Annonce
Randers

Søvndal: Offentlig smalkost i ti år

Den offentlige sektor kommer ikke til at fylde mere, og selv en ny højkonjunktur vil ikke få regeringen til at øge forbruget samlet set, lyder det fra SFs formand.

Den offentlige sektor kommer ikke til at fylde mere - heller ikke når den økonomiske krise er overstået. I stedet skal de ekstra penge blive i statskassen som polstring til nye dårlige tider. Det fastslår SF-formand Villy Søvndal i en kontroversiel udmelding før næste uges landsmøde i SF, skriver Berlingske søndag.

- Samlet set har vi ikke råd til at øge den offentlige sektor, selv om krisen driver over. Vi står i en situation, hvor der er underskud, så langt øjet rækker, og vi står over for nye demografiske udfordringer med stadig flere ældre. Man skal stramme op i de gode tider. Derfor skal folk ikke tro, at der bliver råd til en hel masse efter krisen, siger Villy Søvndal til Berlingske, der dermed udfordrer sit eget SF-bagland, som stadig håber på at SF i regering lever op til egne velfærdsløfter om for eksempel gratis tandlægetjek til folk med lavindkomster eller gratis bærbar PC til alle elever fra tredje klasse. Ifølge medlem af SFs landsledelse Poul Overlund-Sørensen harmonerer partiformandens udmelding ikke med virkeligheden.

- Når Villy selv anerkender, at det offentlige skal løse flere opgaver, fordi der bliver flere ældre, så er det ikke særlig gennemarbejdet, at han på forhånd konkluderer, at den offentlige sektor ikke må fylde mere, siger han.

Annonce

Men økonomisk overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen kalder det gode økonomiske toner fra Søvndal, som ført ud i livet vil bidrage til en holdbar dansk økonomi:

- Forudsætningen for, at de offentlige finanser hænger sammen, er, at det offentlige forbrugs andel af bruttonationalproduktet ikke vokser ukontrollabelt, som det var tilfældet de sidste 10-15 år op til den økonomiske krise.

Også politisk ordfører Ellen Trane Nørby (V) roser SF-formanden:

- Velkommen til virkeligheden, Villy! Jeg kan kun hilse det velkommen, at han nu forholder sig til de udfordringer, vores samfund står over for. Det kan bare godt undre, at vi skulle forbi et valg, før det skete.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Annonce