Annonce
Randers

Søjlerne, der kom langt omkring

Granitsøjlerne, der står til højre for den lille vej, der fører fra Udbyhøjvej ned i Tøjhushaven, er ikke lige sådan at finde, hvis ikke man lige ved, hvor de står. Men her midt i oasen af ro og fuglefløjt har mindesmærket nu stået i 146 år.

Granitsøjlerne, der står til højre for den lille vej, der fører fra Udbyhøjvej ned i Tøjhushaven, er ikke lige sådan at finde, hvis ikke man lige ved, hvor de står. Men her midt i oasen af ro og fuglefløjt har mindesmærket nu stået i 146 år.

Annonce

De to antikke søjler bærer begge fru Anne Krabbes initialer, FAK, hendes våbenskjold og årstallet 1589 med tilhørende romanske kapitæler (den øverste del af søjlen).

Anne Krabbe levede fra 1552 til 1618, var antikvitetssamler og blandt andet Christian den I's rejsealter på Nationalmuseet samt Ørsted Kirkes alterkalk har været i hendes eje.

Søjlerne er lavet af genbrugsmateriale fra det fjerde århundrede, antagelig fra et stenbrud i Ægypten. Kapitælerne er af hjemlig oprindelse og stammer fra 1100-tallet.

Flere mener, at der stor sandsynlighed for, at søjlerne stammer fra Essenbæk Kloster.

Klosteret, der lå tæt på Assentoft, blev grundlagt i 1140'erne af Stig Hvide, der faldt i slaget ved Gedebæk i 1151.

Klostrets sidste abbed var Jens Thomsen, som 1516 købte klosteret fri af kong Chr. II.

Under reformationen i 1536 inddroges klostret under kronen, og det firfløjede kompleks med kirken som sydfløj blev lagt under Dronningborg Len.

Bygningerne lå nord for Klostergårde på engen ved Gudenå. Hvornår de blev brudt ned, ved man ikke.

Der har været flere teorier fremme om søjlernes oprindelse.

Efter gammel overlevering skulle søjlerne stamme fra det nedbrudte Essenbæk Kloster, hvorfra Anne Krabbe skal have ført dem til herregården Stenalt. Der stod de i mere end 200 år ved indkørslen til herregården øst for Randers på den sydlige side af fjorden.

En anden teori går ud på, at søjlerne skulle stamme fra Vitskøl Kloster ved Løgstør, som ejedes af Anne Krabbes svigerfar, rigsråd Bjørn Andersen. Han døde 1583, altså seks år før dateringen på søjlerne.

Der er ikke fundet tegninger over Essenbæk eller Vitskøl Kloster, men søjlerne i Tøjhushaven minder meget om de søjler, der indgår i den franske klosterkirke Fontenay, som Vitskøl Kloster er bygget over.

I begyndelsen af forrige århundrede blev søjlerne af den daværende ejer af Stenalt skænket til Tøjhushaven, og i 1804 blev søjlerne ført på slæde over isen på Randers Fjord fra Stenalt i forbindelse med anlæggelse af Tøjhushaven som et lokalt, antikvarisk islæt. Dog tyder noget på, at søjlerne ikke kom op med det samme, men blev glemt, indtil arkitekt Frits Uldall fik samlet de mange løsdele og sat søjlerne op i haven i 1870. Hvorfra søjlerne stammede, og hvilken kirke de formentlig har stået i, havde ikke Uldalls interesse i begyndelsen, og egentlig ville han gerne have dem indsat i sin nye Essenbæk Kirke. Dette nedlagde det Kgl. oldnordiske Museum dog forbud imod, har arkivar Tina Knudsen Jensen fra Randers Lokalhistoriske Arkiv skrevet en artikel om.

Søjlerne blev fredet på stedet i 1800-tallet, og den 21. januar 1872 overtog Randers Byråd omsorgen for fredningen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Pia Olsen Dyhr brugte Randers som kulisse for klimabudskab: - Vi skal være beredte på fremtidens ekstreme vejr

112

Over en times kø på E45 torsdag morgen

Annonce