Annonce
112

Så er det officielt: Dronningen ærer lokale modstandsfolk

H.M. Dronning Margrehte kommer 29. juni til Hvidsted for at deltage i markeringen af 75 års dagen for henrettelsen af otte medlemmer af Hvidstengruppen. Arkivfoto: Lars Rasborg
Når man i Hvidsten og Gassum lørdag 29. juni markerer 75 års dagen for henrettelsen af otte medlemmer af Hvidstengruppen, bliver det med deltagelse af Hendes Majestæt Dronning Margrethe II, som blandt andet vil nedlægge en krans ved mindstenen i Hvidsten.

Randers: Så er det ganske vist. Når 75 års dagen lørdag 29. juni for henrettelsen af otte medlemmer af Hvidstengruppen markeres i Hvidsten, sker det med deltagelse af Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Det bekræfter en pressemeddelse fra Gassum Menighedsråd, som både har taget initiativ til markeringen og også står for hele arrangementet.

Om baggrunden for mindehøjtideligheden siger menighedsrådets formand Mona Kastrup Kjersgaard:

- Det må aldrig blive glemt, at modstandsbevægelsen under 2. Verdenskrig bestod af mennesker, der traf et modigt valg, som medførte store ofre, og de blev en vigtig faktor i kampen mod besættelsesmagten.

Annonce

Kransenedlæggelser

Ved mindestenen i Mindelunden i Hvidsten vil dronningen nedlægge en krans. Herefter vil først repræsentanter fra Gassum Menighedsråd lægge en krans, og efterfølgende den kommitterede for Hjemmeværnet, Søren Espersen på vegne af forsvaret og borgmester Torben Hansen på vegne af Randers Kommune.

Efter kransenedlæggelserne kører følget - ialt cirka 80 inviterede personer - til Gassum Kirke, hvor biskop og kongelig konfessionarius, Henrik Wigh-Poulsen prædiker. Gudstjenesten vil af pladshensyn være forbeholdt inviterede.

Arrangementet indledes dog med frokost for dronningen og de øvrige inviterede, blandt andet efterkommere af de henrettede medlemmer af Hvidstengruppen, på Hvidsten Kro. Menuen står på æggekage med flæsk tilberedt efter samme opskrift, som Gudrun Fiil benyttede under krigen.

Sanger og musiker Lars Lilholt vil under frokosten synge sin sang om Hvidstengruppen, og skuespiller Bodil Jørgensen, som i filmen om gruppen spiller Gudrun Fiil, vil ligeledes deltage i frokosten.

Hvidstengruppen

Hvidstengruppen var besættelsestidens første modtagegruppe. Den blev dannet på opfordring af faldskærmsmanden Ole Geisler, der var blevet bragt i kontakt med kroejer Marius Fiil af læge Svend Thorup Petersen, Randers. I første omgang havde Geisler brug for hjælp til at få borttransporteret de containere, der var blevet modtaget af et improviseret modtagehold ved Trinderup natten mellem den 11. og 12. marts 1943. Derefter dannedes en fast modtagegruppe omkring Fill-familien, og modtagelserne flyttedes til en plads nærmere Hvidsten, der fik kodenavnet "Mustard Point". De otte henrettede var: Søren Peter Kristensen, Albert Iversen, Niels Nielsen Kjær, Johan Kjær Hansen, Henning Andersen, Marius Fiil, Peter Bergenhammer Sørensen og Niels Fiil.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Rystet borger efter faldulykke på Østervold: - Det var som at træde ud på en skøjtebane med brun sæbe over det hele

Randers HK For abonnenter

Reportage, reaktioner og billedserie: Randers HK-talenter kom i kløerne på Ronni Boy

Randers For abonnenter

En kirkegårdsomlægning fjernede mors sorgsted: Nu søger hun ligesindede til at lave en mindeplade

Annonce