Annoncørbetalt indhold

Sådan behandler du tør hud

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Når det kolde og fugtige vejr træder frem i vinterhalvåret, påvirker det rigtig mange menneskers hud. Udtørret hud om vinteren er meget helt almindeligt, og det vil ramme de fleste i en eller anden grad. Nogle er uheldige at døje med tør hud i så slem en grad, at det kan begyndte at klø eller udløse eksem eller udslæt. Det kan være til stor gene, men der findes heldigvis flere gode råd til behandling af tør hud, så du kan komme generne til livs og forebygge tør hud i fremtiden.Huden er det største organ og et værn mod bakterier, kemikalier og andre fremmede stoffer udefra, så det er vigtigt at pleje den, da den holder dig sund!

Hvorfor opstår tør hud?

Annonce

Tør hud kan forekomme overalt på kroppen og på alle tidspunkter på året. Det er helt almindeligt og kan skyldes en lang række forskellige faktorer. Det kan eksempelvis skyldes et arbejde, hvor du ofte er nødt til at vaske hænder med vand og sæbe. Det kan også skyldes forskellige sygdomme, arvelighed eller alderdom, da huden bliver tyndere med elasticitet, vandindhold og fedtproduktion i takt med, at du bliver ældre. Følgende faktorer kan være årsag til, at du døjer med tør hud:

 • Hvis du hyppigt bruger sæbe
 • Hvis du er i koldt vejr og tør luft
 • Hvis du tager lange varme bade
 • Hvis du bruger rengøringsmidler eller kemikalier uden brug af hudbeskyttelse
 • Hvis du ikke får tilstrækkelig med væske
 • Hvis du får en forkert kost
 • Hvis tør hud ligger til familien
 • Hvis du har en sygdom, der forårsager tør hud
 • Hvis du er ældre
 • Hvis du er stresset, da stress nedsætter hudens naturlige produktion af fedtstoffer
 • Hvis du er i et tørt indeklima
 • Hvis du får for meget sol

En daglig hudplejerutine

Det er vigtigt med en god daglig rutine, hvor huden får tilført fugt og næring. Huden har nemlig brug for fugt og fedtstoffer fra eksempelvis cremer, men ikke alle cremer er lige fede. Dine hudplejeprodukter afhænger både af hudens tilstand, din hudtype og årstiden. Jo tørre huden er, jo federe en creme skal du anvende. Hvis du ikke døjer med meget tør hud, kan du nøjes med at pleje huden med en mild og tyndere creme. I månederne op til vinterhalvåret kan du med fordel også være på forkant og sørge for, at huden får tilført nok fugt og pleje. Det vil gøre huden meget mere modstandsdygtig og bevirke, at den bliver mindre tør - eller slet ikke, hvis du er heldig!

Undgå skrub og lange varme bade

Der skal ikke meget til, før huden bliver rød og irriteret, hvis den i forvejen er tør. Derfor bør du undgå at skrubbe de tørre områder, uanset om det er med skrubbehandsker, håndklædet eller skrubbecremer. Du bør i stedet tørre huden med lette klap eller lade huden tørre af sig selv for at forebygge rødme og irritation.


Vand - og især varmt vand - udtørrer huden, hvis den udsættes for det i længere tid ad gangen. Hvis du har meget tør hud på kroppen, anbefales det derfor ikke bade i mere end tre minutter. Derudover kan du med fordel også anvende en mild sæbe og smøre dig ind i creme inden for 5 minutter efter badet.

Sund kost og tilstrækkelig væske

Den tørre hud kan godt komme indefra, hvis din krop er dehydreret eller er i et mindre væskeunderskud. Det er derfor vigtigt, at du drikker tilstrækkelig væske dagligt! Du skal dog være opmærksom på, at du risikerer at udvaske kroppen for vigtige salte, vitaminer og mineraler, hvis du drikker for meget væske. Du kan ikke drikke dig fra tør hud i form af væske, men du kan afhjælpe tør hud, hvis du generelt er i væskeunderskud.


Derudover er en sund og nærende kost også en forudsætning for en sund og velplejet hud. Forkert ernæring og eksempelvis mangel på A-vitamin kan blandt andet være en årsag til tør hud. Du kan med fordel sørge for at inddrage fede fisk, såsom tun, laks og makrel, eller nødder, æg og kokosolie i kosten, så du sikrer dig at få de essentielle fedtsyrer.

Undgå syntetisk tøj

Det kan også være en god idet at undgå at bære tøj, der er lavet af uld eller syntetiske fibre, hvis du har tendens til meget tør hud. Uld og syntetisk tøj kan nemlig kradse og irritere din hud, så den tørre hud bliver værre. Bomuld er det bedste og mest behagelige materiale at have på, hvis huden er tør og irriteret. Du kan med fordel også anvende et mildt vaskemiddel, når du vasker dit tøj.

3 gode råd til pleje af tør hud

 1. Sørg for en god daglig hudplejerutine, hvor du plejer huden med en fugtgivende creme. 
 2. Undgå skrub og for lange varme bade. Brug en mild sæbe og smør dig ind i creme inden for 5 minutter efter badet.
 3. Sørg for at få den rette kost og en god væskebalance.
 4. Undgå at bære syntetisk tøj. Brug i stedet tøj af bomuld og brug et mildt vaskemiddel.
 5. Hav ikke for høj indetemperatur og luft regelmæssigt ud, så du undgår et tørt indeklima.

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.