Annonce
Randers

Så er det officielt: Randers får ny uddannelse

Pia Moldt, der er leder af pædagoguddannelsen i Randers, glæder sig over, at det på ganske få måneder er lykkedes at få banket en ny uddannelse op. Foto: Annelene Petersen
Med en ny meritpædagoguddannelse får pædagogmedhjælpere og andre med praktisk erfaring mulighed for at tage en pædagoguddannelse samtidig med, at de beholder deres arbejde.

Randers: Frem mod 2025 skal andelen af uddannede pædagoger blandt personalet i de kommunale og selvejende institutioner i Randers Kommune hæves fra 53 til 65 procent. Dertil kommer minimumsnormeringerne, der i sig selv også betyder flere pædagoger i institutionerne.

Det er begge gode nyheder, der glæder ethvert forælderhjerte. Problemet er bare, at de ekstra pædagoger kan blive ekstremt svære at finde. Allerede nu er ledigheden blandt pædagoger i Randers nemlig meget lav.

- I løbet af de næste par år kommer vi til at mangle 150 pædagoger i Randers Kommune, vurderer Pia Moldt, der er leder af pædagoguddannelsen på VIA University College Randers.

Annonce

På opfordring fra BUPL (børne- og ungdomspædagogernes landsforbund) har hun og kommunen derfor knoklet for at finde en løsning, der på sigt kan sikre flere pædagoger, og nu er den der: En ny meritpædagoguddannelse.

Start til september

- Uddannelsen har i denne uge fået politisk godkendelse, og på Via University College er vi klar til at starte uddannelsen 1. september i år under forudsætning af, at der er ansøgere nok til at starte et hold, fortæller Pia Moldt og tilføjer, at der er brug for mindst 20 ansøgere.


Meritpædagoguddannelsen tager tre år, hvor det første år er fuldtidsstudie, mens de to andre år er deltidsstudie. For personer ansat i Randers Kommunes daginstitutioner betyder det, at de det første år får orlov fra jobbet, mens de i de efterfølgende to år skal være på skolen to dage om ugen og kan passe deres arbejde ugens øvrige tre dage.

Pia Moldt, uddannelsesleder


Det ser dog ikke ud til at blive et problem. Allerede nu er interesserede fra både Randers og omegnskommunerne nemlig begyndt at ringe ind til uddannelsesinstitutionen for at høre mere om den nye merituddannelse, som indholdsmæssigt læner sig op ad de eksisterende meritpædagoguddannelser andre steder i landet, men hvor adgangskravet er lempet (se faktaboks).

Adgangskrav

For at blive optaget på uddannelsen skal du have mindst to års erhvervserfaring med pædagogisk arbejde samt opfylde et af nedenstående krav:

1. Gymnasial uddannelse

2. Fire gymnasiale fag: Dansk A, Engelsk B, Samfundsfag C + et valgfrit fag C

3. Pædagogisk Assistentuddannelse / Den Pædagogiske Grunduddannelse: Med dansk C, Samfundsfag C, Engelsk E

4. Social- og sundhedsassistentuddannelsen: Med dansk C, Naturfag C, Engelsk D

5. Godkendt udenlandsk eksamen

Har du ingen af de ovenstående uddannelser, er det dog muligt at søge om optagelse på andet grundlag. Der kan dog ikke dispenseres fra kravet om mindst to års erhvervserfaring.

- Uddannelsen er for personer, der har mindst to års erfaring med pædagogisk arbejde. Med den erfaring får de merit for den almene pædagoguddannelses to lange praktikker, fortæller Pia Moldt og fortsætter:

- Meritpædagoguddannelsen tager tre år, hvor det første år er fuldtidsstudie, mens de to andre år er deltidsstudie. For personer ansat i Randers Kommunes daginstitutioner betyder det, at de det første år får orlov fra jobbet, mens de i de efterfølgende to år skal være på skolen to dage om ugen og kan passe deres arbejde ugens øvrige tre dage.

Annonce

Forskellig frist

Fordi uddannelsen får betydning for ansættelsesforholdet, skal personer, der på nuværende tidspunkt arbejder med pædagogisk arbejde i Randers Kommune, sende deres ansøgning til kommunen senest 15. maj, hvorfra den vil ryge videre til VIA University College. Personer, som ikke er ansat i Randers Kommune, skal ansøge om optagelse direkte hos uddannelsesinstitutionen senest 1. juni.

- Vi er lige nu ved at få de sidste detaljer til ansøgningsskemaet på plads, så det vil snart blive lagt op på vores hjemmeside, fortæller Pia Moldt.

Forslaget om en meritpædagoguddannelse i Randers blev kastet på bordet af BUPL i januar 2021, og siden da er det gået stærkt. Både VIA University College og kommunen var med det samme begejstret for idéen og greb den.

- Alle parter har arbejdet på højtryk siden, og det er gået super godt. Jeg er virkelig glad for, at vi som uddannelsesinstitution kan være med til at løse så stor en samfundsopgave, siger Pia Moldt.

Informationsmøde

Der er planlagt to informationsmøder om den nye uddannelse:

Onsdag 28. april klokken 16.30-18.00: Møde på Campus Randers, Jens Otto Krags Plads 3, 8900 Randers C. hvis coronarestriktionerne ikke tillader fysisk møde, vil det blive flyttet online.

Tirsdag 11. maj klokken 17-18: Onlinemøde.

Annonce
Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Akut mangel på vuggestuepladser presser kommunen til at gå med plan B: Men måske kræver det en plan C at nå i mål

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Randers FC

5 ting, der er værd at vide før OB-Randers FC: Begge hold må undvære en profil i offensiven

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Debat For abonnenter

Vi skal da forlange at få mest muligt for pengene: Skørt at køre milliarderne ind på en palle

Kultur For abonnenter

Lyden af søndag lever i 'Giro 413': Hatten går stadig rundt efter 75 år

Randers FC

Quiztid om topscorer, tilskuersnit og obskure fakta: Hvor meget ved du egentlig om Randers FC’s start på sæsonen?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Randers

Hungry Dane åbner i nye lokaler: Lægger hårdt ud med første udkast til sit bud på Danmarks Bedste Burger 2022

Erhverv For abonnenter

Fiskenet fra Det Indiske Ocean på lang rejse: Erhvervsfolk fra Randers vil omdanne det til kvalitets genbrugsplast på ny fabrik

Randers

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Annonce