Annonce
Debat

Så er der snart tog igen

Arkivfoto

Op gennem 60erne og 70erne nedlagde DBS små stationer i en hast, som tåler sammenligning med, at Danske Bank og Nordea i dag "lægger filialer sammen", som det hedder, når filialer lukkes.

I nyere tid forsvandt stationer mellem Randers og Aarhus som Stevnstrup, Laurbjerg, Lerbjerg, Hinnerup, Mundelstrup og Brabrand. Siden er Hinnerup jo genåbnet.

Mellem Langå og Viborg forsvandt Tange og Rindsholm, og mellem Randers og Aalborg nedlagdes Bjerregrav, Onsild og Fårup. Sidstnævnte endda et tidligere knudepunkt.

Mellem Ryomgård og Grenå er det mange år siden, der sidst standsede tog i byer som Thorsager, Koed og Ålsø. Nu køres således uden stop de mange kilometer mellem Kolind og Grenå.

Men der er ved at ske noget interessant. Som omtalt forleden genåbnes Thorsager, og en spritny Hessel Station ved Grenå opstår.

Desuden er det absolut tænkeligt, at Laurbjerg igen får standsende tog for så vidt angår tog på Arriva-strækningen Viborg-Aarhus.

Genåbning af lukkede stationer ses også flere andre steder i landet. Således på begge sider af Aalborg og på strækningen Aarhus-Fredericia.

Der er flere årsager til, at byer genvinder deres status som stationsbyer. Først og fremmest naturligvis, at de har udviklet sig, så det ganske enkelt kan betale sig for DSB eller Arriva at standse. Her var Hinnerup først ude, og alt tyder på, at byens befolkning tidligt forstod, at skulle standsningen blive permanent, måtte de selv fravælge bilen til fordel for toget.

Med hjælper selvsagt også, at parkeringsmulighederne i de store byer - Aalborg, Randers og Aarhus - ikke er gode, og at det koster en del penge at parkere. Man kan sige, at toget her ikke ikke i sig selv er et tilstrækkeligt tilbud til især pendlere, men at alternativet er værre.

Ydermere er den positive udvikling for de tidligere stationsbyer jo hjulpet på vej af, at moderne tog er hurtigere oppe i fart. For man skal ikke være blind for, at der kan skabes modstandere af flere standsningssteder, hvis køretiden bliver mærkbart længere. Og et veritabelt puslespil med at få ankomster og afgange til at passe med bustider skal gå op.

Men forudsætningen for det hele er jo altså, at operatørerne på de relevante strækninger finder det interessant at stoppe for at optage eller afsætte passagerer. Ellers slutter festen - som den gjorde, da skiftende togførere i alt, alt for lang tid forgæves havde råbt ud i DSB-vognene "Er der nogen til Stevnstrup"?

Det var der så sjældent, at DSB kunne lukke stationen ned uden videre protester fra lokalsamfundet. Eksemplet kan overføres generelt.

Vil man igen opleve at se standsende persontog i sin by, skal man vide at benytte dem. Ellers smutter de på et tidspunkt bare forbi. Genåbning med borgmestertale og anden festivitas er ingen livsforsikring.

Annonce
Randers For abonnenter

Sur smiley og 5000 kroner i bøde til burgerbar: Sorte, skimmellignende belægninger i flere køleenheder

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nu er der et nyt sødt monster i byen: Linn er klar til at servere lokalt og hygiejnisk slik online og til afhentning

Randers For abonnenter

Lokalt legetøjseventyr står på skuldrene af giganter: - Vi vil have kunderne til at få mere ud af legen og af alt det legetøj, de allerede har

Randers

DMI varsler snestorm: Op mod 30 centimeter sne på vej

Randers For abonnenter

Mark fra Randers rejste ud i verden for at skabe noget stort - i dag forsyner han afrikanske landsbyer med strøm  fra små soldrevne elværker

TV 2-direktør efter dokumentar: Ledelsen har svigtet

Randers FC For abonnenter

Randers FC-lejren skoser manglende skarphed i tabt medaljeslag: - På ingen måde et dårligere hold end Brøndby

Norddjurs

Leif Lahn vil ikke være borgmesterkandidat: - Jeg har det supergodt på Christiansborg, hvor jeg kæmper for Djursland

Kultur

Filmen Hvidstengruppen 2 - De efterladte landede søndag i Randers: Skuespillere og pårørende besøgte grave og gik til gallapremiere

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Randers

Lokummer til eksamen: To ud af fem elever dumper toiletter på Randers-skoler

Randers For abonnenter

Embedsmænd får på puklen af investor: Anklager Randers Kommune for urent trav

Kultur

Se rød løber-fotos: Næsten 300 var til gallapremiere på den nye Hvidstengruppe-film

Annonce