Annonce
Østjylland

Sådan får du børnene med ud i køkkenet: Medbestemmelse, leg og læring

En god måde at få børnene aktiveret i køkkenet er ved at indføre deciderede temadage - for eksempel ud fra et givent land. Her er det Britta Surlands dreng, Albert, som skal til at kaste en dartpil afsted for finde ud af, hvilket land der står næst i rækken. Privatfoto fra Britta Surland.
Med lukkede skoler, aflyse fritidsaktiviteter og færre legeaftaler kombineret med, at mange forældre arbejder hjemme, er der pludselig blevet tid og mulighed for børn og forældre at eksperimentere i køkkenet. Hvis de små puds skal lokkes med ind i madens verden, skal det helst foregå på deres præmisser, være sjovt samt lærerigt.

AARHUS: Coronavirussen har hårdt fat i Aarhus og resten af det danske land, da det meste af samfundet er lukket ned. Især børnefamilier kan have svært ved at udfylde den ekstra tid hjemme.

Avisen har snakket med den århusianske madelsker Britta Surland, som til dagligt arbejder hos Arla. Hun mener, at den nuværende coronakrise er den perfekte anledning til at få involveret børnene i køkkenarbejdet samt slå lidt tid ihjel.

Men hvis du bakser med at få børnene med ud i køkkenet, har Britta Surland nogle gode råd.

- Medbestemmelse er alfa og omega. Det skal foregå på børnenes vilkår, og de voksne skal være åbne og fleksible for børnenes anderledes måde at lave maden på – blandt andet i form af udskæring. Derudover skal det være sjovt – for eksempel ved at lave nogle af børnenes favoritter, så interessen vækkes. Til sidst skal det være lærerigt for børnene – enten ved at de bliver klogere på råvaren, lærer at undgå madspild, eller matematik bliver inkorporeret ved at lade børnene halvere opskrifter eller udregne hvor meget der mangler af en given råvare, siger hun.

Annonce
Medbestemmelse er alfa omega. Det skal foregå på børnenes vilkår, og de voksne skal være åbne og fleksible for børnenes anderledes måde at lave maden på – blandt andet i form af udskæring.
Derudover skal det være sjovt – for eksempel ved at lave nogle af børnenes favoritter, så interessen vækkes. Til sidst skal det være lærerigt for børnene – enten ved at de bliver klogere på råvaren, lærer at undgå madspild, eller matematik bliver inkorporeret ved at lade børnene halvere opskrifter eller udregne hvor meget der mangler af en given råvare.

Væk interessen

Lige præcis det med at få vakt interessen for madlavning er vigtigt, og her mener, Britta Surland, at det altid er godt at tage udgangspunkt i børnene og deres interesser. Det er oplagt at lave nogle af børnenes favoritter.

- Hvis barnet elsker sushi, og man aldrig har prøvet at lave det før, kan det være sjovt og interessant for barnet at prøve det af. Hvis barnet har en favorit-råvare, kan det være en idé at lave flere forskellige retter med den råvare, siger hun.

Hjemme i hendes eget køkken har børnene Frida på 9 år og Albert på 12 år hver deres maddag. Noget, som har fungeret i forhold til at gøre det sjovt og interessant hos dem, er en såkaldt temadag.

- Vi har et verdenskort hængende, og her lukker de øjnene og kaster en dartpil af sted. Temadagen bliver det pågældende land, som pilen rammer. Hvis det for eksempel er Tyrkiet, skal vi lave tyrkisk mad og blive klogere på dette køkken, forklarer Britta Surland.

Lutter fordele

At børnene bliver aktiveret i køkkenet er ikke givet dårligt ud, hvis du spørger madelskeren. Børnene får nemlig en bedre forståelse for råvarernes mange anvendelsesformer, og hvordan man kan undgå madspild.

Derudover kan forældre og børn tilbringe kvalitetstid sammen – langt væk fra nutidens skærme. Men vigtigst af alt kan børnene få et ordentligt og sundt indblik ind i madens verden.

- I den her tid med megen take-away-mad, er det lærerigt for børnene at komme med ud i køkkenet og lave mad, så de får en fornemmelse af, hvad der egentlig er i retterne, lyder der fra hende.

Britta Surlands to børn - Albert og Frida - har normalt én maddag hver. Hertil laver børnene en masse smoothies, pandekager og andre lækkerier i køkkenet. Privatfoto fra Britta Surland.

Børn kan lære mere om at undgå madspild ved at hjælpe far og mor i køkkenet. Privatfoto fra Britta Surland.
Det kan også være en god idé at tage på ramsløgstur i skoven for at lave sin egen pesto. Privatfoto fra Britta Surland.
Britta Surland mener, at klassikeren med at dyrke sin egen karse, er en sjov måde at vække børnenes interesse for køkkenarbejdet. Privatfoto fra Britta Surland.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce