Annonce
Randers

Sådan kommer du i kirke i julen: Kirken fejer bolden af banen og fejrer jul i sportshallen

Med de nuværende restriktioner må der være 15 kirkegængere i Asferg Kirke og 40 i Spentrup Kirke, hvor der normalt kan være 150 og 235, hvis kirkens gæster stuver sig lidt sammen. Det giver slet ikke mening, mener sognepræst Peter Ulvsgaard, som derfor planlægger at flytte julens gudstjenester ind i Spentruphallen, Asferg Træningshus og Gassum Kultur- og Aktivitetshus. Foto: Annelene Petersen
Intet er som det plejer. 2020 bliver en jul, hvor julebudskabet bliver forkyndt med afstandskrav og for nogle sognes vedkommende i nye omgivelser. Den danske folkekirke har tænkt kreativt i forsøget på at redde julegudstjenesten og samtidig tilgodese corona-restriktionerne. Men det kræver rigtig meget plads, hvis menigheden skal have lov til at synge i en corona-tid.
Annonce

Randers: Hvis du vil til julegudstjeneste 24. december i mange af kirkerne her i Randers-området, skal du sikre dig  billet for at komme ind. Det skal du, hvis du eksempelvis vil starte din juleaften med gudstjeneste  i Sct. Mortens Kirke, i Mariager Kirke og mange andre kirker, der benytter sig af online-tilmelding forud for begivenheden.

Billetbestillingerne er en måde at regulere tilstrømningen på til årets absolut mest eftertragtede gudstjeneste under corona-pandemien. Andre steder speeder man op i antallet af gudstjenester. Og så er der Spentrup Pastorat, der tager skridtet fuldt ud og forlader kirkerummet til fordel for alternative steder, der skal danne ramme om julens forkyndelse.

I Spentrup, er det Spentruphallen, der er udset til at fungere som kirke juleaften. I Asferg er det Asferg Træningshus og i Gassum er det Gassum Kultur- og Aktivitetshus.

Hvis man skal overholde corona-restriktionerne og samtidig gerne vil tilbyde menigheden i Asferg  at synge med, må der være 15 kirkegængere ad gangen. I Spentrup lyder tallet på 40.

- Det giver jo slet ikke mening. Der plejer at være fuldt hus juleaften. I Asferg er der plads til 150  og 235 i  Spentrup, hvis vi stuver os sammen, siger  kirkebogsførende sognepræst Peter Ulvsgaard, der i stedet har tænkt ud af boksen for at tilgodese menighedens ønske om at deltage i den  forestående kirkelige højtid.

- Det er i hvert fald de tre lokaliteter, vi arbejder på at bruge juleaften. Men intet er sikkert i denne her tid. Vi kan jo aldrig vide, om der skulle komme yderligere restriktioner inden jul, der umuliggør denne her plan, siger Spentrup-præsten, der også erkender, at det er lidt med  bævende hjerte, at han inviterer til julegudstjeneste i sportshallen.

Annonce

Noget af et puslespil

- Men alting er anderledes i denne her tid. Og hvis der skal være plads til alle, bliver vi nødt til at rykke ud af kirken. Men jeg ved da ikke, hvordan menigheden vil tage imod tilbuddet, siger Peter Ulvsgaard.

- Det ville være noget af en bet, hvis der kun kommer otte i hallen, mener Ulvsgaard, der aldrig har oplevet en lignende situation som den, vi oplever lige nu, i de 30 år, han har været præst.

Fakta i kirken

Der skal bæres mundbind, når man går ind og ud af kirken, mens det ikke er påkrævet, når man sidder ned. Tilgengæld skal man have mundbind på, når man står op i forbindelse med gudstjenesten.

Kravet om mundbind gælder p.t.  til 2. januar 2021.

Ved siddende arrangementer skal der være to kvadratmeter pr. person.

Der skal være en meter imellem hver person. Ved fællessang skal der være to meter.

Han ved også, at det er noget af et puslespil at få gudstjenesten til at fungere uden for de vante rammer. Og en del frivillige vil blive kaldt på arbejde 24. december for at hjælpe kirkegængerne på plads og sikre, at alle regler i forhold til restriktionerne bliver overholdt.

- Det kræver en anden form for planlægning, end vi plejer, konstaterer præsten, der ikke er så meget for at regulere adgangen til julegudstjenesten via billetbestilling.

Annonce

I skal tie stille

- Det dur ikke rigtigt herude. Det er ikke alle kirkegængere, der er så fortrolige med at bestille billetter online. Det vil måske afholde nogle fra at komme overhovedet, mens andre måske alligevel vil dukke op uden billet og så blive nægtet adgang.  Det går ikke, understreger Peter Ulvsgaard og tilføjer, at han ikke disponerer over et sekretariat, der eventuelt kunne modtage billetbestilling fra folk og på den måde hjælpe dem i kirke juleaften. Dertil er pastoratet for lille.

Han siger også, at det på alle måder en en underlig tid, hvor han  oplever de særeste ting under coronaen. I søndags måtte han under gudstjenesten i Asferg bede menigheden om at lade være med at synge med, hvilket er temmelig mærkeligt, eftersom netop salmesangen er et af de bærende elementer i den lutherske tradition. Men altså ikke i Asferg forleden.

Peter Ulvsgaard er sognepræst i Spentrup, Gassum og Asferg sogne. Han finder det mærkeligt, at han som præst ved nogle gudstjenester er nødt til at bede kirkegængerne om ikke at synge med. Foto: Annelene Petersen

- Vi var for mange i forhold til reglerne om at synge i flok.  I stedet måtte jeg bede folk om at synge med inde i hovedet, mens kirkesangeren sang de valgte salmer. Omvendt måtte menigheden i Spentrup samme søndag gerne synge med, fordi afstandskravet var opfyldt. Det er en underlig situation, siger sognepræsten, der er dobbelt ærgerlig over, at der er så hårde restriktioner i dette her år, som var udset til at være Sangens År.

- Og den nye højskolesangbog er lige udkommet.  Vi trænger virkelig til at få den vaccine på markedet, så vi kan give den gas igen, tilføjer han.

Annonce

Alternativ adventssøndag

Lidt gas bliver man opfordret til at give i Spentrup, hvor præst og lokalråd har taget initiativ til at anderledes fejring af første søndag i advent.

På bedste Philip Faber-maner skal der synges sammen alene. I hele Spentrup.

- Vi opfordrer folk i Spentrup til at gå ud i deres have søndag kl. 16.30 med et lys i et syltetøjsglas og synge "Dejlig er den himmel blå". Det er et forsøg på at få mennesker til at gøre noget sammen, når vi nu ikke må gøre, som vi plejer.

Gudstjenester online

Randers Søndre og Nordre provstier arrangerer advents- og julegudstjenester online.

Syv gudstjenester i den kommende tid kan man opleve derhjemme, hvor man kan streame fra følgende kirker:

1. søndag i advent kl. 10.30: Ommersyssels Kirkecenter, Gjerlev, ved sognepræst Lone Nyeng.

2. søndag i advent kl. 9.3=: Sct. Peders Kirke, Randers ved biskop Henrik Wigh-Poulsen.

3. søndag i advent kl. 10: Sct. Mortens Kirke, Randers ved sognepræst Thomas Larsen.

4. søndag i advent kl. 10: Enghøj Kirke, Randers, ved sognepræst Alice Pedersen.

Juleaftensdag kl. 14: Johanneskirken, Randers ved sognepræst Tania Dondes Christensen.

Juledag kl. 10: Sct. Clemens Kirke, Randers ved sognepræst Liselotte Skrejborg Hansen.

2. Juledag kl. 10: Kirstrup Kirke, Randers, ved sognepræst Susanne Hjørlund.

De kan ses på YouTube på dagen og resten af december på adressen: Folkekirkerne i Randers og omegn.

Omvendt oplever Ulvsgaard også, at behovet for fællesskab er større i dag end for et år siden.  Nogle gange skal man tænke skævt, andre gange praktisk. Sådan forholder det sig med præstens projekt julekort til sognet gamle mennesker på plejehjem.

- Det er konfirmanderne, der skriver julekort til vores beboere på plejehjem. Men de kan jo ikke bare blive sendt afsted af corona-hensyn. Så de skal lige en tur i fryseren, inden de kan afleveres, lyder det fra præsten i Blichers gamle præstegård i Spentrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Michael Aastrup forsvarer sig efter Dubai-tur med kæresten: - Rejsen var arbejdsmæssigt relevant

Sport

Forstærkning til Randers HK: Henter stregspiller hos ligarivaler

Randers

Falske bank- og NemID-folk svindlede ældre kvinder: - En person fra Kina har forsøgt at hæve 20.000 kroner

Annonce