Annonce
Østjylland

Søren Ryge genforener på toppen af Ejer Bavnehøj

Søndag 30. august bliver der på Ejer Bavnehøj foruden taler også uropførelse af et elektronisk musikstykke i anledning af 100-året for genforeningen med Sønderjylland. Pressefoto: Anders Boll
Der er lagt op til en festlig markering af 100-året for Sønderjyllands genforening med Danmark søndag 30. august, når Ejer Bavnehøj inviterer til fest.
Annonce

ØSTJYLLAND:  Søndag 30. august kl. 13-15 fejres 100-året for genforeningen på Ejer Bavnehøj. Hovedtaleren er Søren Ryge, der vil berette om sin opvækst i det sønderjyske. Desuden vil der være officiel indvielse af genforeningshymnen "Signal", der er komponeret særligt til lejligheden.

Frank W. Damgaard, som er 1. viceborgmester i Skanderborg Byråd, står for at åbne festlighederne, og det er ikke et tilfældigt valg:

- Hvis ikke det var for genforeningen i 1920, så havde jeg været tysker i dag, for jeg er opvokset på Als. Og jeg er slet ikke særlig god til tysk. Min sønderjyske baggrund fylder meget, og jeg bliver især mindet om det her ved 100-året. Det er smukt at tænke på, hvordan grænselægningen blev vedtaget på demokratisk og fredsommelig vis for 100 år siden.

Annonce

Søren Ryge om sin opvækst

Som hovedtaler får Danmarks højeste punkt besøg af tv-manden og forfatteren Søren Ryge Petersen.

- Jeg er vokset op i Gram i Sønderjylland, som ægte sønderjyde ved jeg rigtig meget om dansk og tysk genforening. Jeg glæder mig derfor både til at være med til at fejre genforeningen på Ejer Bavnehøj og til at fortælle om min opvækst i Sønderjylland og relation til landsdelen, fortæller Søren Ryge Petersen.

Søren Ryge Petersen er hovedtaler ved genforeningsfesten på Ejer Bavnehøj. Pressefoto

Søren Ryge Petersen annoncerede for nyligt, at han stopper med at lave tv. Lige nu skriver han på bogen ”Søren Ryge fortæller – hjemmefra, udefra, på farten, på landet.” Bogen er lige på trapperne, og den indeholder blandt andet en god historie om netop Ejer Bjerge – en historie, som Søren Ryge har lovet at dele med gæsterne til genforeningsfesten.

- Det er helt perfekt, at Søren Ryge kommer forbi til vores genforeningsfest. Han har netop fortalt, at han har lavet sit sidste haveprogram på DR, men hans virke som foredragsholder kan vi heldigvis stadig nyde godt af, fortæller Viggo Rasmussen, formand for Ejer Bavnehøjs Venner.

Diskussionen om Danmarks højeste punkt har i øvrigt bølget frem og tilbage gennem årene. Men Ejer Bavnehøj regnes nu sammen med Møllehøj i nærheden som én og samme top og dermed Danmarks højeste punkt på 170,86 meter over havet mod Yding Skovhøj på 170,77 meter.

Annonce

Fællessang om genforeningen

Siden Genforeningsdagen den 15. juni har man kunnet høre en testudgave af det elektroniske lydværk "Signal" på Ejer Bavnehøj, og netop lyd og musik er en af hjørnestenene i fejringen af genforeningen.

Derfor vil organist og korleder Niels Jørgen Tranberg spille for på klaver til fællessang med sange, der har tilknytning til genforeningen. Det sker sammen med Sara Germansen Tranberg, som til dagligt er kirkesanger i Yding og Østbirk kirker.

Festlighederne på toppen slutter af med en uropførelse af "Signal". Lydværket er komponeret af den amerikanskfødte Wayne Siegel, så den udnytter tårnets fantastiske akustik.

Provst Jacob Køhn Andersen er konferencier på dagen og binder arrangementet og sangene sammen.

Interesserede bedes af hensyn til corona-restriktionerne tilmelde sig på forhånd (se faktaboks).

Genforening på Ejer Bavnehøj

Tid: Søndag den 30. august kl. 13-15

Sted: Ejer Bavnehøj, Ejer Bavnehøjvej 4, 8660 Skanderborg

Tilmelding: Tilmelding på: ejerbavnehoj.nemtilmeld.dk – på den måde kan vi lettest overholde de gældende corona-restriktioner

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Derfor gik bestyrelsen på dramatisk møde: - Jeg har aldrig oplevet noget lignende - folk råbte og skreg

Randers FC For abonnenter

Den endelige dom falder torsdag: - Nervøsiteten er væsentlig mindre end i tirsdags

Randers FC

Anden testrunde i Randers FC efter coronaramt cheftræner: Lettelse på Viborgvej

Annonce