Annonce
Østjylland

Samlet overblik over coronakrisens uge 3: Test-konflikt, fejlvurdering og trusler om flere forbud

Endnu en begivenhedsrig uge er slut i det, vi kalder coronakrisens tredje uge. Avisen har samlet et overblik over alle nyhederne fra den forgangne uge. Foto: Ida Marie Odgaard, Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau Scanpix, Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix, Issei Kato/Reuters
Det var ugen, vi fik en fornemmelse af, hvor lang tid coronakrisen vil vare. Der opstod tvivl om Danmarks teststrategi. Og en hastelov gjorde det muligt at straffe håndsprit-tyverier med fængsel. Østjyllands Politi opfordrer til, at vi stadig holder disciplinen – også i weekenden – og letter foden fra speederen.

AARHUS: Endnu en begivenhedsrig uge går på hæld. Avisen har forsøgt at skabe et overblik over alle de nyheder, informationer og uenigheder, vi skulle holde styr på i den forgangne uge.

Annonce

Vi er mennesker. Vi ved, at vi begår fejl, og det er rigtig alvorligt. Det værste, man kan gøre, er, at man ikke lærer af dem. Jeg har ikke behov for at flygte fra mit ansvar, jeg står gerne ved det.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen

Lørdag 21. marts

Shoppingcentre, restauranter, cafeer og frisører var lukkede, så der var ikke mange mennesker i det normalt så weekend-fyldte Aarhus C.

Men skulle en enkelt motionsløber have passeret Rådhuspladsen klokken 10.00 den formiddag, så var det særpræget syn, der mødte vedkommende. Foran trapperne ind til Aarhus Rådhus stod politidirektør Helle Kyndesen og borgmester Jacob Bundsgaard med ryggen mod hinanden og med godt tre meters afstand.

Som en gammel westernfilm, hvor to kamphaner ryg mod ryg går 10 skridt væk, drejer rundt på et splitsekund og tager den ultimative test i, hvem der hurtigst kan trække revolveren.

Det var dog på ingen måde en styrkeprøve i magtspil, der udspillede sig denne solbeskinnede formiddag – det var til gengæld en politidirektør og en borgmester i fælles front mod den dræbende coronavirus, COVID-19.

Med passende afstand til både hinanden og de fremmødte journalister, svarede de på spørgsmål efter et pressemøde, der igen ville gribe ind i vores hverdag.

Årsag; smittekæderne med den farlige virus skal stoppes.

- Kommunen lukker nu alle udendørs træningsfaciliteter, da de er en potentiel smittekilde. Det er også et signal om, at det er vigtigt at overholde retningslinjerne. Oplever vi, at det ikke kan lade sig gøre, er vi parate til at skride yderligere ind og lukke legepladser og parker. Vi skal overholde retningslinjerne, når vi er ude at handle, når vi færdes i byen og i vores natur, lød det fra borgmester Jacob Bundsgaard.

Jo tak; så var der ligesom allerede lørdag lagt op til en helt ny uge i det vi, i coronaens livscyklus, kalder nummer tre.

Borgmesteren kom dog også med en melding, som vi varmede os ved her på Århus Stiftstidende.

Sammen med ikke mindre end 35 borgmester-kolleger, fra lige så mange kommuner i Jylland og på Fyn, kom han med en usædvanlig opfordring:

Støt dem, der holder os i ørerne hver dag. Køb annoncer eller tegn abonnement på de lokale og regionale medier for at støtte dem under Coronakrisen.

Vi siger tak herfra.

Mandag 23. marts

Hvor lang tid kommer det til at vare?

Er det spørgsmål, vi har stillet os selv og hinanden allermest de seneste uger. Og mandag formiddag kom der så endelig en form for svar efter, at Sundhedsstyrelsen havde gjort status på coronaepidemiens første tid i Danmark.

- Presset på det danske sundhedsvæsen topper først i ugerne efter påske, lød det fra direktør Søren Brostrøm, der uddybede:

- På epidemiens top vil det blive meget vanskeligt at sikre opretholdelse af den samme høje kvalitet og standard i intensiv behandling, som vi ellers har i Danmark. Vi må forvente en række udfordringer, som ikke kun handler om senge- eller respiratorkapacitet samt lagre af lægemidler og medicinsk udstyr, men i meget høj grad vil handle om, at der er tilstrækkeligt med personaleressourcer og -kompetencer, sagde han.

Derfor kom det nok heller ikke som en overraskelse for nogen, at statsminister Mette Frederiksen få timer senere holdt pressemøde med ét punkt på dagsordenen – regeringen forlængede lukning af skoler, restauranter og visse forretninger til og med påske. Og forsamlingsforbuddet fortsætter.

Mandag kom også en anden nyhed. Både Aarhus Universitet, VIA og Erhvervsakademi Aarhus havde oplevet en stigning i forhold til sidste år i antallet af kvote 2-ansøgninger.

Normalt en nyhed, der ville trække overskrifter og kommentarer, men man fristedes nærmest til at sige … OG? … når nu vi samtidig hørte om døde ældre fundet på et plejehjem i Madrid, og militærkorteger fyldt med kister i Italien.

Det normale nyhedsbillede var for alvor sat ud af spil.

Udvikler sig time for time

Som vi har set de seneste uger, udvikler situationen sig ind i mellem fra time til time.

Denne artikel er afsluttet fredag aften, den 27. marts.

Derfor tages der forbehold for, at der allerede er sket nyt, når den læses.

Tirsdag 24. marts

Breaking News: OL udskydes.

Tirsdag kunne flere ugers spekulation stoppe, da den Internationale Olympiske Komité endelig bekræftede, at OL bliver udsat på grund af spredningen af coronavirus.

Og landet over kunne man høre hjerter, der knustes.

Toptrænede danske atleter har knoklet i fire, otte eller 10 år på at få krop, sind og mental styrke til at peake præcis, når Legene skulle have været afviklet 24. juli – 9. august. Men drømmen om medaljer må nu udsættes til næste år – eller helt afvikles. Ikke alle har gjort op med sig selv, om udskydelsen også betød enden på karrieren.

- I første omgang skal jeg finde ud af, om jeg overhovedet skal blive ved. Jeg bliver 33 år i næste uge, og det ville have været fint at stoppe til sommer efter OL. Det sagde min mavefornemmelse, sagde den århusianske hækkeløber, Sara Slott, til TV3 Sport.

Fra knuste hjerter til et parløb i krise.

For tirsdag var der igen pressemøde med opdateringer om coronasituationen. Og her blev det tydeligt for enhver, at Sundhedsminister Magnus Heunicke og direktøren for Sundhedsstyrelsen var på kollisionskurs.

Ministeren havde tidligere på dagen kritiseret Sundhedsstyrelsen for dårlig forberedelse inden udbruddet af corona samt for deres strategi om at teste få, trods WHOs anbefalinger om at teste mange.

Det borede journalisterne lystigt i. Og det gjorde næsten lidt ondt, som at overvære et nært familiemedlem stå skoleret, for udover at være blevet landskendt de seneste uger, så har direktøren - der kan lave et kejsersnit på 8 minutter - også taget de fleste danskere med storm.

Søren Brostrøm fik dog lukket kritikken med denne kommentar.

- Jeg har ikke behov for at flygte fra mit ansvar. Det er min rolle og mit ansvar. Når jeg kigger tilbage på det, er der mange ting, hvor jeg ikke har været skarp nok og måske har undervurderet risikoen. Det indrømmer jeg ærligt og tager ved lære af, sagde Søren Brostrøm.

Og vedrørende test-strategien om kun at teste alvorligt syge i Danmark:

- Vi er mennesker. Vi ved, at vi begår fejl, og det er rigtig alvorligt. Det værste, man kan gøre, er, at man ikke lærer af dem. Jeg har ikke behov for at flygte fra mit ansvar, jeg står gerne ved det.

Fremover skal mindst 5.000 danskere testes hver dag mod cirka 900 tidligere.

Borgmester Jacob Bundsgaard og politidirektør Helle Kyndesen viste fælles front - dog ryg mod ryg - mod den meget smitsomme virus, da de lørdag formiddag informerede om coronasituationen og tiltag i forbindelse med håndhævelse af forsamlingsforbuddet. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Onsdag 25. marts

Fuglene begynder så småt at synge allerede ved fem-tiden nu. Vi må tage alle positive små-oplevelser til os i denne tid.

Og dem kom der heldigvis flere af i løbet af dagen.

Den århusianske komiker, Melvin Kakooza, får hver formiddag klokken 11.00 godt 50.000 danskere op af sofaen til 'corona-fitness' via det sociale medie Instagram for at bekæmpe corona-depressionen.

DR skruer markant op for den danske musik i radioen, så de danske kunstnere stadig får eksponeret deres musik, nu de har svært ved at komme ud i landet med deres musik.

Og i Rønde fortsætter butikslivet næsten som før coronakrisen trods øde gader og butiksstrøg mange andre steder i Østjylland. De lokale bakker op om deres butikker.

Aarhus Kommunes byråd var klar til at bruge ekstra 300 milloner kroner på blandt andet vedligeholdelse af skoler, daginstitutioner og andre kommunale bygninger for at sikre, at der er arbejde til ikke mindst bygge- og anlægsbranchen nu, hvor coronakrisen truer virksomhederne, og sender ledigheden på himmelflugt.

Udover de 300 millioner kroner besluttede byrådet også at fremrykke en række anlægsarbejder, der først skulle have været lavet i 2021 og 2022. Opgaver for i alt 250 millioner kroner.

Og så var onsdag dagen, hvor det engelske kongehus blev ramt af corona. 71-årige prins Charles testede positiv for den smitsomme virus, og gik straks i hjemmekarantæne med hans hustru hertuginde Camilla.

Aarhus Kommune besluttede lørdag at lukke de offentlige udendørs fitnessområder som her i Riis Skov for at undgå smitteoverførsel fra maskiner, som mange rører ved. Foto: Axel Schütt

Torsdag 26. marts

Dagen startede helt i onsdagens ånd – positiv.

Danmark modtog nemlig en gigantisk hjælpepakke med værnemidler, som den kinesiske milliardær Jack Ma havde doneret. De 16 paller ankom til Region Midtjylland, hvor regionsrådsformanden var med til at åbne kasserne.

- Vi takker for hjælpen fra Kina. Donationen hjælper os med at holde høj sikkerhed for vores ansatte. Personalets sikkerhed har høj prioritet af hensyn til de ansatte selv, deres pårørende, patienterne og resten af landets borgere. Værnemidlerne sikrer, at vi kan beskytte medarbejdere mod coronavirus, sagde regionsrådsformand Anders Kühnau.

Masker og beskyttelsesdragter blev siden fordelt til regionerne efter en fast fordelingsnøgle udregnet på baggrund af blandt andet indbyggertal.

Også finansminister Nicolai Wammen var i gavehumør.

På et pressemøde torsdag eftermiddag fortalte han, at regeringen havde lavet en aftale med regionerne og Kommunernes Landsforening om at suspendere anlægsloftet, så der kan sættes gang i byggeri og renovering til en værdi af 2,5 milliarder kroner.

Og så en hilsen til de kriminelle; Stjæler du håndsprit – ryk direkte i fængsel.

Det lød som et matadorspil, men var udfaldet af en hastelov, der skal give muligheden for at kunne slå hårdt ned på lovovertrædelser relateret til coronakrisen.

Det gav flashback til bandepakken, og dobbelt-op på strafudmåling for alvorlig kriminalitet med tilknytning til en rocker- bandekonfikt.

Det var dog dagens andet nye hastelovforslag, vi skal holde øje med i den kommende tid. For det vil give regeringen mulighed for, at forsamlinger på over to personer skal kunne forbydes.

Det ventes ikke indført foreløbigt, men mon ikke statsminister Mette Frederiksen holder det som es i ærmet, når påsken nærmer sig, og regeringen får en idé om, hvorvidt vi danskere bliver hjemme – eller rykker i sommerhus og til påskefrokoster.

Hastelovforslaget ventes anden- og tredjebehandlet på tirsdag.

Endnu et pressemøde med statsminister Mette Frederiksen. Tirsdag fortalte hun landets børnefamilier, at hjemmeundervisningen fortsætter. Skoler, institutioner og visse butikker skal fortsat holde lukket til og med 13. april. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Fredag 27. marts

Og så sluttede ugen af med ros til østjyderne.

Politidirektør Helle Kyndesen fra Østjyllands Politi fortalte, at der kun var udskrevet bøder én gang.

Det var til ejeren af en vandpibecafe i det vestlige Aarhus, der stik imod gældende regler holdt åbent. Derudover fik 17 gæster i lokalet også bøder.

- Generelt kan jeg sige om den uge, der er gået, at østjyderne skal have ros. De tænker sig om, holder afstand og forsamles ikke mere end 10 personer. Men nu kommer weekenden, igen med godt vejr, og så er det utrolig vigtigt, at vi fortsætter med at følge påbud og opfordringer, lød det fra politidirektøren.

Efter flere dages pres besluttede den Internationale Olympiske Komité tirsdag at udskyde OL i 2020. Det får konsekvens for de mange atleter, der har planlagt deres liv efter OL i år. Foto: Issei Kato/Reuters

Coronakrisens uge 4

Hvad skal vi vente os i næste uge?

At vi muligvis her får opbygget den testkapacitet, Danmark skal have, og som gør, at vi kan teste 5.000 personer i døgnet.

For de danske sundhedsmyndigheder har været for sløve til at opbygge et system, som kunne teste en masse mennesker for Covid-19. Det erkendte Sundhedsstyrelsen direktør, Søren Brostrøm, på et pressemøde, inden vi gik på weekend.

- Nu ved vi meget mere om, hvordan virussen spreder sig, og hvad er risikogrupperne. I januar håndterede vi den mere som sars og mers. Senere indså vi, at virusset opfører sig mere som en pandemisk influenza, forklarede Sundhedsstyrelsens direktør.

God søndag og pas på hinanden – hver for sig.

Den århusianske hækkeløber Sara Slott er en af de atleter, der rammes hårdt af beslutningen om at udskyde OL. Hun overvejer nu karrieren. Foto: Dylan Martinez/Reuters
Sundhedsminister Magnus Heunicke langede ud efter Sundhedsstyrelsen og direktør Søren Brostrøm for en teststrategi, der ikke lænede sig op af WHOs anbefalinger. Foto: Ida Marie Odgaard/Scanpix 2020
Trods coronakrise er der mange positive tiltag. Den århusianske komiker, Melvin Kakooza, samler hver formiddag 50.000 danskere til corona-fitness via Instagram. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
16 paller med værnemidler fra den kinesiske milliardær Jack Ma ankom torsdag morgen til Region Midtjylland. Afdelingschef Dorte Christensen, Indkøb & Medicoteknik, og Anders Kühnau, regionsrådsformand, takkede for den store donation. Foto: Niels Åge Skovbo, Region Midtjylland
Der er lange skygger i Ebeltoft i øjeblikket. Den midlertidig tvangslukning af restauranter, cafeer og visse butikker har lagt gaderne øde i mange øsjyske byer ikke mindst den historiske by. Foto: Tania Clausager
Det engelske kongehus blev onsdag ramt af corona. 71-årige prins Charles testede positiv for den smitsomme virus, og gik straks i hjemmekarantæne med hans hustru hertuginde Camilla. Foto: Hannah Mckay/Reuters/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Dronningen tog toget til Randers

Danmark

Erling kaster op to gange hver nat - du må ikke begå samme fejl som mig

Annonce