Annonce
Østjylland

Sådan stiger prisen for daginstitutioner på grund af bedre normeringer

Bevægelsen hen mod bedre normeringer betyder også højere udgifter til børnepasning for kommunerne, som dermed samtidig kan hæve prisen hos forældrene. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Børn- og Ungerådmanden lover bedre normeringer og flere uddannede pædagoger i Aarhus som følge af prisstigning.

AARHUS: Det bliver dyrere at få passet sit barn i daginstitution i Aarhus Kommune fra 1. april 2021. Det skyldes øgede udgifter til flere voksne, hvorfor forældrene også skal betale en større andel.

På finansloven for 2021 blev det vedtaget, at de såkaldte minimumsnormeringer skulle indføres ét år hurtigere, så der maksimalt er tre børn per voksen i vuggestuer og seks børn per voksen i børnehaver fra og med 2024 i stedet for 2025.

Til at finansiere fremrykningen afsætter finansloven ekstra penge i for 2021. Men samtidig bør forældrebetalingen i Aarhus sættes op, så den fortsat er op til 25 procent af udgiften til en plads i dagtilbud.

Annonce

Det foreslår Børn- og Ungerådmand Thomas Medom (SF) til byrådet.

- Gode normeringer er vigtigere end lave takster, siger rådmanden i en pressemeddelelse, hvor han samtidig lover, at den øget forældrebetaling skal give bedre normeringer og flere uddannede pædagoger i Aarhus, så de århusianske børn i vuggestuer og børnehaver snart kan se frem til flere og mere uddannede voksne på stuerne.

"Mere tryg hverdag"

- Flere penge til de mindste og en hurtigere vej til minimumsnormeringer vil betyde, at flere århusianske børn får en tryg hverdag med mere ro på end i dag, siger Thomas Medom.

Både et flertal i Aarhus Byråd samt Aarhus Forældreorganisation bakker op om rådmandens forslag om øget forældrebetaling, der allerede fra i år bliver udmøntet i senere børnehavestart for kommunens vuggestuebørn samt et budgetløft til de århusianske dagtilbud, så de kan ansætte mere pædagogisk personale.

Parallelt med indfasningen af minimumsnormeringerne vil kommunen arbejde for at sikre flere uddannede medarbejdere til gavn for børnene.

- Det er en forudsætning for børnenes trivsel, læring og udvikling, at det pædagogiske personale i vores dagtilbud har fagligheden på plads, siger rådmanden.

Prisstigning daginstitutioner

For en fuldtidsplads vil stigningen i forældrebetalingen i 2021 betyde en stigning på:

122 kr. pr. måned for 0-3-årige til 3.811 kr.

55 kr. pr. måned for 3-5-årige til 1.954 kr.

Det svarer til en stigning på ca. 3 procent.

Rådmanden foreslår, at forældrebetalingen stiger fra 1. april – og dermed, at der ikke kræves øget betaling for de første tre måneder af 2021.

Indstillingen om øget forældrebetaling bliver efter planen behandlet på et byrådsmøde 10. marts 2021.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce