Annonce
Østjylland

Samlet overblik over coronakrisens uge 4: Håb om en mulig genåbning efter påsken

Endnu en begivenhedsrig uge er slut i det, vi kalder coronakrisens fjerde uge. Avisen har samlet et overblik over alle nyhederne fra den forgangne uge. Foto: Martin Sylvest, Henning Bagger/Scanpix
Det var ugen, hvor Dronningen frabad sig fødselsdagsblomster - send dem til de ensomme, ældre. Der opstod uenighed i Folketinget for første gang i coronakrisens levetid, og nu er det snart påskeferie. Statsministeren opfordrer til, at vi fortsat overholder påbud og corona-regler. Og så har de kriminelle fundet et helt nyt våben.
Annonce

AARHUS: Endnu en begivenhedsrig uge går på hæld. Avisen ser tilbage på alle de nyheder, informationer og uenigheder, vi skulle holde styr på i den forgangne uge.

Det værste, der kan ske, efter det her pressemøde, det er, hvis du eller andre tænker: "Det lysner. Vi kan begynde at slække på kravene til os selv og hinanden." Nej, det kan vi ikke. Vi skal gøre det modsatte. I skal holde i, I skal holde ved, og I skal holde ud.

Statsminister Mette Frederiksen

Annonce

Søndag 29. marts

Lad os starte med det mest overraskende først.

Kriminelle har alle dage været trætte af politiet. Ikke så overraskende.

Og til tider optrådt truende overfor ordensmagten. Heller ikke så overraskende.

Vi har set hætteklædte, vrede mænd kyle ting i hovedet på betjente, og vi har hørt sætninger som, “vi ved, hvor du bor”, fyge gennem luften.

Men under coronakrisen har kriminelle fundet et helt nyt våben frem, som virkelig må få knæene til at ryste på en potentiel modstander. For nu hoster de, gør de - og så råber de “corona” …

Natten til søndag stoppede Østjyllands Politi en bil, hvor en 20-årig mand var passager. I den forbindelse opstod der nogle uenigheder, da den 20-årige steg ud af bilen mod politiets anvisninger. Så råbte han pludselig “corona” og hostede på kort afstand mod den ene betjent, drejede rundt og hostede så mod den anden betjent.

Han blev derfor anholdt og sigtet for vold mod polititjenestemand.

Allerede mandag var den så gal igen.

Kampklædte betjente med hjelm og sikkerhedsskjold trængte ind i en lejlighed på Montanagade, hvor de frygtede en mand havde forskanset sig med et skarpladt våben.

Men da politiet kom ind i lejligheden, var det et helt andet våben, den 50-årige trak - han råbte nemlig, “jeg har corona” til de tre betjente, hvorefter han bevidst hostede mod dem og kastede en snotklud efter dem.

Han blev også sigtet for vold mod politiet

Fra corona-snotklud til et vink med en hædrende corona-vognstang.

For den seneste tid har der nemlig været positiv omtale af Danmark udenfor de nu hermetisk lukkede grænser.

Først blev statsminister Mette Frederiksen rost i Tyskland for håndteringen af coronakrisen.

Tysklands landsdækkende radiokanal, Deutschlandfunk, bragte et langt indslag om coronasituationen i Danmark med statsminister Mette Frederiksen i centrum.

I programmet blev Danmark fremhævet som et land i EU, der har truffet de hårde beslutninger, før de fleste andre. Mette Frederiksen blev sammenlignet med Merkel og Macron, og man roste hende for at være en god krise-manager. De kaldte Frederiksen for Danmarks “corona-Oberbefehlshaberin”.

Oversat til dansk betyder Oberbefehelshaberin såmænd bare “øverstkommanderende” i militæret - ja, så er der altså noget mere swung i det tyske ord.

Derefter var den tidligere Aarhus-borgmester, Nicolai Wammen, lige en smuttur i CNN. Live og interviewet af CNN-legenden Christiane Amanpour; Welcome Mr. Wammen.

Årsagen til interviewet var Danmarks hurtige og økonomisk omfattende måde at reagere på under coronakrisen. Det har skabt opmærksomhed på den anden side af Atlanten, at den danske regering og Folketingets partier hurtigt fik hastegennemført hjælpepakker, der sikrede danske lønmodtagere og erhvervslivet økonomisk hjælp i en presset tid med corona.

- Danmark har en stærk økonomi, så vi har de finansielle muskler til at gøre det her. Men det er stadig noget, vi ikke har gjort før. Dog tror vi på, at vi med disse tiltag meget hurtigere kan komme tilbage til normalen, end hvis vi ikke havde gjort noget, sagde Nicolai Wammen til CNN.

Annonce

Mandag 30. marts

Var glasset halvt fyldt eller halvt tomt?

Det var det store spørgsmål, efter statsminister Mette Frederiksen holdt endnu et af sine mange pressemøder mandag aften.

For her overraskede hun alle ved pludselig at tale om en mulig genåbning af landet efter påske.

Den havde vi ikke set komme.

Meldingen kom da også med et, men …

For hvis det skal ske, så kræver det, at vi alle sammen bliver ved med at holde afstand, ikke stimler sammen foran iskiosken og ikke flytter rundt i landet i ferien. Selv om vejret bliver godt.

For så har regeringen stadig et es i ærmet. En ny hastelov blev vedtaget i Folketinget, en lov, der giver regeringen mulighed for at forbyde forsamlinger på mere end to personer.

- Det værste, der kan ske, efter det her pressemøde, det er, hvis du eller andre tænker: “Det lysner. Vi kan begynde at slække på kravene til os selv og hinanden.” Nej, det kan vi ikke. Vi skal gøre det modsatte. I skal holde i, I skal holde ved, og I skal holde ud, lød det fra statsministeren.

Så hvad var glasset egentlig. Halvt fyldt eller halvt tomt?

For trængte forældre, der driver hjemmeskole. Cafe, restaurant- og butiksejere og landets kulturliv var det nok halvt fyldt. Her hørte man statsministeren sige, “nu åbner vi”.

For sundhedsmyndighederne, virologer og pandemi-eksperter var det nærmere halvt tomt - for dem er skræmmescenariet, at landet åbnes for tidligt, og smittespredningen igen tager fart.

Uanset hvad, så blev det af eksperter kaldt Mette Frederiksens bedste tale til dato.

Og sundhedsdirektør Brostrøm. Han trak igen overskrifter.

Denne gang handlede det ikke om coronakurver eller teststrategi, men om direktørens hårpragt. For mange havde lagt mærke til, at Brostrøms hår var blevet markant kortere end seneste pressemøde - og hvordan kunne det overhovedet lade sig gøre, når myndighederne har lukket alle frisører.

Det krævede en opdatering på direktørens Twitter-profil:

- Har klippet mig selv med maskine, skrev Brostrøm og tilføjede:

- Er blevet skævt i nakken. Har dårlig samvittighed ift min frisør, som har lukket forretning, men får bøvl m. skæve frisurer når han åbner igen. Så jeg har sendt ham MobilePay med det, jeg plejer at betale ham.

Og så et #støtdinfrisør

Udvikler sig time for time

Som vi har set de seneste uger, udvikler situationen sig ind i mellem fra time til time.

Denne artikel er afsluttet fredag aften, den 3. april.

Derfor tages der forbehold for, at der allerede er sket nyt, når den læses.

Annonce

Tirsdag 31. marts

Vi var ikke færdige med at undre os.

Og da først, der kom styr på sundhedsdirektørens hår, så toppede genbrugspladserne listen over mest omdiskuterede corona-tiltag.

For hvorfor pokker måtte vi ikke komme af med vores skrald, når nu myndighederne havde bedt os om at blive hjemme og gå i haven eller gøre hovedrent i overfyldte skabe.

Tirsdag skete det så endelig. Efter at mange danskere havde brugt rastepladser og grøfter som et alternativ til de lukkede genbrugspladser og smidt alt fra gamle madrasser, haveaffald og ødelagte fjernsyn fra sig i naturen, så besluttede Kommunernes Landsforening, at det nok alligevel var bedre at åbne genbrugspladserne.

Derfor var køerne også lange, allerede inden genbrugspladserne åbnede den tirsdag morgen. Trailer efter trailer og masser af tålmodighed.

Dét var ren lykke.

I Tyskland kalder de hende "Oberbefehlshaberin" og roser statsministeren for håndteringen af coronakrisen. Mandag udtrykte statsminister Mette Frederiksen forsigtigt optimisme på et pressemøde om situationen her i landet. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce

Onsdag 1. april

Skynd dig at kom og se; der står en ko ude i haven!

Ovenstående var min mors bedste aprilsnar, som hun forsøgte at narre min søster og jeg med år efter år.

Vi elsker 1. april i Danmark, også i medierne. Men det er en ekstra hård dag for journalister, da samtlige pressemeddelelser, der tikker ind fra politikere, erhvervsliv og sportsklubber, lige skal dobbelttjekkes, så morgendagens forside ikke prydes af en nyhed - som viser sig at være en nøje planlagt aprilsnar.

I år var presset dog fjernet.

Aprilsnaren var aflyst. Det passede bare ikke rigtigt ind på et tidspunkt, hvor coronakrisen for alvor også var eksploderet i både Spanien, England og USA med hundredevis af døde føjet til statistikken hvert eneste døgn.

Finansminister Nicolai Wammen var inviteret i CNN og blev interviewet af CNN-legenden Christiane Amanpour, fordi det har skabt opmærksomhed på den anden side af Atlanten, at den danske regering og Folketingets partier hurtigt hastegennemførte hjælpepakker. Foto: Facebook Wammen
Annonce

Torsdag 2. april

Var de negative rekorders dag.

Antal døde som følge a corona på ét døgn:

Danmark - 19

England - 569

Spanien - 950

Og så de arbejdsløse, der stillede sig i kø som aldrig før:

Danmark - 44.000

Spanien - 900.000

USA - 6,6 millioner

De tal må stå alene. For ingen ord kan beskrive de skæbner, der gemmer sig bag tallene. Farvel til en elsket far, mor, søster eller bror. Og familier ramt af økonomisk kaos og utryghed.

Samme dag bad Italien officielt Danmark om hjælp til at bekæmpe coronavirussen. Italien er med 13.000 bekræftede døde det land i verden, der har oplevet flest dødsfald som følge af coronaudbruddet.

- Hvorvidt vi har mulighed for at bidrage, vil helt afhænge af en konkret vurdering fra de relevante myndigheder, sagde udenrigsminister Jeppe Kofod.

Han ville ikke gå i detaljer om henvendelsen. Men den går på både "materiel og sundhedsfaglig kompetence", lød det.

Ministeren understregede dog, at det er afgørende for ham, at en potentiel hjælp til Italien ikke underminerer evnen til at bekæmpe coronaepidemien i Danmark.

Tidligere på dagen havde udenrigsminister Jeppe Kofod sammen med regeringskollegerne været med til at tredjebehandle et hastelovforslag i Folketinget, der skal skærpe straffen for coronarelateret kriminalitet.

Det blev historisk og første anslag mod den borgfred, der har været på Christiansborg gennem hele krisen - for første gang var der ikke et enstemmigt flertal.

Den ny hastelov skulle oprindeligt indføre dobbeltstraf for visse typer kriminalitet med relation til coronavirus. Men den blev udvidet til også at betyde, at udlændinge kan blive udvist fra Danmark, hvis de begår coronakriminalitet.

Det blev for meget for Enhedslisten, der ikke stemte for. De Radikale var imod det samlede lovforslag og stemte heller ikke for.

- Det er hamrende ærgerligt, at Dansk Folkeparti og regeringen slår plat, på den alvorlige situation vi står i. Det er nødvendigt, at vi styrker indsatsen mod corona-kriminalitet, men DF og regeringen udnytter situationen til at gennemtrumfe deres symbolpolitiske strammerkurs på udlændingeområdet. Jeg havde ærlig talt forventet mere af regeringen, lød det fra Enhedslistens retsordfører, Rosa Lund.

Sidst på dagen fik vi så en hilsen fra Hendes Majestæt Dronning Margrethe.

Via en pressemeddelelse frabad Dronningen sig blomster, når hun fylder 80 år 16. april.

I lyset af den alvorlige situation for mange danskere i forbindelse med udbredelsen af coronavirus har Hendes Majestæt Dronningen et særligt ønske i anledning af den forestående 80-års fødselsdag.

Dronningen modtager hvert år på sin fødselsdag blomster fra nær og fjern. I år opfordrer Dronningen til, at man i stedet sender en buket til en af de mange ældre medborgere, der har det særligt svært i denne tid.

Der bliver ingen fejring af Hendes Majestæt Dronning Margrethe, når hun fylder 80 år 16. april. Nu har Dronningen også frabedt sig blomster - send dem til de ældre, ensomme i stedet, lyder opfordringen. Foto: Henning Bagger/Scanpix
Annonce

Fredag 3. april

Påskeferien står for døren. Hjemmeundervisningen bliver sat på pause. Og mange forældre kan holde en velfortjent ferie.

Men det bliver også en påskeferie som ingen anden.

For vi skal stadig passe på hinanden - hver for sig. Plejehjemmene er stadig lukket land for pårørende, og vi frarådes påskefrokoster og familiekomsammen.

Det har sat kreative tanker i gang.

Lærerteamet fra 8.C. på Sølystskolen brugte en dag på at køre rundt til alle deres elever og sætte en chokolade-påskehare foran hoveddøren.

Vi savner dig. God påske, team 8.C, stod der på en lille seddel.

Mange børn tegner på livet løs og afleverer de fine kunstværker på nærliggende plejehjem, så beboerne får en særlig hilsen. Vi samles til middag fredag aften - via Facetime. Og gule påskeliljer i fint papir sættes foran døren hos naboer eller venner.

Vi vil gerne gå den ekstra mil i øjeblikket for at fortælle hinanden, at vi betyder noget.

De kriminelle har taget et nyt våben i brug - nu hoster de og siger "corona". Mandag trængte kampklædte betjente ind i en lejlighed i Montanagade, hvor de frygtede beboeren havde forskanset sig med et våben. Han valgte dog at kaste en snotklud efter betjentene og råbe "corona". Foto: Morten Svith
Annonce

Hejs flaget hver søndag

God søndag til alle - og så en videohilsen fra Aarhus Byråd.

Byrådet opfordrer nemlig alle århusianere til at hejse flaget hver søndag som et symbol på fællesskab og sammenhold i en tid, hvor vi er tvunget til at holde fysisk afstand til hinanden.

Det var socialdemokraternes gruppeformand, Lone Hindø, der tog initiativ til at lave videoen.

- Da jeg kørte en tur, så jeg, at der hist og pist var et flag oppe. Ikke mange, men det virkede på mig som en hilsen. En varm hilsen fra hjem til hjem. Jeg mærkede, jeg blev glad over at se flagene. Vores flag samler, det er vores allesammens.

Stiftens journalist har fulgt opfordringen. Stort som småt - flag for pokker.

Ikke uden humor smed sundhedsdirektør Søren Brostrøm en selfie på sin Twitter-profil, efter mange havde undret sig over, hvordan han var blevet klippet, når myndighederne har lukket alle frisører. - Har klippet mig selv med maskine, skrev han blandt andet. Foto: Brostrøms Twitter.
Flag for pokker. Stiftens journalist har fulgt Aarhus Byråds opfordring, lad os flage hver søndag som symbol på fællesskab midt i coronakrisen. Foto: Tania Clausager
Påskeferien står for døren, men vi skal stadig passe på hinanden - og holde afstand. Det har fået mange til at være ekstra kreative, tegninger bliver afleveret til beboere på plejehjem, flødeboller og påskeliljer i fint papir stilles ved døren hos venner og bekendte, og skolelærere fra Sølystskolen kører ud til alle deres elever med en chokolade-påskehare.
I løbet af ugen fik vi en del personhistorier om danskere, der enten var smittet eller raskmeldte efter coronavirussen. Lars Viftrup Lund blev testet positiv for coronavirus efter to skiture i Østrig. Efter den positive coronatest gik Lars og hans familie i hjemmekarantæne. Det var ikke nemt for ham at holde sig isoleret fra resten af familien, til gengæld var symptomerne ikke så slemme, som han havde frygtet. Foto: Axel Schütt
Et af de mest omtalte coronatiltag var lukningen af genbrugspladserne, for hvordan skulle man komme af med sit affald, når nu de fleste går hjemme og rydder op i hus og have. Kommunernes Landsforening gav sig endelig, så tirsdag morgen var der kø foran de genåbne pladser landet over. Foto: Flemming Krogh
En ny hastelov blev vedtaget, og det betyder dobbeltstraf for visse typer kriminalitet med relation til coronavirus. Man risikerer blandt andet at ruske tremmer her i Aarhus Arrest, hvis man stjæler håndsprit. Foto: Jens Thaysen
Århusianere strømmede til genbrugspladsen på Lystrupvej i Risskov, da det endelig igen var muligt at komme af med alt sit affald. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce