Annonce
Danmark

Så er restriktionerne udvidet: Mundbind her, der og alle vegne

Så er også indkøbsturen omfattet af krav om mundbind. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mundbindet er blevet et verdensomspændende middel mod spredning af coronasmitte. Fra torsdag udvides også de danske mundbindskrav. Overlæge Bolette Søborg fra Sundhedsstyrelsen giver her nogle bud på, hvor mundbindet gør gavn - selv om det kun er et supplement til at holde afstand samt opretholde højt hygiejneniveau og grundig rengøring.

Mundbind: Nyere dansk sundhedshistorie får  torsdag 29. oktober sat overskrift på endnu et nyt kapitel i kampen mod corona: Store mundbindsdag.

For mens vi på vore breddegrader gennem ganske mange år har set måbende på billeder fra asiatiske storbyer, hvor alle bærer mundbind for at undgå indånding af giftige forureningspartikler i luften, er vi nu tæt på samme situation på vore breddegrader.

Det primære formål er ganske vist det modsatte, nemlig at undgå udånding af smitte. Men konsekvensen er den samme: Vi kommer til at bære mundbind her, der og allevegne.

Annonce

Mundbind og visir

Fra torsdag 29. oktober er der nye krav om mundbind eller visir. Det gælder følgende steder:

I sundheds- og ældreområdet samt visse dele af socialområdet.

I visse lokaler, hvortil offentligheden har adgang, herunder detailhandlen og lokaler, hvor der udøves kultur-, sports- og fritidsaktiviteter.

I visse lokaler på ungdomsuddannelser, voksenuddannelser og videregående uddannelser i visse situationer.

Samtidig fortsætter krav om mundbind eller visir følgende steder:

I den kollektive trafik.

På serveringssteder.

Her fortæller overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg, hvor og hvorfor mundbindet kan gøre gavn:

1 Smittestop

Mundbind standser spyt og savl, for nu at udtrykke det lidt uromantisk, i at spredes - hvormed risikoen dæmpes for, at man spreder en smitte, som man selv måtte bære rundt på.

- Der er en del, der går rundt og er smittede, uden at de selv ved det. På den måde kan de sagtens komme til at bringe en smitte, de ikke ved, de har, videre til andre. Det hjælper et mundbind med til at forhindre, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

2 Kontaktsmitte

Et mundbind er også med til at reducere kontaktsmitten, mener hun:

- Når man har mundbind på, rører man ikke så meget ved sin næse og mund, så man afsætter heller ikke smitte videre med hånd og fingre, når man er i toget eller i brugsen eller hvor man nu ellers rører ved ting og sager. Man kan sige, at man ikke inficerer sig selv og dermed heller ikke andre.

3 Selvbeskyttelse

Mundbind dæmper ikke kun smitten til andre, det værner også én selv, påpeger Bolette Søborg:

- Selv om et mundbind er lavet til at beskytte mod, at du bringer smitten videre til andre, viser studier, at det også beskytter dig selv, hvis nogen kommer forbi og spreder smitte.

4 Stigmatisering

På Sundhedsstyrelsens hjemmeside fremgår det, at et større brug af mundbind vil reducere stigmatiseringen af de personer, der af egen drift har ønsket at bruge det.

- Det var en problemstilling, der var skarpere i begyndelsen. Dengang var mundbind nyt og fremmedartet. Nu tror jeg, at så mange har brugt mundbind i nogen tid, at det i sig selv ikke vækker opsigt.

- Nu er det vigtigt at advare mod en stigmatisering den anden vej: Der er nogle mennesker, der af forskellige grunde, nedsat lungefunktion for eksempel, slet ikke kan fungere med et mundbind på. Det skal man huske at have respekt for, siger Bolette Søborg

5 Påmindelse

Også på det psykologiske plan kan mundbindet have en effekt.

- Udover mundbindets smittedæmpende virkning, er det synligt symbol på, at der er smittespredning. Det er en påmindelse om, at sine steder er trængslen så stor - i tog, busser og forretninger for eksempel - at det retfærdiggør, at vi påføres en gene som mundbindet nok er for de fleste. Og en påmindelse om, at man generelt skal efterleve smitteforebyggende indsatser; det vil sige holde afstand samt opretholde højt hygiejneniveau og højt niveau på rengøring.

- Nogle steder er det bare ikke nok: Når vi skal ind i toget eller være mange sammen i bussen, eller når vi går ind i en restaurant, hvor pladsen er trang. I disse situationer er mundbindet et ekstra middel, siger Bolette Søborg

6 Samlet pakke

- Men mundbind må ikke blive et enkeltstående værnemiddel, der skal redde os.

- Det er en del af vores samlede pakke af forholdsregler, hvor afstand og håndhygiejne stadig er de vigtigste, siger Bolette Søborg.

7 Særlig risiko

I den forbindelse minder Bolette Søvorg om, at folk, der befinder sig i en særlig sårbar situation, skal være årvågne:

- Nogle mennesker, for eksempel mennesker med kroniske sygdomme af forskellige karakter, skal være opmærksomme på at tage vare på sig selv, blandt andet med brug af mundbind oven i alle de andre forholdsregler.

Annonce
Annonce
Randers

Sagen afgjort: Ny ambulance-station i Randers Syd bliver indflytningsklar i julemåneden

Randers For abonnenter

Stigende antal millioner når aldrig borgerne: I én kommune går halvdelen af pengene til cheflønninger og støttefunktioner

Alarm 112

Fik slag i ansigtet: 19-årige frarøvet taske og studenterhue

Randers

Arrangører får længe ventet grønt lys: Ude Af Kontrol og Cascada indtager Justesens Plæne i festugen

Randers FC For abonnenter

Disse 5 ting skal vi blive klogere på, før det bliver alvor i Randers FC

Danmark

Onsdagens coronatal: 223 testet positiv det seneste døgn

Danmark For abonnenter

Forstå sagen: Det skal du vide om berygtet omskæringslæge

Randers

Endnu en legeplads udsat for hærværk: - Der er nogen, der er gået mere eller mindre amok med en sprittusch

EM LIV

Malte fra Nørrebro blev hele Danmarks student, da han kastede sin hue på banen og fik Delaneys trøje efter dansk-russisk EM-skæbnekamp

Randers

Smadrede bilrude og stjal højttaler: - Du kan bare melde det til forsikringen

Randers For abonnenter

Frustrerede politikere om nej til byggeri i to etager: Skal vi til at bo i jordhuler?

Alarm 112

Brandfolk genoplivede kat på åben gade: Nu er der godt nyt fra dyrehospitalet

Annonce