Dyretransport: Det belaster branchen for dyretransport, at der vanker store bøder til chauffører og vognmænd, når der slipper et skadet dyr ombord på en lastbil. Sådan lyder det fra Lintrup Vognmandsforretning ved Rødding, der selv har flere sager hængende over hovedet. Her peger medejer Karina Hansen på tre konsekvenser.
1. Risikerer at lukke
Bøderne, som vognmænd og chauffører rammes af, når der slipper et skadet dyr med i transporten, er "urealistisk høje, mener medejer af Lintrup Vognmandsforretning Karina Hansen. Hun fortæller, at hendes virksomhed lige nu har bøder på 40.000 kroner og opefter hængende over hovedet, og det kan den ikke klare i længden, siger hun.
- Det risikerer at lukke vores butik.
2. Chauffører skræmmes væk
Ansvaret, som chaufførerne står med, gør det svært at rekruttere folk til dyretransporter, fortæller Karina Hansen.
I januar solgte Lintrup Vognmandsforretning 10 biler, og risikoen for bøder er en af årsagerne, fortæller hun.
- Vi har haft en del chauffører, der siger op, fordi de ikke vil stå med ansvaret for regler og bøder, siger hun.
3. Behov for grundig oplæring
For at undgå bøder føler Lintrup Vognmandsforretning sig nødsaget til ekstra grundig oplæring af sine chauffør, før de sendes på vejene på egen hånd. Dyrechauffører skal som udgangspunkt have et fem-dages kursus i at vurdere dyrene, men det er langt fra nok i forhold til de krav, der stilles, siger Karina Hansen.
- Vi ansætter som regel nogen, der har haft dyr mellem fingrene før. Men ellers er de med en uge eller 14 dage, så vi ved, at de er klædt på. Det er vi nødt til, siger hun.