Annonce
Randers

Så er Hobros hval stedt midlertidigt til hvile

Det gode skib Valkyrien med kaptajn Peter Leth ved roret og assisteret af dykkere fra dykkerklubben Cimbrerne i Hadsund bragte søndag den afdøde sejhval til Hobro, hvor den blev lagt på kajen. Tirsdag formiddag begynder forskere fra København, Aarhus og Esbjerg at dissekere den.

Hobro: Det var tæt på havblik, og solen var lige ved at bryde frem, da træskibet Valkyrien ved 11-tiden søndag lagde fra kaj i Hobro Havn. Skibets ejer og kaptajn Peter Leth var ligesom resten af de ombordværende spændte og forventningsfulde, for målet for den forestående sejltur var ikke helt almindeligt.

"Besætningen" bestod udover kaptajnen blandt andre af vildtkonsulent Ivar Høst fra Naturstyrelsen, af journalister og fotografer fra både trykte og elektroniske medier samt familie og venner til Peter Leth. Målet med turen var at bjærge den døde sejhval, som indtil sit endeligt i fredags i halvanden uges tid havde glædet hobrogensere og tilrejsende med sin livlige tilstedeværelse i byens havnebassin.

Fredag opdagede nogle fiskere så, at hvalen tre-fire kilometer længere ude ad fjorden flød død rundt i overfladen nogle få meter fra land.

- Ingen af os her har jo prøvet det her før, men jeg er helt sikker på, at det nok skal lykkes at bjærge hvalen og få den på land, sagde Ivar Høst, da vi sejlede ud ad fjorden mod vores mål.

Ivar Høst byggede sin optimisme på det faktum, at det var folk, som vidste, hvad de har med at gøre, der havde taget opgaven på sig.

- Peter Leth henvendte sig og tilbød sig selv og sin båd. Ikke nok med, at han er en erfaren mand, han har også de rigtige kontakter, sagde Ivar Høst med henvisning til blandt andet dykkerne fra dykkerklubben Cimbrerne i Hadsund.

Annonce
Interessen for det døde havdyr var stor i Hobro. Foto: Flemming Krogh

Ingen problemer

En gruppe af de sidstnævnte sejlede foran Valkyrien ud til hvalen i en motoriseret gummibåd og hoppede straks i vandet, da de var fremme ved målet for at gøre sejhvalen klar til at blive bundet til skibet.

Det skulle vise sig, at Ivar Høst havde god grund til at føle sig tryg ved det hold, som havde påtaget sig opgaven. For selv om hver eneste deltager var debutant udi kunsten at bugsere hvaler, forløb operationen uden nævneværdige problemer. Dog bortset fra vejrguderne, som pludselig kom i et noget andet humør, hvilket gjorde turen tilbage til en betydeligt koldere og mere våd affære end udturen. Det var der nu ingen, der for alvor lod sig mærke af, selv om det dog var en kærkommen varm kop kaffe, som kaptajnens hustru, Lene Leth kunne servere på hjemturen.

Når man for en gang skyld - måske endda den eneste i sit liv - kommer så tæt på en rigtig hval, så skal man da prøve at røre ved den. Foto: Flemming Krogh

Modtaget som en dronning

Da båden atter nærmede sig Hobro med hvalen ved sin side, kunne man fra båden se, at også folk på land åbenbart fandt operationen interessant. Langs kajen samt på trappen og på taget af Hobro Maritime Kulturcenter var der lige så mange mennesker, som havde det været kongeskibet med Dronning Margrethe ombord, der var på vej ind.

Vel ankommet til kajen hoppede dykkerne igen i vandet for at befri hvalen fra skibet og i stedet lægge tov fra kranen, og vel blot et lille kvarters tid senere var hvalen hevet op af vandet og stedt til midlertidigt hvile på kajen. Operationen udløste spontane og velfortjente klapsalver fra den fremmødte menneskeskare til hele holdet.

- Det har været nogle anderledes og travle dage. Normalt går store dele af min dagligdag ved computeren og med rådgivning af mennesker om vildtpleje med mere. Men siden hvalen første gang blev observeret i havnebassinet har der været vendt op og ned på mine rutiner, og arbejdsdagene har været noget længere end vanligt. Men det har været spændende og dejligt pludselig at have en så anderledes og konkret udfordring, smilede en glad og tilfreds Ivar Høst, da hvalen var vel anbragt på kajen.

Flot så det ud, da Valkyrien med sejhvalen ved sin side nærmede sig havne i Hobro. Øjeblikket blev foreviget af mange. Foto: Flemming Krogh

Det har været sjovt

Også skipper Peter Leth var glad.

- Det er jo ikke lige noget, jeg har prøvet før, men det har været sjovt. Normalt sejler vi jo med turister og andre gæster, og vi har også sejlet med kartofler fra Samsø - med op til et ton ad gangen. Men den last kan jo slet ikke måle sig med denne, sagde Peter Leth.

Sejhvalen vil blive på sit midlertidige hvilested i hvert fald frem til tirsdag, hvor forskere fra Statens Naturhistoriske Museum, fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg og fra Aarhus Universitet vil komme til Hobro for at dissekere hvalen.

- De har hver deres dele af hvalen, som de er særligt interesserede i. Blandt andet har vi fået besked om at passe godt på hvalens øjne, da man i dem kan aflæse dens alder ret præcist, fortalte Ivar Høst.

Og hobrogenserne var da allerede begyndt at defilere forbi hvalens "lit de parade" for at vise den gæve kæmpe en sidste ære.

Hvalen, som her bringes på land, er små ti meter lang. Foto: Flemming Krogh
Modtagelsen på havnekajen i Hobro var en dronning værdig. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];