Annonce
Erhverv

Sådan kan det gøres: Fra røde til sorte tal på bundlinjen

Randers Bryghus har vendt nedgang til fremgang.

Martin Frederiksen står for den daglige drift hos Randers Bryghus. Pressefoto: Dennis Poulsen

Specialøl er populære i Danmark som aldrig før. Af samme årsag er flere danske mikrobryggerier dukket op, der indbyrdes må kæmpe om pladsen på hylderne i supermarkederne.

Blandt dem er Randers Bryghus, der siden bryghuset fik ny ejerkreds i 2012 langsomt, men støt har forøget sine indtægter - fra røde tal på bundlinjen i 2012 til sorte tal på samme i 2016 - og som netop har landet en stor ordre hos det norske Vinmonopolet, der er eneste salgssted, hvor nordmænd lovligt kan købe drikkevarer med et alkoholindhold på over 4,75 procent.

Her fortæller de, hvordan det er lykkedes dem.

1

Produktet skal være i orden. Hos Randers Bryghus er øllet, der brygges, upasteuriseret og ufiltreret, da det giver øllet mere kant og en helt særlig smag. Og det stiller helt særlige krav til hygiejnen, hvor øllet bliver brygget.

- Hvis man ikke er helt vildt skarp på sin hygiejne, så bliver øllet kasseret. Det er en meget almindelig udfordring, som flere mikrobryggerier står med. Sidste år måtte vi hælde et par badge i vasken, fordi øllet blev dårligt, før vi hældte det på flasker. Men det er vi kommet helt til livs nu, efter vi har haft ansat en rumænsk medarbejder, der er uddannet fødevareteknolog, og som er helt vildt skarp på hygiejne og rengøring, fortæller Martin Frederiksen, der varetager den daglige drift og sammen med bestyrelsesformand for bryghuset, Søren Erik Bach, har det overordnede strategiske ansvar for bryghuset.

2

Den gode historie baner vejen frem. På Randers Bryghus er alt øl håndbrygget. Det eneste automatiserede på stedet er således deres tappelinje, hvor øllet bliver hældt på flasker. Og netop den fortælling er også et led i virksomhedens branding.

- Den gode historie er uvurderlig. For når du skal sælge dit produkt, sælger du ligeså meget din virksomhed på dens historie som på selve produktet, fortæller Martin Frederiksen.

3

Netværk er guld værd. Takket være det store forretningsnetværk, som bestyrelsesformand Søren Erik Bach har gennem sine andre forretninger, landede Randers Bryghus sin første ordre hos det norske Vinmonopolet. Og takket være Agro Business Park i Aarhus, der arrangerer flere relevante netværksarrangementer, heriblandt Danish Drink for Distribution, har bryghuset netop fået kontakt til en ungarsk og en engelsk distributør, der muligvis kan være med til åbne op for nye markeder for det lille bryggeri.

4

Udgifter og indtægter skal hænge sammen. Derfor har bryghusets ledelse taget tid ud til at gennemgå, hvad de bruger af penge fra øllet bliver brygget til det bliver kørt ud fra bryggeriet og hen til kunden. Her fandt de ud af, at selvom prisen for øllet var lidt højere på at sælge direkte til kunden, var omkostningerne ved at bringe øllet ud tilsvarende større, end hvis de sælger til en mellemmand - en distributør - der betaler mindre for øllet, men som til gengæld påtager sig ansvaret for at køre rundt til de enkelte steder og levere øllet.

5

Ny viden giver forspring. Siden slutningen af 2016 har Randers Bryghus brygget øl for flere af de såkaldte fantombryggerier - bryghuse, der ikke brygger egen øl, men sender opskriften til et bryggeri i stedet. De brygger for eksempel øl til Syndikatet, Røde Port, Bies Bryghus og Holbæk Bryghus. Udover at det betyder, at bryggeriet slipper for døde perioder, hvis efterspørgslen på deres egne øl er lav, betyder samarbejdet med fantombryggerierne også, at bryggerne på stedet bliver beriget med ny viden om ølbrygning løbende.

- Det gør blandt andet, at vi kan være på forkant med nye tendenser, fortæller Martin Frederiksen.

Annonce
Erhverv For abonnenter

Grundfos-topchef er træt af at blive kaldt 'arvingen': - Jeg slider og slæber

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 591 nye tilfælde af coronavirus det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Live: Kan Randers FC holde flyvende fynboer stangen?

Randers FC For abonnenter

Thomasberg er tilfreds med indsats og pointhøst, men ser spillere, der kan brænde mere igennem: - Han er mere underholdende end Sisto

Erhverv

Corona bragte virksomheds nybyggeri i fare - hjælp fra myndighederne fik projektet på sporet i tide

Randers

Se video og billeder: Wrestler på 48 år er stadig aktiv - Kim 'Chaos' kan slet ikke lade være med at dele øretæver ud

Randers

Heldig randrusianer kom lige forbi og købte en Lottokupon: Snuppede 19 millioner kroner lørdag aften

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Erhverv

Dansk Erhverv: Lad offentlig-privat samarbejde skabe verdens bedste ældrepleje

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Kommune-kiks dumper nybyggede Thors Tårn i handicapvenlighed: - Det er ikke kun en faglig fejl, men også en afvigelse fra vores normale procedure

Kultur For abonnenter

- Min fars sygdom har lært mig at være til stede med det besværlige i stedet for at flygte

Randers

Tidsplan skubbet endnu engang: Arenaen får nyt, bulefrit gulv til sommer

Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Østjylland

Politiker beskyldes for sexchikane: Nu trækker han sig

Annonce