Annonce
Randers

Sagen fra Nørrevangsskolen får konsekvenser for Nicolai Estrup: Forlader bestyrelsespost på søns skole

Man fratager mig som forælder retten til at sidde som næstformand i en skolebestyrelse på grund af min politiske overbevisning, mener Nicolai Estrup (th). Her ses han med med-DF'er Frank Nørgaard. Arkivfoto: Annelene Petersen
Nicolai Estrup, formand for Dansk Folkeparti i Randers, valgte onsdag at forlade sin post som næstformand for skolebestyrelsen på Østervangsskolen, efter at resten af bestyrelsen har udtrykt mistillid til hans ageren i bedekjortel-sagen. Det er så udemokratisk, som noget kan være, siger Nicolai Estrup.
Annonce

Randers: Nicolai Estrup, som er formand for Dansk Folkeparti i Randers og 1. suppleant til byrådet, valgte onsdag at trække sig som næstformand for skolebestyrelsen på Østervangssskolen, hvor hans søn går i skole.

Afskeden kom i kølvandet på det mistillidsvotum, som han onsdag fik overbragt af Dorthe Bjørnskov Væggemose, der er formand for skolebestyrelsen på Østervangsskolen.

- Vi har som skolebestyrelse konkluderet i fuldstændig enighed, at vi ikke har tillid til, at Nicolai kan repræsentere Østervangsskolens værdigrundlag på grundlag af de udtalelser, der har været om Nørrevangsskolen. Det finder vi dybt problematisk, fordi vi selv er en skole med 30 procent indvandrere, og vi har en rigtig stor rummelighed. Vi ønsker ikke at udsætte vores børn for det, som drengen på Nørrevangsskolen blev udsat for, siger Dorthe Bjørnskov Væggemose og henviser til den ophedede debat, der opstod, efter Nørrevangsskolen i et opslag på sin facebookside havde vist en dreng, der iført bedekjortel fortalte sine kammerater i 4. klasse om sin religion.

Det fik blandt andet Dansk Folkepartis byrådsmedlem, Frank Nørgaard, til i en kommentar at kritisere religionsundervisningen på skolen. Et synspunkt, der blev bakket op af partifællerne Nick Zimmermann og Nicolai Estrup, og som nu har kostet sidstnævnte pladsen som næstformand i skolebestyrelsen på Østervangsskolen.

- Fordi jeg tager et politisk debatemne op, har det ikke noget at gøre med rummelighed og tolerance. Jeg ville have reageret på samme måde, hvis den slags undervisning var foregået på Østervangsskolen. Der kunne man så være enig eller uenig, men så lad os være enige om at være det fremfor at udelukke nogen på den baggrund. Det er da så udemokratisk, som noget kan være, siger Nicolai Estrup, der valgte at gå, fordi det ikke gav mening at blive siddende som almindeligt bestyrelsesmedlem, når han ikke kunne fortsætte som næstformand.

Fordi jeg tager et politisk debatemne op, har det ikke noget at gøre med rummelighed og tolerance. Jeg ville have reageret på samme måde, hvis den slags undervisning var foregået på Østervangsskolen. Der kunne man så være enig eller uenig, men så lad os være enige om at være det fremfor at udelukke nogen på den baggrund. Det er da så udemokratisk, som noget kan være.

Nicolai Estrup, formand for Dansk Folkeparti, Randers

Annonce

Den politiske kasket

Forud for det pågældende mistillidsvotum var der ifølge Nicolai Estrup foregået en diskussion i bestyrelsen, hvor der blev snakket retningslinjer for at sikre, at skolen ikke kom ud for en såkaldt shitstorm, som det skete på Nørrevangsskolen. Blandt andet blev det foreslået at undlade at lægge billeder af undervisningen op på de sociale medier.

Her valgte Nicolai Estrup ifølge eget udsagn at tage den politiske kasket på og være neutral i diskussionen. Dog gjorde han det klart, at han på ingen måde kunne støtte hemmeligholdelse af nogen art over for politikerne.

Til det siger Dorthe Bjørnskov Væggemose:

- Der var lagt op til, at vi sammen med Nicolai gerne ville have haft en drøftelse i forhold til det, der er foregået på Nørrevangsskolen. Der er ikke blevet lagt forslag op. Der er blevet sagt, at det her kunne ende ud i, at man var nødt til på sigt at tage en beslutning om, hvis det er den her måde, vores børn skal udstilles på på grund af en politisk dagsorden, så kan man være nødt til på sigt at tage den beslutning, om der skal lægges billeder op, eller om man helst skal lukke ens facebookside. Vi har ikke diskuteret konkrete ting i forhold til det her, også fordi Nicolai ikke har villet deltage i de her ting.

Nicolai Estrup mener, at den snak ikke er en opgave for skolebestyrelsen.

- Den hører ikke til der. Den hører til det politiske niveau. Den var oppe på byrådsmødet i mandags, og der blev det gjort klart, at det her følger lovgivningen, og så må vi jo prøve at få lovgivningen ændret fra Christiansborgs side. Vi skal jo ikke sidde og lave retningslinjer for, at så må lærerne ikke lægge noget op fra deres undervisning, fordi man er bange for at træde en politiker over tæerne. Det er ikke i orden, at man skjuler undervisningen på den måde, siger Nicolai Estrup.

Annonce

Kæmpestort problem

Mistillidsvotumet kommer bag på Nicolai Estrup, der ikke har haft færten af, at klimaet i skolebestyrelsen skulle være dårlig.

- Stemningen har tidligere været rigtig, rigtig god. Jeg har ikke mærket samarbejdsvanskeligheder eller problemer overhovedet. Egentlig stillede jeg op til skolebestyrelsen på opfordring, fordi de manglede nogen, og jeg havde en del politisk erfaring og bestyrelseserfaring. Og fordi jeg gerne ville have indflydelse på, hvad der sker i vores folkeskoler. For os var folkeskolen et bevidst tilvalg, som kan rumme alle, og som er mangfoldig. Jeg synes, vi har en mangfoldig folkeskole. Og det bakker jeg selvfølgelig op om. Men jeg synes, det her er et kæmpestort problem. Man fratager mig som forælder retten til at sidde som næstformand i en skolebestyrelse på grund af min politiske overbevisning, siger Nicolai Estrup.

Dorthe Bjørnskov Væggemose siger, at hun er trist over sagen, men at hun har en skole og nogle børn, som hun er nødt til at tage hensyn til.

- Jeg har en forventning om, at alle skolebestyrelsesmedlemmer fuldt og helt lever op til det værdigrundlag, som Østervangsskolen står for. Jeg synes ikke, at der er udvist særlig stor tolerance, som er et af vores nøgleord. Og fordi man er helt klar på at agere sådan her, uanset hvad skolenavnet er. Når man er næstformand i en bestyrelse, har man nogle forpligtelser i forhold til det at gå ud at repræsentere en skole, hvis jeg må melde forfald. For mig er det helt klart, at vi er nødt til at agere i forhold til det her, siger Dorthe Bjørnskov Væggemose.

- Jeg er gået videre med den her sag til medier og til mit bagland, for jeg mener, at det er problematisk, at jeg ikke kan få lov til at bestride sådan en post i en bestyrelse i en kommunal folkeskole, siger Nicolai Estrup.

Man fratager mig som forælder retten til at sidde som næstformand i en skolebestyrelse på grund af min politiske overbevisning, mener Nicolai Estrup. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af sejren mod Esbjerg: Sløjt fremmøde, minutter til glemmebogen og et taktisk svinkeærinde

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra Vito-show på Cepheus Park: En hård aften for et par unge knægte

Annonce