x
Annonce
Danmark

S-borgmestre mister millioner på imødekommelse fra regering

Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Odense og Ishøjs borgmestre er ærgerlige over, at regeringen vil imødekomme udlændingekrav fra Venstre.

Regeringen kom fredag med imødekommelse, der vil kunne mærkes rundt om i landet hos socialdemokratiske borgmestre, der har mange udlændinge i deres kommune.

Annonce

Venstres krav om en færre penge til kommuner med mange udlændinge ser ud til at blive imødekommet, efter at det største oppositionsparti oplevede et tillidsbrud efter en angrebsmail fra Socialdemokratiet.

Forløbet og imødekommelsen vil koste kommuner som Ishøj og Odense millioner af kroner.

- Det er en dårlig idé, det er helt sikkert. Det vil gå ud over integrationsindsatsen, det er ganske enkelt, siger borgmester Ole Bjørstorp (S) fra Ishøj.

Finansminister Nicolai Wammen (S) sagde fredag, at han vil imødekomme et af Venstres hovedkrav. For en uge siden var han ellers skeptisk over for netop det krav.

Men søndag blev der offentliggjort en socialdemokratisk mail, der koordinerede et "angreb" på Venstre, mens partierne forhandler om en udligning mellem kommunerne.

Venstre afbrød forhandlingerne og krævede sine krav indfriet for at sætte sig ved forhandlingsbordet igen.

Statsminister Mette Frederiksen (S) beklagede tirsdag mailen. Og et af hovedkravene om udlændinge blev indfriet fredag af finansministeren.

- Hvis der ikke gives en anden kompensation, så er det skidt, det er klart. Så er det 30 millioner kroner, vi mister, men jeg ved ikke, hvad regnestykket ender med, siger Ole Bjørstorp.

Det endelige snit er ikke lagt i forhandlingerne, men regeringen er klar til at imødekomme Venstre, som vil vende tilbage til forhandlingsbordet.

Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) er meget ærgerlig over imødekommelsen fra sin partifælle.

- Det vil være en rigtig dårlig idé, hvis man gerne vil styrke velfærden og give bedre mulighed for at fremme integrationen, siger han og understreger, at regeringen ikke har flertal alene.

En mindre udligning til kommuner med mange udlændinge vil især ramme S-kommuner på den københavnske Vestegn samt landets største S-kommuner.

- Jeg håber, at de sikrer en social balance, så man fører ressourcerne derhen, hvor opgaven er. Venstres forslag og imødekommelsen af det er et skridt den anden vej for Odense, det er jeg brandærgerlig over, siger Peter Rahbæk Juel.

Han mener, at Odense har mange af den type indvandrer, der er omkostningstunge. Derfor opfordrer han til, at regeringen også skeler til, hvilken type udlændinge kommunerne har udgifter til.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

Debat: Coronakrisen skal ikke gøre os naive

Vi kender melodien: Når det går godt ender pengene i lommerne på private, når det går skidt ender regningen hos samfundet. Smart, og måske netop lidt for smart, for der er stor forskel på brancher og virksomheder. Mens vi bekymrer os om sårbare virksomheder og risikoen for mistede arbejdspladser, vil Danske Bank sende 7,3 milliarder kroner ned i baglommen på aktionærerne. Nu har de vist lagt en smartere spinstrategi. Beslutningen er udskudt, men vi er hverken idioter eller naive. De mange penge i Danske Bank, Nordea og andre virksomheder med tårnhøje profitter finder snildt vej til aktionærerne på et andet tidspunkt. Hvad med lidt ægte samfundssind, hvor erhvervslivet i stedet hjælper hinanden? Sæt aktieudbytter, gyldne håndtryk og monsterlønninger til direktionsgangen på coronapause. Hvad med de 342,5 milliarder, efter skat, som danske virksomheder havde i overskud, alene i 2017. Fra 2014 til 2018 steg virksomhedernes egenkapital med 38 procent, fra 2.100 milliarder til 2.900 milliarder. Vis samfundssind, og opret en fond, som skal hjælpe virksomheder i nød. Hvis det er for svært, så giv pengene til staten. Dansk Industri, Dansk Erhverv og de borgerlige med Venstre-liberalisterne i spidsen ønsker nu et stærkt engagement fra samfundet i virksomhederne. Milliarder af skattekroner spændes ud som sikkerhedsnet for virksomheder i alle størrelser. Det er godt og helt nødvendigt. Hvis mennesker er ved at drukne, skal man kaste redningskranse ud og ikke stå handlingslammet tilbage med tanker om prisen på redningsaktionen. Men på et tidspunkt skal regningen betales. Vi er i samme båd, bliver der sagt, men de stærkeste økonomiske overarme, skal ro mest. Arbejdsgiverne og de borgerlige plejer at råbe op om, at det ”dyre” velfærdssamfund er et blybælte om livet på virksomhederne. Coronakrisen afslører at, de nu samstemmende forlanger flere og flere korkbælter udleveret for at holde sig flydende. Vi skal betale vores skat med glæde, og virksomhederne skal begejstret bidrage med selskabsskat. Aftale?

Region

69 coronapatienter er nu indlagt på midtjyske sygehuse - 24 på intensivafsnit

Annonce