Annonce
Randers

Særudstilling i Randers: Originale henrettelsespæle vises for gang udenfor København

Kromanden Marius Fiil personificerede om nogen Hvidstengruppen. Her serverer han i slutningen af 1930’erne for frokostgæster på Hvidsten Kro sammen med sin kone Gudrun. Foto: Randers Stadsarkiv
Museum Østjylland bag særudstilling om modstandsfolkene fra Hvidstengruppen og deres dramatiske historie
Annonce

Randers: En midsommerdag i 1944 blev otte modstandsfolk fra Hvidstengruppen skudt og henrettet i Ryvangen nord for København. Det var en af besættelsestiden mest dramatiske og betydningsfulde hændelser.

Museum Østjylland markerer nu 75-årsdagen for begivenheden ved på dagen 29. juni kl. 10 at åbne særudstillingen "Modstand".

Udstillingen åbnes af skuespiller Bodil Jørgensen, der blandt andet er kendt for sin rolle som krokonen Gudrun Fiil i filmen Hvidsten Gruppen. Musiker og skuespiller Niels Skousen synger og spiller til åbningen sangen Ryvangen.

Henrettelsespælene i Ryvangen, hvor otte af Hvidstengruppens medlemmer blev henrettet. Pælene udstilles nu for første gang uden for København. Foto: Nationalmuseet København
Annonce

En gribende historie

Udstillingen er opdelt i to spor. Det ene spor fortæller historien om selve Hvidstengruppen, dens medlemmer og dens arbejde fra gruppen blev dannet i marts 1943 frem til den skæbnesvangre junidag i 1944.

- Det er en tankevækkende, gribende og tragisk historie med voldsomme konsekvenser for det lille samfund i Hvidsten og omegn, siger museumschef Jørgen Smidt-Jensen, som har overladt det meste af arbejdet med det faglige indhold i særudstillingen til historikeren Niels-Birger Danielsen.

Annonce

Originale henrettelsespæle

Til at sætte historien i perspektiv har Museum Østjylland helt ekstraordinært fået lov til at låne de originale henrettelsespæle fra Ryvangen. Pælene opbevares normalt på Frihedsmuseet i København.

Udstillingens andet spor koncentrerer sig om forbindelserne fra Hvidsten og Randers til resten af modstandsbevægelsen i Østjylland og Danmark.

Folkene fra Hvidsten var de første – og i en periode de eneste – til på dansk grund at modtage våben og ikke mindst professionelt plastisk sprængstof nedkastet fra britiske flyvemaskiner.

Fra Hvidsten blev våben og sprængstoffer bragt til skjulte lagre i Randers, der kom til at fungere som arsenal for store dele af den danske modstandsbevægelse. Med udgangspunkt i Hvidsten og Randers kan der derfor trækkes tråde til vigtige sabotagehandlinger over hele landet.

Udstillingen kan ses frem til og med søndag 27. oktober.

Sabotagen mod Auning Møbel- og Madrasfabrik 31. oktober 1943. Sprængstofattentatet blev udført af Randerssabotører under ledelse af Sven Johannesen, der senere også var med ved besættelsestidens største jernbanesabotage, sprængningen af Langåbroerne. Begge steder blev der anvendt sprængstof modtaget af Hvidstengruppen. Foto: Sønderhald Egnsarkiv
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Henrik Knudsen efter selvmord i Elvis-familie: I den verden er der kun en ting, der tæller. Succes

Annonce