen er sikker, siger vicepolitikommissær Bruce Bird på et pressemøde i byen Whakatane.

Der har været mindst 47 personer på White Island, der ligger 50 kilometer ud for New Zealands nordø, da vulkanen gik i udbrud mandag eftermiddag lokal tid.

Herunder fire turister fra Tyskland, to fra Storbritannien, 24 fra Australien, ni fra USA, to fra Kina og en fra Malaysia.

Blandt de seks, der er bekræftet døde, er en australsk mor og hendes 20-årige datter samt en lokal guide fra New Zealand.

/ritzau/Reuters

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Falske bank- og NemID-folk svindlede ældre kvinder: - En person fra Kina har forsøgt at hæve 20.000 kroner

Annonce