Annonce
Østjylland

Samlet til bøn - hver for sig: Kirkeklokker og bønnekald lyder hver fredag over Gellerup

Foto fra bønnekald fredag i Gellerup: Foto: Fredens Moske
Gellerup Kirke er gået sammen med Fredens Moské om at lave fælles opfordring til bøn hver fredag, så længe det ikke er muligt at samles til hverken gudstjeneste eller bøn i moskéen. Det betyder, at der den kommende tid vil blive indkaldt til bøn med både kirkeklokker og bønnekald i Gellerup.

Gellerup: "Fredens Moské og Gellerup Kirke opfordrer i denne tid muslimer og kristne til at bede. Vi beder hver for sig. Og vi beder på hver vores måde."

Sådan lyder et opslag på Gellerup Kirkes hjemmeside.

Initiativet blev skudt i gang fredag klokken 13.10, hvor der fra kirken bag City Vest blev ringet med klokkerne i fem minutter, hvorefter der var en pause, inden repræsentanter for Fredens Moské sendte et bønnekald ud over højttalere ved en central fodboldbane i Gellerupparken.

Særligt bønnekaldet, men også samarbejdet, har efterfølgende vakt debat på Facebook. Men det kan beboere i området godt begynde at vænne sig til, for det er tanken, at initiativet skal fortsætte, så længe det ikke er muligt for hverken kristne eller muslimer at samles.

- For os er der en kæmpestor og vigtig signalværdi i, at vi religiøse aktører kan arbejde sammen om vores lokalsamfund, forklarer præst i Gellerup Kirke, Niels Hviid. Kirken og Fredens Moské er sammen om et initativ om bøn om fredagen så længe, at hverken kristne eller muslimer kan samles. Arkivfoto: Martin Ballund

Tradition for samarbejde

Niels Hviid, sognepræst i Gellerup Kirke, fortæller, at initiativet bygger oven på et mangeårigt samarbejde mellem kirken og Fredens Moské.

- Vi har i Gellerup en lang tradition for samarbejde. Vi samarbejder med Fredens Moské, ligesom vi samarbejder med alverdens andre aktører i civilsamfundet, både religiøse og ikke religiøse. Vi vil gerne bære med på et samfund, hvor vi har tillidsfulde og nysgerrige relationer til hinanden. For os er der en kæmpestor og vigtig signalværdi i, at vi religiøse aktører kan arbejde sammen om vores lokalsamfund, forklarer han.

Niels Hviid fortæller, at Gellerup Kirke og Fredens Moské har haft en lang række initiativer henover efteråret og starten af foråret, inden corona ramte.

Det har blandt andet udmøntet sig i udvekslingsbesøg i henholdsvis kirke og moske, samt tre tros dialoggrupper, hvor folk mødtes og talte om tro og forskelligheder mellem religionerne.

- Det med at være vidner til hinandens tro, oplever vi er med til at nedbryde fordomme, siger Niels Hviid.

Annonce

Bøn på hver sin måde

Da ramadanen nærmede sig blev Gellerup Kirke kontaktet af Fredens Moské, om man ville gå sammen om at opfordre til bøn, men på hver sin måde, og kirken takkede ja til initiativet.

- Det er vigtigt at understrege, at vi ikke opfordrer til fællesbøn, men at vi sammen opfordrer til bøn - hver for sig. For vi tror på noget forskelligt, understreger Niels Hviid.

Han oplyser, at det er Fredens Moské, der har søgt kommunen om tilladelse til at lave bønnekald.

Niels Hviid fortæller også, at det har været vigtigt for begge parter, at der var en pause mellem kirkeklokker og bønnekald for at vise, at man i fællesskab opfordrede til bøn, men at man bad hver for sig, på hver sin måde.

Annonce

Vrede kommentarer

Det fælles initiativ har fået flere vrede kommentarer på kirkens facebookside. Men det får ikke Gellerup Kirke til at overveje, om man fortsat skal være en del af initiativet.

- Det er vigtigt for os at bevare troværdigheden som samarbejdspartner, også når vi bliver udsat for kritik, siger Niels Hviid og fortsætter:

- Vi ved godt, at der også blandt kristne er forskellige holdninger til, hvordan vi forholder os til de medborgere, der ikke tror på det samme som os. Men der er det vores holdning i Gellerup Kirke, at vi taler sammen, og vi har en fælles opgave i at skabe et fredeligt samfund sammen, så der er intet alternativ til at tale sammen, understreger han.

Annonce

Har tilladelse

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Fredens Moské, men talsmand Ahmad fra medieudvalget i Fredens Moské siger til Lokalavisen Aarhus, at man har sørget for at få de nødvendige tilladelser, der er omkring sådan et arrangement fra Center For Byens Anvendelse for flere uger siden.

Han fortæller samme sted, at initiativet som mange andre i denne tid er tænkt ud fra tanken - sammen, hver for sig.

- Det her handler om at skabe noget af det, som folk plejer at være fælles om under ramadanen, men ikke kan i øjeblikket på grund af situationen med corona. Det var et initiativ, der handlede om at give de folk, der plejer at have et fællesskab i moskeen, en påmindelse om, at vi stadigvæk har noget sammen, forklarer Ahmad til Lokalavisen Aarhus.

Ramadanen varer fra 23. april til 23. maj.

Annonce

Sådan lød det i fredags

Hør Niels Hviid, præst i Gellerup kirke, forsvare samarbejdet mellem Gellerup Kirke og Fredens Moské i Radio4 Morgen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Følg kampen her: Danmark foran ved pausen

Randers

Smidt ud fra eksamen af rasende censor: Nu er nederlag vendt til succes for ordblinde Steffie

Annonce