Annonce
Erhverv

Drømmer du om at blive din egen chef: Sådan får du succes som iværksætter

Birgitte Feldborg har som forretningsudvikler og businessmentor haft 600-700 iværksætter igennem et rådgivningsforløb, og det kommer bag på stort set alle, hvor meget tid, de som iværksættere skal bruge på markedsføring. Er man villig til at gøre det - og brænder man for det, man laver - har man til gengæld en god chance for at få succes med sin virksomhed, siger hun. Foto: Anne Kring
Drømmen om at være sin egen chef og indrette sit arbejdsliv selv driver mange til at stifte egen virksomhed, men det kræver både selvindsigt, opbakning fra hjemmefronten, en vis startkapital og vilje til at gå all-in på projektet i en periode og lave langt mere markedsføring, end de fleste forestiller sig, forklarer forretningsudvikler Birgitte Feldborg. - Det handler om at brænde for det og gøre det, der skal til, siger hun.

Iværksætteri: Hvis du har planer om at blive selvstændig, kan du lige så godt bygge en virksomhed, du kan lide at arbejde i.

Det er udgangspunktet for forretningsudvikler og businessmentor Birgitte Feldborg fra virksomheden Iværksætter.nu. Hun er formand for Danske Soloselvstændige og har sammen med sin forretningspartner, Dorthe Do Bejer, skrevet bogen "Iværksætteri i praksis" og haft 600-700 iværksættere igennem et rådgivningsforløb.

Hun ved derfor, hvad der skal til for at få succes som selvstændig, men også hvilke barrierer de fleste løber ind i undervejs.

Annonce

- Vi kigger altid på personen først, for der er ikke meget ved at lave en virksomhed, man hader at arbejde i. Lad os lave én, der passer til iværksætteren. Derfor er det vigtigt at vide, hvad den enkelte er drevet og motiveret af, for vi møder både hende, der gerne vil kunne hente og bringe sine børn og derfor kun har fem-seks timer til at arbejde i hver dag, og ham, der er parat til at satse hele butikken på at få succes. Dem skal vi have en forskellig tilgang til, forklarer hun.

Du er nødt til at beslutte dig for at give det X antal kroner eller X antal tid og i den periode lukke af for din Plan B og tanken om, at hvis det ikke går, kan du gå ud og finde et almindeligt arbejde.

Birgitte Feldborg, forretningsudvikler

Den personlige snak bliver i fremtiden relevant for langt flere end de 170.000 danskere, der i dag arbejder som såkaldt soloselvstændige med egen virksomhed uden ansatte. Fremtidens arbejdsmarked udvikler sig nemlig i retning af endnu flere selvstændige, sådan som man ser det i for eksempel USA.

Herhjemme betyder det efter alt at dømme endnu flere projektansatte medarbejdere. Wolt-budene er allerede et eksempel på det, som den finske madleveringstjeneste kalder "selvstændige kurérpartnere", og også i advokatbranchen ser man selvstændige, der driver egen virksomhed under et fælles navn.

- Om 10 år forventer jeg, at der er mindst dobbelt så mange, der arbejder på den måde, siger Birgitte Feldborg.

Flere bliver selvstændige

Det gælder dog om at forberede sig grundigt, inden man kaster sig ud i et arbejdsliv med eget cvr-nummer, for statistikken viser, at kun én til to ud af 10 iværksættere overlever på den lange bane.

Nogle har ikke gjort deres forarbejde godt nok og har ikke fået valideret deres idé. Andre har ikke styr på målgruppen, og nogle erfarer, at deres produkt er for snævert, eller at de ikke trives med den økonomiske usikkerhed.

- Det tal skal meget højere op, og i Danske Soloselvstændige arbejder vi for, at det bliver otte ud af 10. Det er ambitiøst, og meget af det handler om at have styr på sin økonomi. Vi skal uddanne vores selvstændige bedre end i dag i det at drive virksomhed, og vi bliver nødt til at indrette vores samfund efter, at der bliver flere af den type mennesker. Vi passer ikke ind i kassen med den danske model, hvor man laver en aftale mellem lønmodtagere og arbejdsgivere, og så er alle glade. Måske er vi nødt til at lave en kugle i stedet for en kasse, så vi alle sammen kommer til at passe ind i den og kan bidrage på hver vores måde. Nogle gange mere end andre. Vi skal tænke mere alternativt, mener Birgitte Feldborg.

Annonce

Det koster at starte virksomhed

Hun har ikke mødt en eneste iværksætter, der ikke nævner fleksibiliteten som en årsag til at blive selvstændig. Til gengæld er økonomien typisk en akilleshæl.

Derfor bliver økonomi også hurtigt et tema, når Birgitte Feldborg rådgiver iværksættere. Det koster nemlig at stifte virksomhed, også selv om man ikke skal bruge lang tid og mange penge på at udvikle et nyt produkt.

- Man behøver ikke have milliarder, men man gør det meget svært for sig selv, hvis man ikke som minimum har 50.000 kroner til at få lavet et professionelt logo, en hjemmeside og et visitkort, og så skal der være opbakning hjemmefra. Jeg plejer at sige til dem, der ikke har opbakning hjemmefra, at de skal overveje at skifte deres partner ud, eller også skal de skifte deres drøm ud. Det går ikke, hvis man skal slås på begge fronter, understreger Birgitte Feldborg.

Hun opfordrer nye iværksættere til at tænke hele vejen rundt om familiens økonomi. Kan man ikke selv stampe start-kapitalen frem, kan man måske låne af moster Anna, sælge den ene bil eller campingvognen, og så skal større børn også forstå, at noget ændrer sig i familien, når far eller mor bliver selvstændig, for man kan være nødt til at sige ja til møder med potentielle kunder, selv om tidspunktet måske ikke passer ind i familiens kalender.

Birgitte Feldborg

  • Er oprindelig uddannet korrespondent i engelsk og tysk og startede sin karriere som assistent i en indkøbsafdeling. Siden har hun været indkøbs-, logistik- og HR-chef i forskellige produktionsvirksomheder og i perioder også dækket økonomiområdet.
  • Har været selvstændig siden 2010 og hjælper i dag iværksættere og selvstændige med at igangsætte og udvikle deres virksomheder gennem undervisning og rådgivning. Har haft mellem 600 og 700 iværksættere igennem et forløb.
  • Driver tre forskellige virksomheder fra kontoret i Gedved Kultur- og Medborgerhus nord for Horsens.
  • Den ene, Iværksætter.nu, driver hun sammen med Dorthe Do Bejer. Sammen har de også skrevet bogen "Iværksætteri i praksis".

Samtidig er det ekstremt vigtigt at kende sig selv som person. Ikke mindst hvis man tidligere har været ramt af stress eller depression.

- De er mere sårbare, end de selv tror, og som selvstændig kommer man ud i pressede situationer. Det er jeg ikke bange for at konfrontere dem med, for vi skal sikre, at de ikke ender der igen. Vi taler også om personlig effektivitet, for det er en del af det. Mange kommer fra et job, hvor de har været vant til at få udstukket nogle arbejdsopgaver med en deadline, men som selvstændig er der ingen, der slår dig i hovedet og spørger "hvad sker der lige her?", hvis du ligger hjemme på sofaen og ser Netflix i tre dage. Der er faktisk en del, der har brug for at finde ud af, hvordan de strukturerer deres hverdag og bruger tiden bedst muligt, oplever Birgitte Feldborg.

Fælles for alle iværksættere er imidlertid, at de bliver overrasket over, hvor stor en del af deres tid, de skal bruge på markedsføring.

- Det er ikke nok at have en hjemmeside. Du skal også være til stede både online og offline, og det kommer bag på de fleste, hvor meget tid man skal bruge på det. Vi plejer at sige, at hvis du ikke har nogen kunder, skal du bruge 40 procent af tiden på markedsføring, og hvis du har en jævn strøm af kunder, er det 20 procent. Det er en-to dage og ugen, og det er en kæmpe udfordring, for medmindre man beskæftiger sig med markedsføring i sin virksomhed, er det de færreste, der bliver motiveret af at bogføre og lave markedsføring, påpeger Birgitte Feldborg.

Især for introverte kan det være en overvindelse og en daglig hadeopgave at skulle lave et Facebook-opslag, så det gælder om at finde sin egen måde at være i det på.

- Dem, der lykkes, er dem, der er afklaret med, at det er den selvstændige vej, de vil. Du er nødt til at beslutte dig for at give det X antal kroner eller X antal tid og i den periode lukke af for din Plan B og tanken om, at hvis det ikke går, kan du gå ud og finde et almindeligt arbejde. Man er nødt til at arbejde passioneret og målrettet på, at virksomheden skal blive en succes, og man går ikke all-in, hvis man hele tiden har en dør åben til Plan B. Kan du komme derhen, og er du villig til at bruge den fornødne tid på markedsføring, skal du nok lykkes. Det handler ikke om at have den mest fantastiske idé eller have mange penge, men om at brænde for det og være villig til at gøre det, der skal til, understreger Birgitte Feldborg.

Annonce

Der skal være et sikkerhedsnet

Hun blev selvstændig, da hun efter en række forskellige lederjob ville slippe for uduelige chefer, sikre at hun kunne levere en kvalitet, hun kunne stå inde for, og selv have mulighed for at planlægge sit liv.

- Alle taler om, at vi skal have en ny Mærsk, et nyt Grundfos og et nyt Danfoss, men der er ingen, der siger, at vi har brug for en ny massage- og velværeklinik. Det er der ikke rigtigt prestige i, og det kan være svært at forklare, hvad der driver os, men grundlæggende handler det om, at vi selv vil bestemme, siger hun.

Det tiltrækker også mange unge, og derfor bliver vi, ifølge Birgitte Feldborg, nødt til at indrette samfundet på en anden måde, så de selvstændige også bliver tænkt ind i forskellige modeller for understøttelse, barsel og sikkerhedsnet mellem ansættelser.

- Det behøver ikke nødvendigvis være statsfinansieret, men så skal vi i stedet have bygget nogle forsikringer op, man som selvstændig kan tegne, så der kommer ro på økonomien, for der bliver flere og flere selvstændige i fremtiden, siger hun.

Annonce
Randers For abonnenter

Guide til køb af juletræet: Her kan du få gode ideer, hvis du er på jagt efter julens populære grantræ

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Opdateret: Broslagsmål endte med at skille Kjærsgaard fra de konservative - dermed er det også et farvel til vigtige poster

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Randers

VIA-elev fremviste falsk coronapas i undervisningen: Så bankede politiet på hendes dør

Randers

Betonblokkene lå spredt ud over E45: Spentrup-chaufførs lastbil mistede al strøm og forårsagede omfattende uheld

Lyt: Simba Hansens jagt på sin redningsmand og sit navns betydning

Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Erhverv

Jeanne glæder sig til at hente sit nyeste køb hjem fra grænsen: En lyserød truckerdrøm er gået i opfyldelse

Randers

Flytning af lyntestcenter i Randers skaber jubel blandt podere: Rykker ind i varmen på Falckstationen

Boligsalget slår sidste år flere uger inden årsskiftet

Randers

Politisk julebombe: Christina Kjærsgaard forlader Konservative og bliver byrådsmedlem for Østbroen

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Julemænd på motorcykler mødt af smil og vink: Se videoen af de festlige fyre, som spredte glæde og larm på regionshospitalet

Annonce