Annonce
Randers

Søren 'sov' i bilen: Over 20 bilister var fanget natten over i Gassum - lokale bød ind med traktorer, kaffe og morgenmad

De første mange timer, hvor Søren Broch Laursen var fanget i onsdagens snestorm så udsigten sådan ud. Først da private traktorer ankom til stedet, kom der skred i sagerne, og bilisterne kunne komme lidt tættere på civilisationen. Privatfoto
Onsdagens snestorm ramte Gassum hårdt. 15-20 centimeters sne, voldsom fygning og lastbiluheld betød, at en hel del bilister både nord og sydfra aldrig nåede længere. Nogle af dem blev lukket ind i fremmede hjem og fik overnatning der. Andre brugte natten i bilen, men også her trådte lokale til med omsorg og forplejning. Også den lokale købmand kom de nye beboere af parkeringspladsen til hjælp.

Gassum: Store mængder sne, fygning og blæst samt skift mellem tøvejr og frostvejr gav onsdag store problemer i Jylland - særligt fra Randers og nordpå.

På et tidspunkt i eftermiddagens løb gav det sig aftryk i frarådet unødvendig udkørsel. I Nordjylland blev det skærpet til al udkørsel i aftenens løb. Men hvad er unødvendig udkørsel?

Det er et godt spørgsmål.

Annonce

Da Søren Broch Laursen ved halv fem tiden onsdag eftermiddag kørte fra jobbet i Mariager for at nå hjem til Randers, vurderede han, at det var nødvendig udkørsel. En beslutning han adskillige timer senere fik lige lovlig god tid til at genoverveje.

For turen, som normalt tager under en time, udviklede sig temmelig anderledes.

Da han nåede til Gassum på landevejen mellem Mariager og Randers, sad han fast. For en fastkørt lastbil blokerede vejen.

- Området fyger lynhurtigt til med sne, forklarer han om strækningen nord for landsbyen.

Dagens helte

Det var svært at gennemskue, om der var hjælp på vej fra kommune eller anden side, men ellers tog Søren Broch Laursen og de andre bilister, som hobede sig op på vejen det temmelig roligt.

- Vi var mest bekymrede for, om der sad nogle børn eller ældre mennesker i bilerne, som var pressede af situationen. Men det var der heldigvis ikke, fortæller han.

Redningsmændene viste sig i første omgang at være lokale landmænd, som havde fundet traktoren frem og banede vej indtil Gassums købmandsbutik for de uheldige strandede. Bilister med sommerdæk var helt hjælpeløse uden traktor.

Omkring klokken 23, mere end seks timer efter han havde forladt sin arbejdsplads, kunne Søren Broch Laursen parkere sin bil udenfor Min Købmand i Gassum.

Mellem 20 og 25 bilister måtte natten mellem onsdag og torsdag overnatte i Gassum på grund af trafikforholdene med sne, fygning og skiftevis tø- og frostvejr. Enkelte af bilisterne fik overnatning i private hjem, mens andre måtte klare sig med bilerne. Her sørgede lokale borgere dog for lidt mad og drikke. Privatfoto

Købmanden her, Dan Christensen, kom forbi og sørgede ligesom andre Gassumborger for lidt at ernære sig ved til de strandede. Enkelte af bilisterne fik også et hjem at sove i for natten. Kirken holdt sine toiletter åbne.

- Bilerne blev slæbt hertil både fra syd- og nordsiden af Gassum, fortæller købmanden, som vurderer, at der var omkring 20-25 ekstra biler på parkeringspladsen.

Annonce

40 minutters nattesøvn

Søren Broch Laursen endte med at bruge hele natten i bilen. Ind imellem var han oppe for at strække benene og høre, om nogen vidste nærmere om situationen. Men der var ikke meget information at finde.

De var i overraskende godt humør, selvom de havde siddet 12 til 16 timer i deres bil.

Dan Kristensen, morgenmadsserverende købmand fra Gassum

Meget søvn blev det ikke til.

- Jeg tror, at der på et tidspunkt var gået 40 minutter eller sådan, da jeg kiggede på uret. Sådan en bil er jo ikke super god at sove i, konstaterer han med et lille grin i stemmen, da Amtsvisen fanger ham torsdag formiddag.

Dan Kristensen fra Min Købmand i Gassum var morgenen derpå temmelig imponeret over de mange overnattende bilisters gode humør, da han inviterede på morgenmad i butikken efter en lang nat. Privatfoto

Da Dan Kristensen, som bare bor 100 meter fra sin butik og derfor ikke havde problemer med at nå frem, åbnede Min Købmand torsdag morgen, inviterede han de uheldige bilister ind på morgenbrød.

- De var i overraskende godt humør, selvom de havde siddet 12 til 16 timer i deres bil, fortæller købmanden, som midt på formiddagen stadig manglede både mælk og brød i butikken.

- Jeg tænker ikke det hjælper at ringe til dem. Heldigvis lykkedes det min bager at komme frem, så vi har noget brød i butikken alligevel, forklarer han.

Annonce

Et spor farbart

Hen omkring klokken 9.00 begyndte de første biler at vove sig afsted. Rygtet gik, at den tredje udkørsel fra Gassum, den vej, som går mod vest, til en vis grad var farbar, og at man kunne nå motorvejen derfra.

En af dem var Søren Broch Laursen, som forlod sin ubekvemme natteparkering omkring klokken 9.15.

- Jeg havde hørt, at der var et spor farbart mod Asferg, forklarer han.

Det viste sig at holde stik, men ikke mere end, at hver gang han mødte en bil, måtte bilisterne finde ud af, hvordan de kom forbi hinanden uden at sidde fast igen.

Man har jo gjort sig en erfaring. Hvis der en anden gang var optræk til, at man ikke måtte køre ud, ville jeg nok overveje det en ekstra gang. Jeg har mange gange i løbet af natten ønsket mig, at jeg var blevet på arbejdet og overnattet.

Søren Broch Laursen

Klokken 10 torsdag formiddag nåede Søren Broch Laursen helt hjem igen. 17 en halv time efter afgang fra arbejdspladsen.

- Man har jo gjort sig en erfaring. Hvis der en anden gang var optræk til, at man ikke måtte køre ud, ville jeg nok overveje det en ekstra gang. Jeg har mange gange i løbet af natten ønsket mig, at jeg var blevet på arbejdet og overnattet, siger han med både smil og en anelse fortrydelse i stemmen, før han tage sig en time på øjet og begynder arbejdsdagen.

Det blev hjemmekontoret torsdag.


Annonce
Randers For abonnenter

Forrygende travlt trods corona: Ny-ombygget restaurant i Randers har masser at lave

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

For 100 år siden vogtede det Niels Ebbesen - nu er det forvist til at ruste i en park: Læsertip om udsigtspunkt afslører mystisk skæbne

Randers For abonnenter

Endnu en myndighed kritiserer specialtilbud: Rod i instrukser, journaler og medicinhåndtering er til fare for patienternes sikkerhed

Randers

Nu kan du snart stå i kø i tørvejr, når du testes - uanset hvordan vejret i øvrigt er

Randers FC For abonnenter

Uvisheden om Randers FC-trænerens fremtid kan ikke blive hængende i luften: Det er tid til afklaring

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Randers For abonnenter

De kan ikke gå - men de kan løbe: Sanne troede ikke, det var en sport for hende, men på under et år kom hun på landsholdet

Alarm 112

27-årig mands mulige mål afsløret i retten: Idrætsskole i landsby syd for Hobro var en af hans 'fantasier'

Sport

Flyvespark sendte Yasmins eventyr til tælling, men Randers-talentet vader i succes, slås på lige fod med drengene og har opfyldt sin store drøm

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Randers

Mandagshøjvande kom i vejen for Pers bådprojekt: Nu håber han, at utæt port bliver lappet, før det for alvor bliver vildt

Randers For abonnenter

De er ikke i gang med at rive det ned - tværtimod: Helt nyt liv på vej i det tidligere Provinsforlaget på Århusvej

Randers

Alvorlige anklager, falske profiler og hundredvis af mails: Svend Brinkmann åbner op om flere års forfølgelse

Annonce