Annonce
Navne

Særudstilling på FDF Museet åbnet

Fra åbningen ses her Jean Seeberg, Niels-Birger Danielsen og Børge Simonsen. Foto: Rikke Seeberg
Gribende mindeord fra den tidligere modstandsmand Børge Simonsen.
Annonce

Den særudstilling på FDF Museet om lokale FDFeres rolle i modstandsbevægelsen under den tyske besættelse 1940-45, som skulle være åbnet tidligere i år, men måtte udsættes på grund af de aktuelle restriktioner, blev officielt åbnet i går, lørdag. Det skete med velkomst ved lederen af museet, Jean Seeberg, og med en tale af forfatter, historiker og journalist Niels-Birger Danielsen, der selv er vokset op i Randers.

Helt uden manuskript øste Niels-Birger Danielsen af sin omfattende viden om besættelsestiden og modstandskampen og kunne specielt omtale fem af de i alt 11 FDFere, som betalte med deres liv, og hvis navne findes på en mindesten ved FDF-lejren Sletten, ikke langt fra Himmelbjerget.

Med dette og andre eksempler belyste Niels-Birger Danielsen den betydning, som spejdere og spejderbevægelsen havde for modstandsbevægelsen.

Annonce

Befrielsesbudskabet

En lakplade med det frihedsbudskab, som speaker Johs. G. Sørensen læste op den 4, maj 1945, blev derefter afspillet, og da der ikke må synges fællessang på grund af coronakrisen, blev "En lærke letted" også afspillet.

Åbningen fik en bevægende dimension, da stifteren af FDF Museet, Børge Simonsen, udtalte mindeord over de FDFere, der mistede livet under besættelsen.

Børge Simonsen udtalte sine mindeord under overskriften "Dåbens lys er tændt, når livet slukkes", og han tog udgangspunkt i datoerne 9. april 1940, 29. august 1943, 19. september 1944 og 5. maj 1945. Henholdsvis datoen for besættelsen, for tyskernes afvæbning af det danske militær, for pågribelsen af de danske politibetjente og befrielsen. I alle tilfælde var der FDFere med, understregede Børge Simonsen.

En repræsentant fra FDF Horsens 1. kreds, Mogens Rasmussen, der netop har udgivet bogen "Natuglerne" om FDFere, der tog kampen op mod tyske soldater, fortalte blandt andet om en træningslejr for FDFere på Venø, hvor der også deltog unge mennesker fra Randers.

Her blev op mod 300 FDFere blandt andet trænet i at udføre jernbanesabotage.

Særudstillingen på FDF Museet kan ses på museets åbningsdage i både oktober og november.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Nørreskoven: Defensiven viste vejen

Randers

Lokal politiker skal overvåge valget i USA: Malte Larsen er observatør i Missouri når amerikanerne stemmer 3. november

Sport For abonnenter

Ude af position og nyt ansvar i forsvaret: Degn vil bruge pragtkamp som afsæt til mere

Annonce