Annonce
Randers

S/Y BIA sejler med veteraner: - På vandet har vi ro og et fristed

Som man kan se på billedet, så hygger veteraner sig ombord på sejlbåden S/Y BIA. Båden sejler med veteraner, og her er der respekt, anerkendelse og ro i massevis. Her ses tre bestyrelsesmedlemmer i S/Y BIA's Venner - fra venstre H. C. Mortensen, Michael Bang Simonsen og Sonnich Nielsen.  Foto: Anne Myrup Frost
Kaptajn og bådejer, Michael Bang Simonsen, er selv PSTD-ramt efter udsendelse og sejler nu med veteraner, både de skadede og de raske. Ombord er der fred, ro, en snak med ligesindede og helt faste rutiner, og alt det er med til at give "livsmestring" for folk, der har været udsendt.

Randers: Der er frisklavet kaffe på kanden, som hældes op i krus med S/Y BIAs logo, splitflaget med stjernen er på plads agter og snakken går lystigt mellem de tre mænd ombord. De er alle veteraner, og sidder i bestyrelsen for foreningen S/Y BIA's Venner.

S/Y BIA står for Sail Yacht Brothers In Arms og foreningen er blevet til på initiativ af Michael Bang Simonsen, der selv lider af PTSD, og er efter udsendelse blevet førtidspensionist i en alder af 41 år.

Da han for et par år siden fik sin erstatning udbetalt, købte han for en del af pengene, S/Y BIA, der er en sejlbåd af typen Bavaria 42 C. Når han er her, får han ro i sindet, omgivet af vand og rutiner. Det gør bare noget godt for sjælen. I foreningen kalder de det for "den blå hylde". Det er her man lægger de ting op, der i hverdagen giver problemer i kølvandet på udsendelserne.

Annonce

Michael Bang Simonsen forklarer, at han har det svært med barnegråd. Det vækker for mange grimme minder. Og det udløses, hvis han pludselig hører barnegråd.

- Så går jeg, selv om jeg måske lige er kommet i Netto for at handle. Og det har hos mig udløst mangel på energi, jeg bliver så træt. Men når jeg sejler, kan jeg godt være på. Her rører det mig ikke på samme måde, siger han.

Veteran, uden krig, tak

S/Y BIAs Venner henvender sig til alle udsendte, det være sig soldater, sygeplejere, læger, præster, politifolk med flere, der har været udsendt i Danmarks tjeneste.

Der skelnes ikke. Er man veteran, er man veteran.

- Og det behøver ikke blive krydret med krig, som i krigsveteran, siger Sonnich Nielsen, der efter 39 år i militæret, ved nogle ting om livet i trøjen. Han har ikke været psykisk udfordret af sine oplevelser og har i øvrigt også fået overbevist Michael Bang Simonsen om, at bådturene ikke kun skulle være for skadede veteraner.

- Det var ellers dét, jeg havde forestillet mig, da jeg fik ideen til denne til forening. Båden giver mig  ro, og det, syntes jeg, andre skadede veteraner burde opleve, men Sonnich fik mig på andre tanker. For hvad nu hvis en ud af seks skadede veteraner bryder sammen, når vi er på tur? Det ville ikke være så heldigt, siger Michael Bang Simonsen.

Derfor er foreningen for alle veteraner.

Annonce

Tjener intet på det

Michael Bang Simonsen stiller sin båd til rådighed uden at tjene en krone på det, og skal for eksempel på sommertogt fra søndag og fire uger frem med to gaster. Her går turen til Egå, hvor der mandag aften er åbent hus-arrangement, så der bliver gjort opmærksom på, at veteraner fra hele landet, ja, sågar også fra udlandet, er velkomne ombord, hvis de trænger til et fristed for en stund.

Efter Egå går sejlturen til Horsens, Fredericia, Sønderborg, Svendborg, Vordingborg og er der gaster nok til det, slås der en smut omkring Rønne og Christiansø, inden turen går til København, Lynetten, Anholt og Randers.


Mange af os får ar på sjælen ved udsendelser. Men det betyder ikke, at vi er svage mennesker.

H. C. Mortensen, veteran og politiassistent


Man behøver ikke være sejltrænet, det lærer man ombord, og de to andre til stede i dag fra bestyrelsen, altså ud over altså skipper, nemlig Sonnich Nielsen og H. C. Mortensen, er da også de rene landkrabber, men glæder sig som små børn til at komme med ud at sejle.

Annonce

Ar på sjælen

H. C. Mortensen er ansat ved politiet og har været udsendt som leder af en afdeling, Missing Persons, der skulle finde forsvundne personer i Kosovo. Han har været med til at grave 400 lig op og få dem identificeret og få informeret de pårørende. Han vendte hjem med ar på sjælen, men som han siger:

- Mange af os får ar på sjælen ved udsendelser. Men det betyder ikke, at vi er svage mennesker, siger han.

Sonnich Nielsen, bryder ind.

- Nej, snarere tvært imod, siger han.

H. C. Mortensen fortæller, at han ingen havde at tale med, da han vendte hjem i 2004:

- Politiet var ikke gearet til at hjælpe. Jeg kunne bare finde nogle, der kunne tale med mig om det, og så i øvrigt selv betale, lød meldingen. Og ens omgangskreds gad ikke høre om alt det "død og ødelæggelse", så man stod lidt alene med det, siger H. C. Mortensen, der løb på kaptajnen på veterancafeen og fik en invitation til at besøge båden.

De er enige om, at S/Y BIAs Venner er så meget andet end sygdom og trælse minder.

- Vi har et sted her, hvor vi kan tale med hinanden om det, der plager os. Hvor vi bekræfter hinanden i, at vi gjorde, hvad vi kunne. Men jeg synes også, at vi er gode til at skifte emne, når vi har talt nok om det. Det kommer helt af sig selv, siger H. C. Mortensen.

Annonce

Livsmestring

Tonen ombord er hyggelig, og der fortælles gode soldaterhistorier. Især Sonnich Nielsen er god til det. Der er store grin og højt humør, og man fornemmer et stærkt sammenhold. Det er også det, Michael Bang Simonsen gerne vil med foreningen. Her skal der være anerkendelse og respekt med ombord.

Coronakrisen satte foreningens tilblivelse lidt på pause, men bestyrelsen på syv m/k konstituerer sig snart, og når sommertogtet er ovre, vil Michael Bang Simonsen gøre alvor af at tage imod veteraner hver eneste onsdag eftermiddag på S/Y BIA's faste plads ved Randers Sejlklub og til båden skal i vinterhi.

- Så er der kaffe på kanden og tid til en snak, hvis en veteran skulle have lyst til at lægge vejen forbi, lyder det fra skipperen, der ud over sommertogtet, har dagssejladser, weekend- og forlængede weekendture, små som store togter og arbejdsdage og efterspørgsel til praktisk hjælp på programmet.

- Og så er det hele med til at danne et fedt ord. Nemlig livsmestring, det er vel egentlig det, det hele handler om, siger Sonnich Nielsen.

Skipper Michael Bang Simonsen købte sejlbåden, en Bavaria 42 C, for en del af sin erstatning, efter han blev førtidspensionist som 41-årig. Nu stiller han den til rådighed for veteraner, der har behov for et pusterum. Foto: Anne Myrup Frost
Sejlbåden S/Y BIA sejler med veteraner, og ejeren af båden, Michael Bang Simonsen, tjener ikke en krone på at lave udflugterne. Men meningen er, når foreningen S/Y BIAs Venner for alvor kommer op at køre, at bådturene skal holdes udgiftsneutrale. Foto: Anne Myrup Frost
At være ombord, omgivet af vand og en masse rutiner, giver ro i sjælen. Og samtidig at være sammen med ligesindede, gør bare meget for veteranerne, lyder det fra bestyrelsen, som endnu ikke er konstitueret. Foto: Anne Myrup Frost
Specialdesignet bord i båden, med eget logo lavet af Bo Bay Jensen. Foto: Anne Myrup Frost
Kaptajn Michael Bang Simonsen samler på skjold fra veteraner, som venligst udlånes til sejlskibet. Foto: Anne Myrup Frost
Der er en vindmølle ombord på skibet. Foto: Anne Myrup Frost
Søndag starter sommertogtet for S/Y BIA med tre veteraner ombord, og der skiftes undervejs ud i besætningen på de fire uger turen tager. Ruten hedder Egå, Horsens, Fredericia, Sønderborg, Svendborg, Vordingborg og er der gaster nok til det rundes Rønne og Christiansø også, inden turen går til København, Lynetten, Anholt og Randers. Foto: Anne Myrup Frost
S/Y BIA, der står for Brothers In Arms, har sit eget logo. Logo: Bo Bay Jensen
Annonce
Randers For abonnenter

Populært at bygge i Randers: Se her hvor der lige nu er grunde til salg

Danmark

Mandagens coronatal: 785 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Flere studieboliger på vej: RandersBolig vil gerne bygge kollegium med 107 lejligheder

Sport For abonnenter

Ferieramt Kristrup-mandskab skal følge op på flot forår: - Målet er at blive blandt de fem øverste hold i puljen

Randers

19-årig buspassager befølt af mand med dårlig ånde: Fortsatte på trods af gentagne bønner

Randers

15 radikale er klar til kamp om pladserne i byrådet

Randers For abonnenter

Et prinsesseslot a la Pippi Langstrømpes vildeste drøm: Højriis er et lille eventyr i sig selv

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Læserbrev

Kaffe, kål, radiser og peberrod burde forbydes

Randers

Vacciner nærmer sig sidste stikkedato: Nu åbner man op for drop-in vaccination for at forhindre spild

Danmark

Minna kunne ikke blive præst på grund af sin seksualitet: - Det var mit højeste ønske

Sport For abonnenter

Nyt trænerteam og farvel til profiler: Purungt Randers Freja-hold forventer svingninger

Randers For abonnenter

Bor i fredet hus fra 1643: - Det er en fredelig oase midt i et minefelt

Kultur

Familieforøgelse i Kattegatcentret: Charmerende sælunge kom til verden i ly af natten

Annonce