Annonce
Østjylland

Sømandshjem på havnen vil flytte for at redde livet

Formand Aage Christensen og bestyrer Paw Ankjær foran Seamens Club. Foto: Flemming Krogh
Den internationale Seamens Club på Aarhus Havn vil sælge til entreprenørfirma, der skal bygge nyt sømandshjem. De venter på afklaring om lokalplan.
Annonce

AARHUS: Det internationale århusianske sømandshjem, Seamens Club, vil gerne flytte og håber, at en plan om at lade et entreprenørfirma overtage det nuværende sømandshjem går i orden.

I øjeblikket venter projektet på en lokalplan for området.

Der har været forhandlinger mellem entreprenørfirmaet MT Højgaard og Seamens Club. En aftale er betinget af en lokalplan for området.

Planen er, at MT Højgaard overtager Seamens Clubs nuværende bygning i Polensgade 3. Som modydelse skal MT Højgaard bygge et nyt sømandshjem på en parkeringsplads, som ligger lige ved siden af det nuværende sømandshjem.

Det nye sømandshjem skal være på 1000 kvadratmeter. Heraf skal Seamens Club bruge 350 kvadratmeter. De resterende skal bruges til udlejning, for eksempel til kontorer, så Seamens Club ad den vej får indtægter til driften.

Det oplyser Aage Christensen, der er formand for Seamens Club.

Seamens Club

Seamens Club købte i 1995 bygningen i Sverigesgade 1-3 for penge, den havde fået af fonden International Transport Federation i London.

Da en kanal skulle gå i området, skulle huset rives ned og blev eksproprieret for cirka 7 millioner kroner. Seamens Club købte herefter ejendommen Polensgade 3 af Himmerlands Grovvareselskab og rykkede ind i 2016. A.P. Møller Fonden støttede med tre millioner kroner. Det er dette sted, Seamens Club nu vil forlade.

Seamens Club tager imod og hjælper søfolk, som lægger til med skibe i Aarhus Havn. Her kan de hygge sig, spille billard og andre spil og bruge deres computer.

Paw Ankjær er daglig leder, og han og hans assistenter kører også gæsterne ud til seværdigheder eller køber ind for dem. Gæster kan også købe kaffe, te, chokolade og lignende på stedet.

I Seamens Club arbejder syv frivillige.

Annonce

Tilskud fra havnen skåret ned

Seamans Club flyttede til den nuværende adresse på Polensgade 3 efter at være eksproprieret fra Sverigesgade, hvor klubben både havde lokaler til sømændene, der kommer til Aarhus Havn, og til udlejning til virksomheder. Ved flytningen i 2016 var der fem lejere, og indtægten fra dem var nok til at drive Seamens Club. Den har ellers ikke har indtægter, men skaber ophold og laver ydelser for de sømænd, som kommer med skibe til Aarhus Havn.

- Vi har forhandlet i to år, og aftalen med MT Højgaard er helt afhængig af en lokalplan for området, siger Aage Christensen.

- Som det er nu, tærer vi på vores egenkapital hver dag. Vi har ingen indtægter, og Aarhus Havn har skåret det årlige tilskud til Seamens Club ned fra 350.000 kroner til 150.000 kroner, tilføjer Aage Christensen, der håber på en snarlig løsning.

Hos MT Højgaard siger senior projektudviklingschef Mads Bue Mørk, at MT Højgaard har stor interesse i området, og der er dialog til mange sider, men så længe der ikke er en lokalplan, kan han ikke udtale sig nærmere om sagen.

Annonce

Venter på lokalplan

I lokalplanen bestemmes rammerne for, hvordan området kan bruges.

Aarhus Havns direktør Jakob Flyvbjerg Christensen oplyser, at lokalplanen for øjeblikket ligger hos kommunen og venter på behandling i byrådet.

Magistraten skal efter en tidsplan behandle sagen efter 19. oktober og byrådet 13. november.

Lokalplanen, som Aarhus Havn har bedt om, gælder for hele Mellemarmen, som området hedder. Formålet er at udlægge området til erhverv. Brugen skal være havnerelateret. Dog kan Aarhus Havn få mulighed for at bruge det til andre erhvervsformål, hvis den ikke kan udleje til havnerelaterede formål.

Området spiller en vigtig rolle som ”buffer” mellem erhvervshavnen og Aarhus midtby. Efter en nylig ændring af havneloven kan havnen udleje arealer eller bygninger til andet end snævert havnerelaterede formål, så længe de ikke er efterspurgt til havnerelaterede aktiviteter.

På denne p-plads håber Seamens Club at få en ny bygning. Foto: Flemming Krogh
Annonce

4000-5000 gæster om året

Ifølge ILOs (den internationale arbejdsorganisation) konvention skal en international havn yde assistance til sømænd, der kommer dertil.

- Vi har mellem 4000 og 5000 gæster om året. Efter at krydstogtskibene er kommet til, kommer mange fra personalet derfra på besøg hos os, når de er i byen, siger Paw Ankjær, der leder sømandshjemmet.

Han kører ud til skibene med nyheder og fornødenheder og henter sømændene til Seamens Club, så de kan klare praktiske ting og se nye omgivelser. De kan for eksempel købe kort til telefoner og computere, veksle penge, og de kan bede sømandshjemmet om at købe varer eller sende penge til for eksempel familie i Filippinerne, hvis de ikke selv kan nå det under opholdet.

De bliver også kørt til seværdigheder som Moesgaard Museum, og de får oplysninger om seværdigheder i byen og indkøbssteder, som de selv kan gå til.

De kan også spille billard og lignende på Seamens Club.

I minibyussen kører Paw Ankjær ud til skibene på havnen og leverer fornødenheder og tager sømændende med til klubben eller andre steder, de vil besøge. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Mundbind på i forretningerne: Ikke den store forandring, mener butiksejere

CORONAVIRUS

Live: Mundbind skal bæres i fitnesscentrene - men ikke under træning

Sport For abonnenter

Tilbagevendt Kragballe gik målamok i snæver sejr: Læs reaktionerne her

Annonce