Annonce
Østjylland

S splittet om besøgscenter på Kalø

Det kommende velkomstcenter ved parkeringspladsen nær Kalø Slotsruin er formet som en blød bakke. Det skal graves tre meter ned i jorden. Visualisering: Arkitema Architec

Byrådskandidat undsiger borgmesterkandidat i sag om besøgscenter. Syddjurs klar med fem millioner til veje og p-pladser i forbindelse med projektet

KALØ: Planen om et besøgscenter på Kalø splitter flere partier i Syddjurs få uger før byrådsvalget.

Forleden var det de radikale byrådskandidater Jan Kjær Madsen og Carsten Bech, der kom med vidt forskellige holdninger til projektet. Spidskandidat Jan Kjær Madsen er varm fortaler for et besøgscenter, mens tidligere spidskandidat Carsten Bech er arg modstander.

I Socialdemokratiet er der heller ikke fælles fodslaw. Borgmesterkandidat Ole Bollesen sagde forleden til avisen, at han er tilhænger af et besøgscenter nær Kalø Slotsruin. Byrådskandidat Kirsten Frederiksen (S) er uenig.

- Jeg synes, det er et flot projekt, men det er den helt forkerte placering, siger hun.

Jeg håber, at vi har så højt til loftet i Socialdemokratiet, at vi har lov til at have vores egen mening. Jeg har min helt klare holdning, og jeg er ikke lige sådan at rokke.

[i]Kirsten Frederiksen (S), byrådskandidat, Syddjurs[/i]

FAKTA: Besøgscenter på Kalø

Bestyrelsen for Nationalpark Mols Bjerge vil bygge et besøgscenter ved Kalø Slotsruins parkeringsplads. Projektet betyder, at Kalø Slotskro jævnes med jorden. Både nedrivningen af slotskroen og placeringen nær vandkanten i naturskønne omgivelser har udløst massive protester de seneste år.I efteråret 2016 afviklede nationalparken en arkitektkonkurrence vedrørende udformningen af det nye center. Vinderprojektet fra arkitektfirmaet Arkitema skal bruges til at søge om penge hos blandt andet fonde.

Det nye center, som koster om mod 45 millioner kroner, vil tidligst blive bygget i 2020.

Inden byggeriet kan begynde, skal politikerne vedtage en lokalplan for området.

Byrådskandidat Kirsten Frederiksen (S) er uenig med sin borgmesterkandidat, Ole Bollesen, om udsigten til et besøgscenter nær Kalø Slotsruin. Foto: Socialdemokratiet i Syddjurs

S-kandidat lader sig ikke rokke

Kirsten Frederiksen mener, at hvis der absolut skal bygges et besøgscenter, så bør det placeres et mere centralt sted i Nationalpark Mols Bjerge.

Det center, som nationalparkens bestyrelse sidste år valgte som sit foretrukne, koster op mod 45 millioner kroner. Det skal graves delvist ned i jorden bag den nuværende Kalø Slotskro, som også må lade livet.

- Fri os for hullet i jorden, bevar Kalø Slotskro og byg i stedet besøgscentret på toppen af Mols Bjerge, siger Kirsten Frederiksen. Hun lader sig ikke påvirke af, at hendes borgmesterkandidat har en helt anden holdning til projektet.

- Jeg håber, at vi har så højt til loftet i Socialdemokratiet, at vi har lov til at have vores egen mening. Jeg har min helt klare holdning, og jeg er ikke lige sådan at rokke, siger hun.

Ole Bollesen sagde forleden til avisen, at Syddjurs Kommune har 'uendelig lidt' med projektet at gøre, da det er Nationalpark Mols Bjerge, som skal betale og bygge centret.

- Jamen, det passer jo ikke, siger Kirsten Frederiksen og uddyber:

- Kommunen skal lave ny lokalplan. Og hvad med vejnettet i området. Det kommer kommunen da også til at betale. Jeg frygter, at der lander en stor regning hos skatteborgerne.

Annonce

Kommune klar med millioner

Da politikerne forleden vedtog Syddjurs Kommunes budget for næste år, nikkede de samtidig ja til at bruge fem millioner kroner på vejanlæg og parkeringspladser ved et nyt besøgscenter. Pengene er først afsat i 2020.

- Det er et signal om, at kommunen bakker op og er klar til at hjælpe, siger borgmester Claus Wistoft (V).

Han ønsker ikke at forholde sig til, om Syddjurs Kommune kan komme til at betale mere end de fem millioner til projektet.

- Det kan jeg ikke svare på, siger han.

Claus Wistoft minder om, at kommunen er myndighed i sagen, og det er nationalparken, der skal finde pengene til besøgscentret og stå for byggeriet.

- Jeg ser et besøgscenter som et enormt aktiv for både nationalparken og hele området. Det kan blive helt fantastisk, siger han.

Claus Wistoft ser det som naturligt, at et besøgscenter vækker kritik og modstand. Den reaktion ses tit ved store og anderledes projekter.

- Alle vil gerne udvikling, men ikke forandring, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Pres på testcentrene: Går efter at holde køen på maksimalt en halv time og der er flere podere på vej

Randers

Randers-kampagne rammer tidsånden: Flyt på landet og få plads og rum til dine drømme

Randers FC For abonnenter

Fra midtbanekriger til målmager: Derfor er skrinlagt Vito-eksperiment forvandlet til en succes

Randers FC

Randers FC uden profil mod AGF - avisens bud på startopstillingen

Annonce