Annonce
Læserbrev

Sagsindsigt er for borgernes skyld

Annonce

Læserbrev: Skal byrådsmedlemmer altid give ansatte en forklaring, hvis man kigger i deres personlige papirer? Det er læserbrevets problematik.

I Randers Amtsavis fredag læses, at jeg siger nej til at give ansatte en forklaring, hvis jeg læser deres personlige papirer.

Det er forkert skrevet af journalisten; mit svar var/er, at det vil være situationsbestemt. Hvornår vil du så sige nej, tænker læseren? Jeg giver oplysende eksempler.

Tilbage i 1990'erne var der, med Bjarne Overmark (BL) som skarpretter, en række fyringssager, der udviklede sig til en stor politisk skandale, som betød, at daværende borgmesters dage var talte.

Hr. Overmark benyttede i sagen sin ret til sagsindsigt. Havde Overmark indledningsvis forklaret sit forehavende til involverede personer – og senere skandaliserede personer – var der så blevet renset ud på personalegangene? Nej.

Hvis man forestiller sig, at en lokalpolitiker i Randers Kommune fornemmer eller erfarer mulig magt- og embedsmandsmisbrug og derfor vil undersøge sagen, er det så en god ide, at han/hun indleder med at fortælle den/de ansatte bevæggrunden til sit forehavende? Nej vel? Gør man det, kan vigtige spor slettes.

Tænk sig, om der i Randers er en mini Britta, der suger penge ud af de kommunale kasser. Er det så en god ide, at politikeren advarer hende om sit forehavende med agtindsigten? Selvfølgelig ikke.

Det er vigtigt at forstå, hvorfor byrådsmedlemmer skal have ret til sagsindsigt. Det drejer sig simpelthen om, at vi byrådsmedlemmer også er valgt til at holde forvaltningen skak. Mere folkeligt formuleret er vi valgt til at være borgernes vagthunde vis-a-vis forvaltningen. Vi skal imødegå, at magt- og embedsmandsmisbrug sker.

Ovenstående korte gennemgang viser, at det er godt for borgerne, at byrådets medlemmer har agtindsigt, og fint at der her i Randers er enkelte politikere, der har evner for at påtage sig rollen.

Selvfølgelig er det bedst med god tillid mellem politikere og embedsværket, men i Randers ved vi fra den ulykkelige personalesag, for mere end 20 år siden, at politikeres brug af sagsindsigt kan komme på tale i bestemte situationer.

Nu har jeg kort uddybet, hvorfor jeg gav Amtsavisen det svar, at det er situationsbestemt, om jeg vil give personalet en forklaring på, hvorfor jeg søger sagsindsigt.

Aktuelt i Stjernehus-sagen er det desværre nødvendigt, at vi er nogle byrådsmedlemmer, der kigger forvaltningen i kortene.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Redaktørens stol: Endelig raskmeldt

Debat

Luk kirkerne op

Randers FC For abonnenter

Fra kulkælderen til topscorer-bejler: Mentaltræner bag Vitos vilde forandring

Annonce