Annonce
Randers

Så sker det: Danish Crown er klar til at bygge nyt kæmpe domicil i Randers Syd

Danish Crowns nuværende hovedsæde på Marsvej trænger enten til en totalrenovering eller en decideret udskiftning med et nyt. Koncernbestyrelsen har valgt det sidste. Foto: Danish Crown
Efter at have været midlertidigt skrinlagt er slagterigigantens planer om at bygge nyt stort hovedkvarter på Tulipvej i Randers' sydlige udkant hentet frem. De omkring 800 medarbejdere, som skal have deres daglige gang i domicilet, forventes at kunne flytte ind i slutningen af 2022.

Randers: Glæden var stor på blandt andet borgmesterkontoret i Randers og hos Erhverv Randers, da slagterikoncernen Danish Crown meddelte, at ikke alene ville den og søstervirksomheden Tulip Food Company blive i Randers, planen var også, at de to skulle flytte sammen i et nyt domicil på Tulipvej. Man ville ombygge den tidligere pølsefabrik og bygge den sammen med Tulips hovedkvarter på nabogrunden. Det var i august 2017, og forventningerne var dengang, at indflytning i det nye, store fælles domicil ville kunne ske i 2020. Der er vi som bekendt nu, men intet er tilsyneladende sket.

Den manglende byggeaktivitet siden skyldes dog ikke, at planerne er droppet. Realiseringen af dem har blot været udskudt, fordi Danish Crowns ejere, som er landmændene, kort efter ramte en økonomisk hård periode med blandt andet tørke og meget lave noteringer på svinekød.

Nu bliver planerne genoptaget, og hvis alt denne gang går efter planen, vil et helt nyt domicil stå klar til indflytning i slutningen af 2022. Ønsket om at bygge et nyt hovedkontor, som både rummer Danish Crown Pork, Danish Crown Foods (tidligere Tulip) og Danish Crowns koncernfunktioner har aldrig været slukket, men har brændt med uformindsket blus på lige siden 2017. Og baggrunden for ønsket er nu som før at få et hovedkvarter, der afspejler den strategi kaldet 4WD-strategien, som slagterikoncernen arbejder efter.

En vigtig del af strategien er således at få alle forretningsområder til under overskriften "act as one" at arbejde bedre og tættere sammen.

- Vi har en strategi om at arbejde mere som en samlet virksomhed. Selvom begge hovedkontorer i dag er i Randers, skal man køre mellem de to. Det vil give en masse synergier at samle medarbejderne på de to adresser, fordi der ofte er mange overlap mellem arbejdsopgaver, siger Preben Sunke, der er Group COO (vicedirektør eller næstkommanderende, red.) i Danish Crown.

Renovering eller nybyggeri?

Men ønsket om nyt domicil udspringer også af pladsmangel, først og fremmest på adressen Marsvej 43 i Paderup, hvor Danish Crown har haft sit hovedsæde siden 1991. Udover at være lige lovlig lille skal det eksisterende hovedsæde under alle omstændigheder renoveres, hvis man skal fortsætte i bygningerne, og beregninger har ifølge Preben Sunke vist, at der økonomisk ikke er den store forskel på at totalrenovere Marsvej 43 og bygge nyt på Tulipvej.

- Når vi bygger nyt, får vi besparelser på energi, vi sparer penge på vedligeholdelse, vi kommer til at udnytte synergier mellem funktioner bedre, og vi har allerede grunden. Sidst men ikke mindst kan vi sælge bygningen på Marsvej, så reelt betyder det, at omkostningerne ved at bygge nyt hovedkontor vil være stort set det samme som at renovere de eksisterende bygninger, forklarer Preben Sunke.

Hermed svarer han også på spørgsmålet om, hvad der netop nu, midt i en coronavirus-forårsaget økonomisk samfundskrise, får Danish Crowns bestyrelse og ledelse til at synes, at tidspunktet for at sætte nybyggeriet i gang er det rigtige.

- Vi er siden 2017 kommet tættere på det tidspunkt, hvor alternativet, en totalrenovering af Marsvej er strengt nødvendig. Samtidig kan man sige, at vi ved at sætte gang i et større nybyggeri også bidrager positivt til beskæftigelsen i byggebranchen og dermed til genrejsningen efter corona, siger Preben Sunke.

Annonce

Bæredygtighed

På et enkelt punkt adskiller de genoptagne byggeplaner sig fra de første af slagsen. Mens man i 2017 var indstillet på at ombygge den gamle pølsefabrik til hovedsæde og forbinde det med Tulip-bygningen, er det nu planen at rive fabrikken ned og opføre en helt ny bygning.

- Det skyldes først og fremmest, at der på blot tre år faktisk er sket overraskende meget nyt i forhold til, hvilke krav der stilles til byggeriers bæredygtighed. Krav, som det vil være betydeligt både lettere, men også billigere at leve op til, hvis vi river ned og bygger nyt, siger Preben Sunke, som videre peger på, at coronakrisen formentlig permanent vil påvirke kravene til, hvordan vi fremover indretter kontormiljøer.

- Det kan vi nu nå at få med i planlægningen, siger han.

Annonce

Udseende endnu ukendt

Hvad der ikke er ændret, er ønsket om at lade Danish Foods hovedkvarter indgå som en del af det nye domicil. Hvordan, de to bygninger skal forbindes, er dog endnu ikke besluttet, idet der også først nu skal slås streger til det nye domicils kommende udseende. Tre-fire virksomheder vil i denne uge blive inviteret til at byde på opgaven - herunder med bud på arkitekturen i de bygninger, som vil blive dagligt arbejdssted for 750-800 medarbejdere.

Opgaven for arkitekterne er dog ikke helt fri. Danish Crown har nogle krav til, hvad det nye hovedkontor skal indeholde og kunne.

- Eksempelvis vil vi gerne have en kantine med åbent køkken og et showkøkken, der kan bruges til blandt andet kundearrangementer. Det skal være i stueetagen, hvor vi gerne vil vise vores identitet og tilknytning til landbruget tydeligt frem, siger Preben Sunke.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce